Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Brandveilige parkeergarages voor twee woontorens in Alkmaar
De opgeleverde flat boven de parkeergarage.

Brandveilige parkeergarages voor twee woontorens in Alkmaar

Met honderden sprinklers zijn deze parkeergarages in Alkmaar veilig

Twee woontorens met elk een eigen parkeergarage; die moeten natuurlijk wel brandveilig zijn. “Je werkt aan de veiligheid van de mensen die boven de garages wonen. Dat maakt het mooi werk om te doen”, vertelt Leon Postel, projectleider bij Aqua+. Hij is al 25 jaar verantwoordelijk voor projecten rondom sprinkler-, brandmeld- en ontruimingsinstallaties. 

Het project Jaagpad in Alkmaar bestaat uit twee garages met hierboven meerdere woontorens. Jaagpad 1A bestaat uit 228 huur­appartementen en een garage met één laag. Jaagpad 1B bestaat uit 183 koopappartementen met een tweelaagse garage eronder. “We zijn verantwoordelijk voor de brandbeveiligingsinstallaties in beide torens.” Voor Aqua+ is het een herkenbaar project. “We werken vaker aan grote constructies, zoals distributie- of winkelcentra. Ook de opdrachtgever, Ouwehand, is voor ons een bekende. We werken vaak samen, ook bij parkeergarages.”

Honderden sprinklers

Hoe zorg je voor een veilige parkeergarage? Postel legt het uit: “In de kleinere parkeergarage gaan we 700 sprinklers installeren, in de grote worden het er 1.615. Daarnaast hebben we elke verdieping in de garage opgedeeld in twee gebieden. In totaal gaan we zes alarmkleppen installeren, die de sprinklers activeren in het geval van brand. Het leidingwerk krijgt een poedercoating om corrosie tegen te gaan.” Dat is nog best een uitdaging, vertelt hij. “Alles komt uiteindelijk uit in de garage. Denk aan de riolering van de appartementen erboven, de elektra en de energievoorziening. En omdat een garage een laag plafond heeft, is er niet veel ruimte voor het leidingwerk. Dat maakt het best druk in het dak!”

Om dat op te lossen, tekenen alle aannemers in dezelfde 3D-tekening. “Zo bouw je eigenlijk vanaf 0 een parkeerkelder op. Iedereen tekent wat hij nodig heeft. Voor ons zijn dat bijvoorbeeld alle sprinklers, de leidingen, de pomp en de pompkamer. Uiteindelijk krijg je dan een sluitend ontwerp, waarin je zeker weet dat er ruimte is voor alles wat zo’n woontoren nodig heeft. Zo krijgen beide garages ook hun eigen watervoorziening, zodat er altijd geblust kan worden.”

Bouw bijna van start

Nu de voorbereidingen zijn afgerond en de tekeningen sluitend zijn, is het tijd om te beginnen met de aanleg van de systemen. “We beginnen bij Jaagpad 1A, omdat de huurappartementen zijn afgerond. Wij zorgen ervoor dat het voor de zomervakantie brandveilig is, dan kunnen de bewoners er in. Daarna is het tijd voor 1B.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details