Brainport Industries Campus
03:47
05-10-2018

Brainport Industries Campus (BIC) | Eindhoven

Samen leren, innoveren en produceren in de ‘Fabriek van de toekomst’

Tussen Eindhoven Airport en de A2 wordt druk gebouwd aan een nieuw campusconcept van bijna 200 hectare. Brainport Industries Campus (BIC) wordt dé plek waar hightech bedrijven in de toelever- en maakindustrie kunnen leren, innoveren en produceren, waarbij hoogwaardige faciliteiten zoals cleanrooms, productieruimtes, magazijnen, meetingrooms en horeca actief worden gedeeld. 

Voor de ontwikkeling van de BIC Campus werken Koninklijke VolkerWessels onderneming SDK Vastgoed namens VOF BIC, de coöperatie Brainport Industries, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij nauw samen. In totaal worden op de campus vijf gebouwclusters gerealiseerd, die meebewegen met de veranderende wensen van hun gebruikers. Afgelopen zomer hebben de eerste huurders hun intrek genomen in gebouwcluster 1, dat 100.000 m² bedrijfsoppervlak telt. In september worden het businesscentrum en het grote, glazen Atrium in gebruik genomen, dat als ruggengraat van het gebouw functioneert en alle bedrijven met elkaar verbindt. Eind dit jaar moet het volledige gebouw gereed zijn. Daarna hebben de bouwers nog een halfjaar de tijd om ook het landschap in te richten en de fabrieken in te bouwen, waarna cluster 1 officieel wordt geopend.

Hightech maakcampus
De belangstelling voor BIC is groot, vertellen Niels Langenhuizen en Niels Dusee, ontwikkelingsmanagers bij SDK Vastgoed. “Met het ontwerp en de bouw is een concept waar al tien jaar over gepraat wordt ineens concreet geworden, namelijk: de realisatie van een hightech maakcampus in een state-of-the-art werk- en leeromgeving. Circa 80% van het bedrijfsoppervlak is inmiddels in optie.” Naast KMWE, Anteryon, ENGIE, het Summa College, BT Brammer, HTSC, Softwareport en Yaskawa zullen ook Sodexo, Procureon, Fullfact, Fujitsu Glovia, Fieldlab Flexible Manufacturing en het bedrijfsverzamelpaviljoen met diverse bedrijven zich hier vestigen. Op de begane grond, waar de productiefaciliteiten worden ingericht, of op de verdiepingen, waar de kantoorruimten en extra vloervelden voor de productie komen. “Kenmerkend voor dit gebouw is de flexibele, modulaire opzet”, vertelt Langenhuizen. “Alle productieruimtes hebben een standaardraster van 25 bij 25 meter, waarvan 5 meter geschikt is voor logistieke bewegingen. Hierdoor blijft een vlak van 20 bij 20 meter over, waar precies een modulair kantoorpaviljoen in past. Hier kunnen huurders werkplekken op maat inrichten, maar ze kunnen er ook voor kiezen om een doorlopend productieveld te houden. Bovendien kunnen ook productie-ondersteunende werkplekken worden afgenomen.”

Alle productieruimtes en kantoren worden ingericht rondom een centraal Atrium, dat volgens Langenhuizen essentieel is voor het succes van BIC. “Kenmerkend voor de maakindustrie is dat de bebouwing vaak gesloten is. Het Atrium brengt hier verandering in. In dit transparante, ‘overdekte dorpsplein’ kunnen huurders en bezoekers elkaar ontmoeten, worden de nieuwste technieken getoond én wordt de basis gelegd voor nieuwe samenwerkingen.” Doordat het Atrium op 5 meter hoogte is ingericht en volledig in glas is uitgevoerd, wordt een optimaal zicht op de productieomgeving gegarandeerd en interactie gestimuleerd. Onder het Atrium is de logistieke zone ingericht.

Brainport Industries Campus

Binden, boeien en behouden
Visser & Roelands architecten en ingenieurs maakte het schets-, voorlopig en technisch ontwerp voor gebouwcluster 1, waarin de thema’s binden, boeien en behouden leidend waren. Op basis van dit ontwerp en in opdracht van SDK Vastgoed is VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering verantwoordelijk voor de detailontwerpen van alle publieke ruimtes, horeca- en businessfaciliteiten in het Atrium, evenals de technische invulling van alle huurderswensen. 

