Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het gebouw ligt er mooi bij.

Bouwen voor 20 gradenonder nul

Bouwbedrijf De Vries en Verburg kreeg door ontwikkelaar en eigenaar WDP Development de uitvoering toegewezen om het bedrijfsgebouw voor Leen Menken Foodservice Logistics uit te breiden met een nieuw vrieshuis. Leen Menken is een logistiek dienstverlener die producenten, importeurs en groothandelaren helpt verder groeien. Bijvoorbeeld door end to end te ontzorgen, op de juiste temperatuur, op tijd én compleet. In iets minder dan een jaar tijd wist ze een koel- en vriesopslag, klaarzet- en expeditieruimte, orderpickruimten en meerdere kantoren te realiseren. “Het was een leuke uitdaging en het eindresultaat mag er zijn”, vertelt Ard Egas, werkvoorbereider en projectleider bij De Vries en Verburg.

De grootste uitdaging waren de temperatuurwisselingen.

In januari 2022 begon het project, toen WDP Development opdracht gaf voor de bouw. Sinds december 2022 maakt Leen Menken gebruik van het nieuwe pand. “We hebben het vrieshuis in een klein jaar opgeleverd en nu is het in volledig in gebruik”, vertelt Egas.

De Vries en Verburg is breed vertegenwoordigd in de ontwikkeling en bouw, van utiliteitsbouw tot woningbouw. Ook met het bouwen van vrieshuizen heeft het bedrijf ervaring. Maar volgens Egas betekent dat niet dat het opeens heel simpel gaat. “Zo’n grote klus blijft altijd een mooie uitdaging.” 100 meter diep

De bouw verliep in drie fases. “We hadden te maken met een beperkte bouwplaats en een gebouw van ongeveer 100 meter diep, waarbij een torenkraan niet naast het gebouw kon staan”, vertelt Egas. “De bouw was opgedeeld in drie compartimenten, met twee vrieshuizen en verschillende verdiepingsvloeren.” Daarnaast moest het bedrijf rekening houden met het uiteindelijke gebruik van het vrieshuis. “Eventuele scheefstand van de vloer zou grote gevolgen hebben voor het gebruik van de stellingen, dus die is zorgvuldig gestort en voorzien van ingestorte rails voor verrijdbare stellingen.” Een andere uitdaging was dat de nieuwbouw werd vastgebouwd aan een bestaand pand, waarbij de koelinstallatie geïntegreerd moest worden terwijl de operatie in het bestaande pand geen hinder mocht ondervinden. 

De uitdaging van lage temperaturen

Met uitzondering van het gedeelte rondom de laad- en losdocks heeft het hele gebouw een continue temperatuur tussen de 20 en 25 graden onder nul. “Bij het bouwen van zo’n koud gebouw geldt een aantal specifieke aandachtspunten. Ten opzichte van een normaal distributiecentrum moet je bij een vrieshuis bijvoorbeeld weten waar de temperatuurwisselingen liggen”, zegt Egas. “De constructie is daarom ook opgedeeld in stukken, zodat deze niet doorlopen in andere temperatuurzones. Met verschillende koppelingen hebben we de constructie als geheel stabiel gebouwd.”

Eén van de uitdagingen was het reguleren van de temperatuur. “Bij deze lage temperaturen is het doorvriezen naar de bodem erg belangrijk. Je wilt vooral geen vriesschade oplopen als water gaat uitzetten.” Om vriesschade te voorkomen, is onder andere een tweede vloer geplaatst. “In tegenstelling tot een normaal bedrijfsgebouw heeft dit vrieshuis twee vloeren met daartussen isolatie, waarbij de onderste vloer voorzien is van vloerverwarming
om doorvriezen te voorkomen. Om te voorkomen dat het water in de vloerverwarmingsleidingen bevriest, is de vloerverwarming gevuld met glycol.”

Door het hele gebouw zijn verwarmingselementen geplaatst om temperatuurwisselingen en vriesschade te voorkomen. “Ook alle ramen zijn voorzien van dubbele kozijnen met daartussen een verwarmingselement. Om te zorgen dat deuren niet dichtvriezen, zit ook daar randverwarming in.” Al met al een groot project met meerdere interessante uitdagingen. “Toch was de samenwerking alleen maar positief”, zegt Egas. “En met het goede eindresultaat zijn wij en de opdrachtgever erg tevreden!”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever WDP Development NL N.V.
  • Architect RBK Group
  • Constructeur JVZ Ingenieurs
  • Aannemer De Vries en Verburg
  • Installaties Equans, HIG Building Solutions en ICD Techniek
  • Bouwperiode januari 2022 – december 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details