Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Bouwstenen voor energievoorziening en installaties

DSC_0015

Tekst | Jan-Kees Verschuure

1 februari 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De betrokkenheid van installatietechnisch adviseur Hiensch Engineering bij Hyde Park gaat verder dan alleen het technisch ontwerp voor de bouwblokken. Hiensch maakte het Masterplan Energievoorziening voor de gehele gebiedsontwikkeling. “Wij ontwerpen de bouwstenen voor de technische voorzieningen”, zegt directeur Jan Sier. In het geval van Kensington voorziet Hiensch bijvoorbeeld in het technische deel van het DO in BIM, met onder meer leidingenzones waarop de installateurs hun detailengineering baseren. 

Hyde Park krijgt uiteindelijk 3.800 woningen, die all-electric op een WKO-voorziening worden aangesloten. Het bouwblok Kensington (circa 233 appartementen) vormt de aftrap van het project en bestaat uit 7 verschillende ‘huizen’. De stedenbouwkundige opzet – de transformatie van een bedrijventerrein naar een woonwijk – alsmede de getrapte gevelstructuur van het bouwblok vragen om een integrale ontwerptechnische aanpak, volledig in BIM/Revit. “Onze aanpak sluit aan bij de manier van werken in de utiliteitsbouw”, zegt Sier. “Deze gebiedsontwikkeling is zeker niet te vergelijken met traditionele woningbouw, waarbij de hoofdaannemer bouwkundige voorzieningen aanlegt voor technische voorzieningen en de installateurs aansluiten.”

Maakbaarheid

Een blok als Kensington moet maakbaar zijn en de wijk als geheel moet kunnen functioneren zoals gepland. Hiensch Engineering voorziet zowel in het Masterplan Energievoorziening als in het installatie-advies voor de eerste opstallen, in opdracht van Hyde Park B.V. Eteck wordt de exploitant van de duurzame energievoorziening. Kensington wordt gebouwd door 1 aannemer en bestaat uit 7 gebouwdelen die elk een eigen technische infrastructuur bezitten. Dat vraagt intensieve samenwerking in een volledige BIM-omgeving. Sier: “Wij leggen de basisstructuur vast waarmee technische voorzieningen maakbaar worden voor de installateurs, en waarop zij in de eigen project­engineering kunnen voortborduren. Alle ontwerppartijen werken in BIM, waaronder ook de architect, de constructeur en de hoofdaannemer.”

Nutsvoorzieningen

De getrapte gevelstructuur met buitenruimtes van Kensington laat weinig ruimte voor installaties aan dak en gevels, de WTW-voorziening is om die reden in de kelder voorzien. Het luchtbehandelingssysteem gaat gepaard met een CERA-systeem, waarbij de verse lucht vraaggestuurd wordt aangevoerd. De installatieruimte voor standleidingen vraagt extra aandacht. Dat houdt in: geen overmaat, maar afstemming. Sier: “Toetsing van het ontwerp aan de praktijk is onze rol tijdens de uitvoering.” Vanuit de nutsvoorzieningen moet uiteindelijk voldoende vermogen beschikbaar zijn voor de gehele wijkontwikkeling. “Een andere uitdaging is het opschalen van de stroombron. Hyde Park wordt in fases gebouwd; de voortdurende betrokkenheid van netbeheerders is nodig voor de aanleg van extra infrastructuur.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details