Brainport Industries Campus
03:47
05-10-2018

Brainport Industries Campus (BIC) | Eindhoven

Samen leren, innoveren en produceren in de ‘Fabriek van de toekomst’

Tussen Eindhoven Airport en de A2 wordt druk gebouwd aan een nieuw campusconcept van bijna 200 hectare. Brainport Industries Campus (BIC) wordt dé plek waar hightech bedrijven in de toelever- en maakindustrie kunnen leren, innoveren en produceren, waarbij hoogwaardige faciliteiten zoals cleanrooms, productieruimtes, magazijnen, meetingrooms en horeca actief worden gedeeld. 

Voor de ontwikkeling van de BIC Campus werken Koninklijke VolkerWessels onderneming SDK Vastgoed namens VOF BIC, de coöperatie Brainport Industries, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij nauw samen. In totaal worden op de campus

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: SDK Vastgoed
Projectinfo

Hoge kwaliteit dak- en gevelbeplating voor BIC Eindhoven
Als vaste onderaannemer van Systabo heeft Hardeman | van Harten recent de dak- en gevelbeplating en binnenwanden van gebouwcluster 1 van de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven geleverd en gemonteerd.

“Op het dak van gebouwcluster 1 – dat circa 51.000 m² omvat – hebben wij onze stalen dakplaten gemonteerd”, vertelt Martijn Jansen, Projectleider bij Hardeman | van Harten. “Inclusief circa 5.000 m¹ geïsoleerde opstanden ten behoeve van de lichtstraten. Omdat het hele pand is uitgezet in hele meters, hebben wij gekozen voor dakplaten met een 125R/1.000 profiel. Hierdoor werd het verlies in dit project tot een minimum beperkt.”

Alle gebouwgevels zijn door Hardeman | van Harten voorzien van verticaal gemonteerde sandwichpanelen. “In totaal ging het om 17.435 m² panelen, die aan de buitenzijde in vijf Sikkens-kleuren zijn gecoat”, vertelt Jansen. “Om hiervoor de juiste kleuren te selecteren, hebben we voorafgaand aan dit project een mock-up met tien geel- en groentinten gemaakt.” 

Op verschillende plekken in de gevel zijn sparingen gemaakt, waarin Hardeman | van Harten vervolgens Fech-Jet Systeem® kozijnen heeft gemonteerd, inclusief bijbehorende beglazing. Tot slot heeft de Lunterense specialist in dak- en wandbeplating circa 16.000 m² sandwichpaneel binnenwanden gemonteerd. Eind juli zijn alle werkzaamheden opgeleverd.


‘5.100 ton staal voor gebouwcluster 1’
Staal maakt snel bouwen mogelijk. Bovendien kunnen met staal grote overspanningen worden gecreëerd én is staal eenvoudig te demonteren en hergebruiken. Volgens Pieter Hermsen, Projectleider bij GS Staalwerken B.V. is het niet verwonderlijk dat gebouwcluster 1 van de Brainport Industries Campus volledig is opgebouwd uit staal.

In opdracht van Systabo heeft GS Staalwerken de complete staalconstructie voor gebouwcluster 1 getekend, berekend, geproduceerd en gemonteerd, vertelt Hermsen. En ook de kanaalplaatvloeren zijn door de staalspecialist gemonteerd. “We hebben veel tijd gestoken in de voorbereiding, waarbij we de complete staalconstructie hebben uitgewerkt in BIM. Bepaald geen sinecure, omdat er steeds nieuwe huurders bekend werden, wiens specifieke wensen moesten worden verwerkt. Via IFC hebben we wekelijks modellen uitgewisseld met Systabo, die de clashcontroles uitvoerde.”

In totaal is 5.100 ton staal verwerkt, dat in slechts 12 weken geproduceerd moest worden. “Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben onze fabrieken in Helmond, Bladel, Rheden en Beringe nauw samengewerkt”, vertelt Hermsen. “In Gerwen zijn de trappen en leuningen voor gebouwcluster 1 geproduceerd.” Alle staalelementen zijn gefaseerd op de bouwlocatie in Eindhoven aangeleverd. Hiervoor waren ruim 200 vrachtwagens nodig. “Omdat de technische installaties door omstandigheden later werden uitgeëngineerd en geleverd, hebben we bovendien extra hulpstaal in de bestaande constructie moeten aanbrengen. Een uitdaging op zich.” Om de snelheid in het project te houden, waren tot 5 montageteams op de bouw aanwezig. 


