Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwplaatsinrichting op maat: van bouwliften tot bouwketen
Op elke hoogte waren verdeelkasten en watervoorzieningen geregeld.

Bouwplaatsinrichting op maat: van bouwliften tot bouwketen

Op het Amsterdamse Oostenburgeiland wordt de Werkspoorhal omgeturnd tot een centrale ontmoetingsplaats. Direct daarnaast worden vier woningblokken – elk met een eigen karakter – gebouwd en gecombineerd met commerciële ruimtes. De inrichting van de bouwplaats, omsloten door water, aangrenzende bouw en niet te vergeten de Amsterdamse verkeersdrukte, vroeg wel enige inventiviteit. 

Voor de optimale inrichting van de bouwplaats – in totaal 11.000 m2 – schakelde Homines Bouw al in een vroeg stadium RECO in. Zij inventariseerde de benodigdheden en dacht mee over de beste locatie voor het materieel. “De vraag was niet alleen ‘Wat is er nodig?’”, vertelt Edwin Verpoort, commercieel directeur van RECO. “Maar ook ‘Waar en waarom?’ Er komt veel kijken bij een project van dit formaat. Denk maar aan water- en elektra-aansluitingen op elke hoogte, bouwketen, steigers, bouwliften, beveiliging, bouwhekken en schuifpoorten. En dan moet het ook nog allemaal op tijd geïnstalleerd zijn.”

Bouwplaatsinstallaties op maat en per bouwfase

Om de energiekosten zo laag mogelijk te houden, berekende RECO de benodigde hoeveelheid water en stroom per fase. Daarna bracht zij een onderbouwd advies uit om een aansluiting van 250 kVA aan te vragen. “Toen de calculatie akkoord was, hebben we een op maat gemaakte bouwmeterkast, verdeelkasten en watervoorzieningen geïnstalleerd als basis. Naarmate de bouw vorderde, is de hoogbouwinstallatie uitgebreid met verdeelkasten en watervoorzieningen op elke hoogte. Ook de afrastering en elektrische schuifpoorten hebben we geregeld.” 

Verticaal transport: steiger, trappentorens en bouwliften

Het verticale transport werd eveneens gezamenlijk ingepland. “Zodra de bouwblokken de hoogte in gingen, waren er steigers, trappentorens en ​bouwliften​ nodig. Dankzij een slimme steigerconstructie konden we volstaan met drie personen-goederenliften. Dit betekende voor Homines een flinke besparing op huur, energie en ruimte.” 

Energiezuinige bouwkeet 

Het plaatsen van de bouwketen was een uitdaging op zich. Door de beperkte ruimte moesten de keten direct onder de staalconstructie van de Werkspoorhal worden geplaatst. “Gelukkig geen probleem voor onze chauffeurs
en huisvestingsmonteurs. De bouwketen zijn compleet met toiletten en meubilair, volledig milieuvriendelijk verwarmd en verlicht.”

‘Succesvolle projecten maken we samen’

“Het vraagt kennis en ervaring om een bouwplaats effectief in te richten. Daarom blijven we gedurende de hele uitvoeringsperiode betrokken. Een groot gemak voor de aannemer. Die kan zijn volledige materieel regelen met één leverancier, die ook nog eens de calculatie doet.” In het totale project Oostenburg trad RECO voor drie van de vijf bouwbedrijven op als externe materieeldienst met voor elke bouwplaats een materieelpakket op maat. Dankzij deze ondersteuning konden de bouwbedrijven zo efficiënt
mogelijk bouwen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details