Bij binnenkomst in het Atrium hebben huurders en bezoekers direct toegang tot het BIC Café, waar ze een kop koffie kunnen drinken en kunnen werken op één van de flexplekken. Vervolgens is een groot aantal innovatiepaviljoens ingericht, waaronder een robotpaviljoen en een hightech softwarecluster, evenals de afstudeerafdeling van het Summa College. “In het centrum van het Atrium komt BIC Eat & Meet, waar huurders elkaar kunnen ontmoeten, eten, kennis kunnen delen en van elkaar kunnen leren en waar tevens regelmatig evenementen worden georganiseerd”, vertelt Erik Veurink, Programma Manager bij Sodexo, de exploitant en facilitair dienstverlener van BIC. “Vanuit de Eat & Meet hebben huurders en bezoekers bovendien maximaal zicht op de ‘Fabriek van de Toekomst’.” Zowel het BIC Café als de Eat & Meet worden open, transparant en informeel ingericht, vertelt hij. “Inmiddels is het definitief ontwerp voor de horeca-outlets gereed. In oktober wordt gestart met de bouw, die eind dit jaar moet worden opgeleverd. Om deze periode te overbruggen, zijn we gestart met een hybride vorm van het BIC Café, dat op een tijdelijke locatie in het gebouw is ondergebracht. De komende maanden zullen we onze faciliteiten gefaseerd opschalen, waarbij we het groeiend aantal huurders volgen.”    

Brainport Industries Campus

Foto: Bram Saeys; BIC SDK huurcontract

Facility Management 3.0
De ‘showroom van de hightech maakindustrie’ wordt ook de showroom van Facility Management 3.0, vertelt Veurink. “Net als ieder ander bedrijf op de campus committeren wij ons graag aan de campusgedachte van durven delen, samen ontwikkelen en elkaar inspireren. Midden in het Atrium komt dan ook ons eigen Katalyst LAB, waar we in co-creatie met huurders en leveranciers specifieke serviceconcepten zullen ontwikkelen. Zodat we maatwerk aan al onze huurders kunnen aanbieden en hun verblijf zo aangenaam mogelijk wordt.”

Bijzondere atmosfeer
Het BIC Café is direct verbonden met de meetingrooms, die over twee verdiepingen zijn ingericht, vertelt Gordon Jack, architect bij VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering. “De meetingrooms kunnen zowel door huurders als gasten van buiten worden gebruikt, waarmee de ruimtes een brug slaan tussen de huurders en de wereld daarbuiten. Om hier nog beter invulling aan te geven, wilden we graag een bijzondere atmosfeer creëren. Ons concept voor het interieurdesign is dan ook gebaseerd op het verleden, heden en de toekomst van technologie. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld de oude, houten werkbanken van de voormalige Philips-fabrieken gecombineerd met nieuwe grafeertechnieken om een digitale laag toe te voegen. Zodat gebruikers van de ruimtes oude en nieuwe technieken kunnen zien, voelen en beleven.”

De kantoorruimtes worden ingericht zodra de huurders bekend zijn. “De architect maakte het conceptontwerp met diverse opties, die wij op maat voor de huurders verder uitwerken”, vertelt Jack. “Alle kantoren worden ingericht in prefab, modulaire paviljoens van 20 bij 20 meter, waarin we iedere gewenste indeling kunnen maken. Ongeacht of huurders een open kantoortuin of afgescheiden werkruimtes wensen. Samen met modulebouwer De Groot Vroomshoop en aannemer Systabo vertalen we alle huurderswensen naar engineeringstekeningen, die als basis dienen voor de bouw.” 

Brainport Industries Campus

Afgelopen zomer hebben de eerste huurders hun intrek genomen in gebouwcluster 1, dat 100.000 m² bedrijfsoppervlak telt.

Behalve het gebouw en de BIC-omgeving wordt de komende maanden ook verder invulling gegeven aan het ecosysteem, vertelt Langenhuizen. “Onderdeel hiervan is de oprichting van de exploitatiemaatschappij, waarvan Bert-Jan Woerdman sinds 1 september campusdirecteur is. Samen met Senior Manager Marketing & Communicatie Eli Lejeune en Facility Manager Erik Veurink gaat hij als campusmanagement van BIC aan de slag. Hun én onze taak is om te zorgen voor een omgeving die prikkelt en waarin mensen elkaar optimaal kunnen vinden. Het Atrium, BIC Café, de Eat & Meet en de innovatiepaviljoens spelen hierin een centrale rol.”  