‘Samen werken aan een energetische en flexibele gebouwinstallatie’
Bij de nieuwbouw van de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven worden de kennis en expertise van de Loohuis Installatiegroep optimaal benut. Waar Loohuis Energie & Installatie Advies het advies en ontwerp van de W- en E-installaties in de verhuurbare paviljoens en houten kantoorunits verzorgde, tekende Loohuis Meulenbeld Installatietechnieken voor de installatie ervan.

“We werden al in een vroeg stadium door De Groot Vroomshoop bij het project betrokken, om mee te denken over de klimatisering, energievoorziening en verlichting in de paviljoens en units”, vertelt Berto Boeve, Vestigingsleider bij Loohuis Energie & Installatie Advies Tubbergen. “Bepaald geen sinecure, omdat deze ruimtes in een geklimatiseerde hal zouden komen, waardoor andere uitgangspunten golden dan in een standaard utiliteitsomgeving. Bovendien wenste men een optimale flexibiliteit. Onder andere door de paviljoens op te delen in vier zones, hebben we hier passend invulling aan kunnen geven. Alle installaties zijn in een BIM-model uitgewerkt, ‘geclashed’ en geoptimaliseerd, waarna we het definitieve ontwerp aan Loohuis Meulenbeld Installatietechnieken hebben overgedragen.”

“Naast de verwarmings-, koel- en ventilatievoorzieningen installeren wij onder meer alle loodgieterswerk (koud- en warmwaterleidingen, riolering en sanitair), vloer- en wandcontactdozen, kabelgoten, LED-verlichting en data-installaties in de paviljoens”, vertelt René Hilberink, Vestigingsleider bij Loohuis Meulenbeld Installatietechnieken Almelo. “Voorafgaand aan deze werkzaamheden hebben wij voor Systabo BV een Pluvia hemelwaterafvoersysteem, de noodoverstorten en de rioleringen voor de toekomstige paviljoens en kantoorunits gerealiseerd. In de riolering hebben we om de zoveel meter een standleiding omhoog aangebracht, waarmee we tevens bijdragen aan de flexibele indeelbaarheid van de ruimtes.”

Brainport Industries Campus


Flexibele, stapelbare en schakelbare kantoorpaviljoens voor BIC Eindhoven
Kenmerkend voor de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven is de modulaire opzet. Alle productieruimtes beschikken over een standaardraster van 25 bij 25 meter, waarvan 5 meter geschikt is voor logistieke bewegingen. Hierdoor blijft een vlak van 20 bij 20 meter over, waarin precies een modulair kantoorpaviljoen past. Dit kantoorpaviljoen is in opdracht van de VOF BIC ontwikkeld door De Groot Vroomshoop, die de units in haar eigen werkplaats prefabriceert.

“De kantoorpaviljoens bestaan in de basis uit een gelamineerde houtconstructie met houten vloerelementen”, vertelt Bart Slettenaar, projectleider bij De Groot Vroomshoop. “Daar bovenop wordt een geluidsisolerende en trilling-absorberende Estrich vloerplaat gemonteerd. Deze vloerplaat wordt afgewerkt met een tapijttegel met dempende onderrug.” Verder worden in de paviljoens systeemplafonds en systeemwanden gemonteerd, vertelt hij. “Van de vloer tot aan de constructie is gekozen voor glaswanden, die niet alleen zorgen voor een maximale transparantie, maar ook contact tussen de verschillende huurders én bezoekers stimuleren. Qua inrichting, functionaliteit en sfeer kunnen de kantoorpaviljoens volledig op maat van de huurders worden afgewerkt.” 

Vanwege het formaat worden de kantoorpaviljoens in geprefabriceerde elementen en onderdelen aangeleverd en binnen het gebouw geassembleerd, vertelt Slettenaar. “Alle kantoorpaviljoens binnen BIC zijn stapelbaar tot drie bouwlagen en optimaal schakelbaar. De paviljoens zijn bovendien zeer flexibel. In de toekomst kunnen ze eenvoudig gedemonteerd en verplaatst worden, wanneer die wens zich voordoet.”

Naast de kantoorpaviljoens heeft De Groot Vroomshoop ook een groot aantal kleinere, schakelbare plug & play modules ontwikkeld die als facilitaire hub kunnen worden benut.

Brainport Industries Campus

Stedenbouw partners

European Patent Office