Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwmaterialen van de toekomst. Constructieve betonmortel
De elektrische mixer klaar voor de start.

Bouwmaterialen van de toekomst. Constructieve betonmortel

De Hoop Betonmortel te Terneuzen leverde de constructieve betonmortel voor de fundering en de vloeren van het hoogbouwmagazijn van Elopak in Terneuzen. “Het liefst zitten we vanaf de start met de aannemer om tafel.”

De betonmortelfabrikant leverde voor dit project ruim 3.000 m3 betonmortel. Henk van Holten, commercieel manager van de betonmortelsector van De Hoop Terneuzen: “We werken vaker samen met deze aannemer en de uitvoering verloopt altijd uitstekend.”

Klaar om te storten.

Grondstoffen zijn schaars, prijzen stijgen en dat vraagt om creatieve oplossingen. Van Holten: “Wij gebruiken tevens zeemateriaal in plaats van riviermateriaal. Ook cement is een belangrijke factor: daar zit sinds dit jaar een Europese CO2-belasting op, wat het duurder maakt.”

Quick wins

Cement veroorzaakt bij zowel winning als productie een behoorlijke CO2-uitstoot. Doel van de extra belasting is dat bouwers gaan kijken naar alternatieve materialen. Maar die zijn nog niet toereikend voor de schaal waarop wij in Nederland
betonmortel gebruiken, vindt Van Holten. “We doen actief onderzoek naar bouwmaterialen van de toekomst. Dat doen we zowel zelfstandig als samen met onze industriële partners. Het aandeel cement in samenstellingen verminderen is hier een voorbeeld van. Dan duurt het wel langer voor de sterkte is bereikt. We zitten dus het liefst zo vroeg mogelijk met de aannemer om tafel. We moeten er in de bouwketen nog scherper op worden om deze quick wins te benutten.”

In dit project werd ervoor gekozen om minder cement te gebruiken in het werkvloerenbeton. Bijkomend voordeel: als je minder cement gebruikt, bespaart dat ook kosten.

Binnen De Hoop Terneuzen is duurzaamheid een belangrijk thema. “Daar zijn we dagelijks mee bezig. Doordat veel van onze activiteiten regionaal plaatsvinden, is onze logistieke footprint relatief klein. Ook maken we gebruik van elektrische betonmixers en planten we samen met Staatsbosbeheer honderd hectare bos aan om onze CO2-uitstoot te compenseren. Daarnaast proberen wij  actief onze bijdrage te leveren door, deels samen met andere ketenpartners, belemmeringen die we tegenkomen op te lossen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details