Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Zo zagen de woningen er oorspronkelijk uit.

Bouwkundig energetisch onderhoud aan huurwoningen

‘We worden steeds uitgedaagd om nieuwe oplossingen te bedenken’

Willems Vastgoedonderhoud voerde de afgelopen jaren bouwkundig energetisch onderhoud uit aan verschillende woonblokken van Woonstichting De Zes Kernen in Geervliet. Het laatste woonblok werd recent afgerond. 

Thomas Moeken, planontwikkelaar bij Willems Vastgoedonderhoud: “Tussen 2015 en 2022 hebben we een kleine tachtig woningen in Geervliet verduurzaamd. Dit laatste blok liet even op zich wachten, want daar zat nog een koopwoning tussen. Het plan lag er dus grofweg al, maar we hebben dit telkens gefinetuned.”

Bewoners kunnen tijdens het plaatsen van de elementen in de woningen blijven.

De woningen werden voorzien van nieuwe, geprefabriceerde voor- en achtergevels, compleet met nieuwe kozijnen en buitengevelisolatie. Daarnaast werden, zo nodig, daken gerenoveerd, zonnepanelen geplaatst en een nieuw ventilatiesysteem en een warmtepomp geïnstalleerd. De kopgevels werden voorzien van spouwmuurisolatie. Moeken: “De opdrachtgever komt bij ons met een duurzaamheidsambitie en een budget voor een bepaald complex. Dan gaan wij kijken wat we daarmee kunnen doen. We rekenen alles voor, inclusief het energielabel. We hebben zelf architecten in huis die het ontwerp maken. Voor een aantal van deze projecten was ik dat de afgelopen jaren zelf, vanuit mijn achtergrond als architect.”

De elementen worden in de bouw gehesen.

Twee woningen tegelijk

Bij dit project werd dus gekozen voor het volledig vervangen van de voor- en achtergevels. Dat gebeurt met twee woningen tegelijk: in de ochtend puivullingen slopen en vanaf 10.00 uur de elementen hijsen en de nieuwe gevel plaatsen. Om 16.00 uur wordt die wind- en waterdicht opgeleverd. De volgende dag volgt hetzelfde proces, maar dan voor de achtergevel. Tot slot hoefde alleen de binnenzijde nog te worden afgetimmerd.

Werken met prefab elementen vergt uiteraard wel de nodige voorbereiding. “De gevels worden gemaakt door BSK. Samen met deze partner voor gevelbouw engineeren we de elementen. Wij geven hierbij de voorwaarden aan, waaraan de nieuwe gevel moet voldoen, zoals de gewenste isolatiewaarde. In dit geval gebruikten we HSB-elementen gevuld met 120 mm minerale wol en voorzien van een laag EPS (100 mm). Op de begane grond werd de buitenzijde afgewerkt met steenstrips en op de bovenverdieping met rabatdelen van steelvezelplaten. De elementen zijn in totaal zo’n dertig centimeter dik. De rabatdelen en kunststof kozijnen hebben de uitstraling van hout. Alleen de entreekozijnen en tuindeuren zijn nog van echt hout. We wilden de dagmaat van de deuren namelijk niet smaller maken.” 

Productie van de gevelelementen.

Circulariteit op kleine schaal

Qua dakisolatie waren sommige woningen al voorzien van zolderisolatie. Daarom werd ervoor gekozen om het dak te handhaven en ook de overige daken aan de binnenzijde te isoleren. Dat kon omdat de zolder in deze woningen geen verblijfsruimte is. Moeken: “We moesten wel enkele dakramen verplaatsen om ruimte te maken voor na-isolatie en de zonnepanelen. Ook werden de schoorstenen verwijderd. Die zorgden voor een koudebrug, slagschaduw op de zonnepanelen en zijn sowieso lekkagegevoelig. We hebben de daken op die plekken aangeheeld en voorzien van hergebruikte dakpannen. Dat levert een stukje circulariteit op kleine schaal op en we hadden geen last van de lange levertijden.” De huidige schaarste aan bouwmaterialen motiveert extra om goed na te denken over bijvoorbeeld het hergebruik van dakpannen, vertelt hij. “Negen van de tien keer worden er nieuwe dakpannen geplaatst, terwijl de platen eronder van zichzelf ook al waterdicht zijn. De functie van de dakpan wordt
dus minder kritisch.”

Doordat de gevels na de werkzaamheden een gemiddelde RC-waarde van 5,5 hebben, komt de ventilatie onder druk te staan. Daarom werden in de natte ruimtes ventilatiepunten aangebracht. Een ventilatiewarmtepomp leidt de lucht langs een warmtewisselaar, die de warmte afgeeft aan de cv-ketel. 

Willems Vastgoedonderhoud voert veel projecten uit voor Woonstichting De Zes Kernen. “Het zijn altijd interessante projecten, voor ons vaak pilots. De corporatie daagt ons uit om steeds nieuwe oplossingen te bedenken. We zitten momenteel alweer in de planfase van een volgend project.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Woonstichting De Zes Kernen
  • Architect Willems Vastgoedonderhoud
  • Hoofdaannemer Willems Vastgoedonderhoud
  • Gevels BSK-Prefab en BSK-Bouw
  • Schoorstenen verwijderen en daken aanhelen Konrad Rooftechnology
  • Steigerbouw Post Steigerbouw
  • Grondwerkzaamheden/beplanting CDK-Kwaadsteniet
  • PV-panelen Solar NRG
  • Levering kozijnen kunststof/hout De Waal Kozijnen
  • Asbestsanering Asbest Assist

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details