Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwprojecten voorbereiden met de flexibiliteit en creativiteit van professionals
Eindelijk stonden voor Weerts Logistics Parks alle lichten op groen voor de bouw van haar nieuwe bedrijfslocatie.

Bouwprojecten voorbereiden met de flexibiliteit en creativiteit van professionals

Met de aankoop van een stuk grond voor zijn nieuwe bedrijfspand is de tegenwoordige ontwikkelaar er nog niet. Het aantal hobbels dat hij moet nemen voordat de eerste spade de grond in kan, neemt hand over hand toe. Vergunningentrajecten worden ingewikkelder, eisen worden hoger en ontwikkelingen gaan sneller dan ooit. Ingenieursbedrijven die vaker met dit bijltje hakken, zijn dan een uitkomst. 

Dat ontdekte ook Weerts Logistics Parks, die voor haar nieuwe distributiecentrum een perceel aankocht op een industrieterrein in het Brabantse Oosterhout. Zij liet het bedrijfspand van de voormalige bezitter Knauff slopen en maakte samen met Archicom, een label van Vicoma Consultancy & Engineering, plannen voor de aankomende nieuwbouw. “Bedrijven als Weerts Logistics Parks gaan bij voorkeur voor een greenfieldlocatie”, vertelt Anthony Verhoeven, ingenieur en senior architect van Archicom. “Maar die zijn nauwelijks nog te krijgen.”

Het nieuwe bedrijfspand telt 67 laaddocks.

Greenfields versus brownfields

Tot de greenfieldlocaties behoren bijvoorbeeld Roosendaal, Venlo en Tilburg. De industrieterreinen beschikken hier over de ideale faciliteiten voor grootschalige logistieke bedrijven. De grootte van de kavels, het wegennet en de bestemmingsplannen zijn erop afgestemd. De ondernemer die is aangewezen op een zogenaamde brownfieldlocatie, zal meer zelf moeten regelen om het pand op korte en lange termijn aan zijn wensen te laten voldoen.

Het wensenpakket

“Weerts Logistics Parks wilde voor de gebruikers het perceel van 125.000 m2 en een bruto vloeroppervlak van 75.000 m2 optimaal inzetbaar maken”, vertelt Verhoeven. “Om flexibel te kunnen inspelen op de markt moest het pand eenvoudig kunnen worden opgesplitst in meerdere units en van alle marktconforme faciliteiten worden voorzien.” Hiermee begon het voorbereidingstraject voor het bedrijfspand van Weerts Logistics Parks, dat in totaal twee jaar in beslag zou nemen.

Reguliere en specifieke uitdagingen

“Voor veel zaken, zoals kolomafstanden, brandveiligheidsvoorzieningen en waterbergingssystemen, hebben we oplossingen voorhanden. Maar er spelen altijd specifieke uitdagingen. Zo gaf Rijkswaterstaat aan dat het perceel van Weerts Logistics Parks gedeeltelijk onbebouwd moest blijven voor eventuele uitbreiding van de A27. Hadden we in dat geval een reserve-parkeergelegenheid? We bedachten dat we dan achter het bedrijfspand een parkeergarage zouden kunnen bouwen. Dit zou echter ten koste gaan van de verplichte wadi die hier is gepland. Dit probleem zou weer opgelost kunnen worden door de wadi te halveren en verdiepen.”

Grote glaspartijen geven het pand een toegankelijke uitstraling.

Munitie aanleveren

“Dergelijke trajecten vragen creativiteit, flexibiliteit en overtuigingskracht. De gesprekken voert de ondernemer zelf, wij leveren de munitie. Wij zorgen ervoor dat de ondernemer zijn pleidooien stevig kan onderbouwen. Toevallig hebben we hiervoor twee grote voordelen in huis. We krijgen energie van complexe uitdagingen en gaan een stevige discussie niet uit de weg. Daarbij hebben we engineers en architecten onder één dak. Zodra we een oplossing hebben bedacht, kunnen we het ontwerp hiervan uitwerken, waardoor de ondernemer sterker staat. Hij kan het bewijs er meteen
bij leveren.”

Zo stonden voor Weerts Logistics Parks uiteindelijk alle lichten op groen voor de bouw van haar nieuwe bedrijfslocatie. Zij wordt eigenaar van een pand met 67 laaddocks, 64.000 m2 bedrijfsvloer, 6.000 m2 mezzaninevloer en vier kantoren. Alle voorwaarden en faciliteiten zijn dan ingevuld, voor nu en de toekomst.  

Nieuw Logistic Centre voor Weerts Logistic Park in Oosterhout: Ruim 2.000 m2 aluminium kozijnen en bijna 2.500 m2 aluminium vliesgevels

In opdracht van hoofdaannemer Willy Naessens Nederland heeft gevelbouwer JM van Delft & zn uit Drunen het vertrouwen gekregen om het nieuwe Logistic Centre voor Weerts Logistic Park in Oosterhout te voorzien van diverse aluminium gevelelementen. 

Tekst | JM van Delft & zn      Beeld | Archicom

Met ruim 2.000 m2 aan aluminium kozijnen, bijna 2.500 m2 aan aluminium vliesgevels en een extreem korte doorlooptijd was het een flinke klus voor de gevelbouwer. De nieuwbouw was opgedeeld in vier fases: A t/m D. De productie en montage van alle kozijnen en vliesgevels is ook volledig in fases verlopen, gelijk aan de fasering van de volledige nieuwbouw. De snelheid was daarbij de grootste uitdaging. 

Hoog bouwtempo

Om de hoofdaannemer voor te blijven, moest het tempo hoog blijven. Immers wilde Willy Naessens de hele bouw dicht hebben voordat de vloeren werden gestort. Om de eindoplevering te kunnen halen, is de snelheid van meet af aan hoog geweest. Een behoorlijke uitdaging, zou je kunnen zeggen. Echter, wanneer de gevelbouwer iets belooft, dan gaat zij daar ook voor de volle 100% voor. Ook in dit project is het gelukt om de belofte waar te maken! De lange samenwerking tussen beide bedrijven is hierbij van grote toegevoegde waarde geweest.

Prettige samenwerking

Beide partijen weten als geen ander hoe zij op elkaar kunnen bouwen en hebben gedurende de jaren een ijzersterkte communicatie weten op te bouwen. Hierdoor hebben zij eventuele knelpunten, die de revue kunnen passeren bij een snelle doorlooptijd zoals deze, tijdig weten te signaleren en hier vroegtijdig op kunnen anticiperen. De vier fases zijn dan ook volledig, succesvol en volgens afspraak gemonteerd. De laatste puntjes worden nog op de spreekwoordelijke ‘i’ gezet, waarna het pand volledig in gebruik genomen kan worden. JM van Delft & zn kijkt met trots terug op wederom een prettige samenwerking met één van haar vaste partners én op een schitterend eindresultaat.  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Weerts Logistics Parks, Herstal (B)
  • Architect/constructeur Archicom, een label van Vicoma Consultancy & Engineering, Sint-Oedenrode
  • Aannemer Willy Naessens, Nieuwkuijk

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details