Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Brandveilig wonen in De Zalmhaven

Brandveilig wonen in De Zalmhaven

Om een optimale brandveiligheid in De Zalmhaven te borgen, installeert ULC Installatietechniek een sprinklerinstallatie in de 215 meter hoge Zalmhaventoren. Deze sprinklerinstallatie wordt geïnstalleerd in de woningen van de highrise én in de 4-laagse parkeergarage. Bovendien realiseert de Utrechtse totaalinstallateur een droge en natte blusinstallatie. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten en met het Masterplan Brandveiligheid van Peutz als uitgangspunt.

“We zijn direct bij aanvang van de bouw met de aanleg van onze blusleidingen gestart”, vertelt Richard de Kuijer, projectleider bij ULC Installatietechniek. “Voor de onderste verdiepingen is gekozen voor droge blusleidingen, waarop de brandweer in geval van brand direct zijn watervoorziening kan aansluiten. Vanaf 70 meter hoogte is een natte blusinstallatie met drie pompen geïnstalleerd.” De blusleidingen zijn aangebracht in de schacht en met de woontoren mee opgebouwd, vertelt hij. “Al op de tweede dag van iedere bouwcyclus kwamen onze installateurs aan bod. Dankzij deze aanpak bleven we tot max. 20 meter onder het hoogste niveau van de toren, waardoor de brandweer ook bij eventuele calamiteiten tijdens de ruwbouw over onze installatie kon beschikken.”

Het water voor zowel de natte blusinstallatie als sprinklerinstallatie wordt onttrokken uit een reinwaterbassin van circa 300 m3. “De sprinklerinstallatie zorgt ervoor dat onverhoopte brand zich niet kan ontwikkelen in de higrise en in de meeste gevallen automatisch wordt geblust”, vertelt De Kuijer. “Bovendien wordt de gebouwconstructie dankzij onze installatie niet blootgesteld aan hoge thermische belastingen. In combinatie met een beperking van de rookontwikkeling zorgt dit voor veilige vluchtroutes.” De kunststof leidingen voor de natte sprinklerinstallaties zijn al in de vloeren ingestort, vertelt hij. “Om een hoge opleverkwaliteit te borgen, zijn van alle installaties detailfoto’s gemaakt en afpersrapporten opgesteld.”

In verband met vorstgevaar is de 4-laagse parkeergarage voorzien van een droge sprinklerinstallatie. Zowel de sprinklerinstallatie als natte blusinstallatie zijn voorzien van multi stage (meertraps) pompen, die drukverschillen in de installatie overbruggen. Na het zakken van de hijsloods realiseert ULC Installatietechniek tevens de sprinklerinstallatie in het Parkkantoor. Om een snelle en foutloze installatie te borgen, zijn alle installaties vooraf uitgewerkt en geclasht in BIM.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details