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: SDK Vastgoed

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Hoge kwaliteit dak- en gevelbeplating voor BIC Eindhoven
Als vaste onderaannemer van Systabo heeft Hardeman | van Harten recent de dak- en gevelbeplating en binnenwanden van gebouwcluster 1 van de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven geleverd en gemonteerd.

“Op het dak van gebouwcluster 1 – dat circa 51.000 m² omvat – hebben wij onze stalen dakplaten gemonteerd”, vertelt Martijn Jansen, Projectleider bij Hardeman | van Harten. “Inclusief circa 5.000 m¹ geïsoleerde opstanden ten behoeve van de lichtstraten. Omdat het hele pand is uitgezet in hele meters, hebben wij gekozen voor dakplaten met een 125R/1.000 profiel. Hierdoor werd het verlies in dit project tot een minimum beperkt.”

Alle gebouwgevels zijn door Hardeman | van Harten voorzien van verticaal gemonteerde sandwichpanelen. “In totaal ging het om 17.435 m² panelen, die aan de buitenzijde in vijf Sikkens-kleuren zijn gecoat”, vertelt Jansen. “Om hiervoor de juiste kleuren te selecteren, hebben we voorafgaand aan dit project een mock-up met tien geel- en groentinten gemaakt.” 

Op verschillende plekken in de gevel zijn sparingen gemaakt, waarin Hardeman | van Harten vervolgens Fech-Jet Systeem® kozijnen heeft gemonteerd, inclusief bijbehorende beglazing. Tot slot heeft de Lunterense specialist in dak- en wandbeplating circa 16.000 m² sandwichpaneel binnenwanden gemonteerd. Eind juli zijn alle werkzaamheden opgeleverd.


‘5.100 ton staal voor gebouwcluster 1’
Staal maakt snel bouwen mogelijk. Bovendien kunnen met staal grote overspanningen worden gecreëerd én is staal eenvoudig te demonteren en hergebruiken. Volgens Pieter Hermsen, Projectleider bij GS Staalwerken B.V. is het niet verwonderlijk dat gebouwcluster 1 van de Brainport Industries Campus volledig is opgebouwd uit staal.

In opdracht van Systabo heeft GS Staalwerken de complete staalconstructie voor gebouwcluster 1 getekend, berekend, geproduceerd en gemonteerd, vertelt Hermsen. En ook de kanaalplaatvloeren zijn door de staalspecialist gemonteerd. “We hebben veel tijd gestoken in de voorbereiding, waarbij we de complete staalconstructie hebben uitgewerkt in BIM. Bepaald geen sinecure, omdat er steeds nieuwe huurders bekend werden, wiens specifieke wensen moesten worden verwerkt. Via IFC hebben we wekelijks modellen uitgewisseld met Systabo, die de clashcontroles uitvoerde.”

In totaal is 5.100 ton staal verwerkt, dat in slechts 12 weken geproduceerd moest worden. “Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben onze fabrieken in Helmond, Bladel, Rheden en Beringe nauw samengewerkt”, vertelt Hermsen. “In Gerwen zijn de trappen en leuningen voor gebouwcluster 1 geproduceerd.” Alle staalelementen zijn gefaseerd op de bouwlocatie in Eindhoven aangeleverd. Hiervoor waren ruim 200 vrachtwagens nodig. “Omdat de technische installaties door omstandigheden later werden uitgeëngineerd en geleverd, hebben we bovendien extra hulpstaal in de bestaande constructie moeten aanbrengen. Een uitdaging op zich.” Om de snelheid in het project te houden, waren tot 5 montageteams op de bouw aanwezig. 


‘Samen werken aan een energetische en flexibele gebouwinstallatie’
Bij de nieuwbouw van de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven worden de kennis en expertise van de Loohuis Installatiegroep optimaal benut. Waar Loohuis Energie & Installatie Advies het advies en ontwerp van de W- en E-installaties in de verhuurbare paviljoens en houten kantoorunits verzorgde, tekende Loohuis Meulenbeld Installatietechnieken voor de installatie ervan.

“We werden al in een vroeg stadium door De Groot Vroomshoop bij het project betrokken, om mee te denken over de klimatisering, energievoorziening en verlichting in de paviljoens en units”, vertelt Berto Boeve, Vestigingsleider bij Loohuis Energie & Installatie Advies Tubbergen. “Bepaald geen sinecure, omdat deze ruimtes in een geklimatiseerde hal zouden komen, waardoor andere uitgangspunten golden dan in een standaard utiliteitsomgeving. Bovendien wenste men een optimale flexibiliteit. Onder andere door de paviljoens op te delen in vier zones, hebben we hier passend invulling aan kunnen geven. Alle installaties zijn in een BIM-model uitgewerkt, ‘geclashed’ en geoptimaliseerd, waarna we het definitieve ontwerp aan Loohuis Meulenbeld Installatietechnieken hebben overgedragen.”

“Naast de verwarmings-, koel- en ventilatievoorzieningen installeren wij onder meer alle loodgieterswerk (koud- en warmwaterleidingen, riolering en sanitair), vloer- en wandcontactdozen, kabelgoten, LED-verlichting en data-installaties in de paviljoens”, vertelt René Hilberink, Vestigingsleider bij Loohuis Meulenbeld Installatietechnieken Almelo. “Voorafgaand aan deze werkzaamheden hebben wij voor Systabo BV een Pluvia hemelwaterafvoersysteem, de noodoverstorten en de rioleringen voor de toekomstige paviljoens en kantoorunits gerealiseerd. In de riolering hebben we om de zoveel meter een standleiding omhoog aangebracht, waarmee we tevens bijdragen aan de flexibele indeelbaarheid van de ruimtes.”

Brainport Industries Campus


Flexibele, stapelbare en schakelbare kantoorpaviljoens voor BIC Eindhoven
Kenmerkend voor de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven is de modulaire opzet. Alle productieruimtes beschikken over een standaardraster van 25 bij 25 meter, waarvan 5 meter geschikt is voor logistieke bewegingen. Hierdoor blijft een vlak van 20 bij 20 meter over, waarin precies een modulair kantoorpaviljoen past. Dit kantoorpaviljoen is in opdracht van de VOF BIC ontwikkeld door De Groot Vroomshoop, die de units in haar eigen werkplaats prefabriceert.

“De kantoorpaviljoens bestaan in de basis uit een gelamineerde houtconstructie met houten vloerelementen”, vertelt Bart Slettenaar, projectleider bij De Groot Vroomshoop. “Daar bovenop wordt een geluidsisolerende en trilling-absorberende Estrich vloerplaat gemonteerd. Deze vloerplaat wordt afgewerkt met een tapijttegel met dempende onderrug.” Verder worden in de paviljoens systeemplafonds en systeemwanden gemonteerd, vertelt hij. “Van de vloer tot aan de constructie is gekozen voor glaswanden, die niet alleen zorgen voor een maximale transparantie, maar ook contact tussen de verschillende huurders én bezoekers stimuleren. Qua inrichting, functionaliteit en sfeer kunnen de kantoorpaviljoens volledig op maat van de huurders worden afgewerkt.” 

Vanwege het formaat worden de kantoorpaviljoens in geprefabriceerde elementen en onderdelen aangeleverd en binnen het gebouw geassembleerd, vertelt Slettenaar. “Alle kantoorpaviljoens binnen BIC zijn stapelbaar tot drie bouwlagen en optimaal schakelbaar. De paviljoens zijn bovendien zeer flexibel. In de toekomst kunnen ze eenvoudig gedemonteerd en verplaatst worden, wanneer die wens zich voordoet.”

Naast de kantoorpaviljoens heeft De Groot Vroomshoop ook een groot aantal kleinere, schakelbare plug & play modules ontwikkeld die als facilitaire hub kunnen worden benut.

Brainport Industries Campus

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever V.O.F. Brainport Industries Campus
Ontwikkelaar SDK Vastgoed
Architect Vissers & Roelands architecten & ingenieurs
Detailontwerp/Engineering VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering
Stedenbouwkundige Dona Stedenbouw
Partners Provincie Noord-Brabant, Gemeente Eindhoven, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij
Aannemer Systabo
Constructeur Aveco de Bondt
Modulaire inrichting De Groot Vroomshoop
Installateur BIC Energie
Terreininrichting WSP InfraOntwikkeling
Facility management, horeca & hospitality Sodexo

European Patent Office