20200226_123851-kopieren

Voor dit project heeft RBK Food Projects diverse stellingtypes en -verdelingen tegen het licht gehouden.

01:40
28-05-2020

‘Bouwen van gekoelde opslagruimtes vraagt om een specifieke aanpak’

Met ruim 40 jaar expertise in foodprojecten was architecten- en ingenieursbureau RBK Food Projects, onderdeel van RBK Group, dé uitgelezen partij voor het ontwerp en de bouwbegeleiding van het nieuwe, duurzame logistieke centrum van DL Logistics Group en Jocotrans in Bodegraven.

“In 2018 heeft DL Logistics Group een kavel van 12.000 m² aangekocht op bedrijvenpark Rijnhoek”, vertelt Theo Vliek, Commercieel directeur bij RBK Group. “Vervolgens zijn wij benaderd voor het ontwerptraject. Veelal nemen wij het complete, integrale ontwerp voor het gebouw en de gebouwgebonden installaties voor onze rekening. Voor dit project hebben wij echter samengewerkt met architect Frank Loor, die al bij het project betrokken was. Wij hebben ons gefocust op de interne logistiek, bouwtechnische detaillering, elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties, evenals de koudetechniek. In nauwe samenwerking met onze opdrachtgever hebben wij gezocht naar een optimale verdeling van de expeditieruimtes, palletplaatsen en koel-/vriescellen. Bovendien hebben we diverse stellingtypes en -verdelingen tegen het licht gehouden. Bepaald geen sinecure, omdat we in dit project te maken hadden met twee gebruikers. Waar DL Logistics overdag de inslag, opslag en uitslag van droge, luxe, biologische en geconditioneerde producten verzorgt, voorziet Jocotrans in de avonduren in de crossdocking van goederen.”

machinekamer-kopieren

Conform de BREEAM-certificeringscriteria is een uitgebreid monitoringssysteem met een dertigtal kWh-meters en warmtemeters geïnstalleerd. Gekozen is voor het FOPRO® totaalbeheersysteem van zusterbedrijf RBK Automatisering, dat alle energiestromen in het gebouw inzichtelijk maakt en kan beïnvloeden.

 

All-electric en BREEAM-NL ‘Outstanding’

Uniek is dat het logistieke centrum all-electric/gasloos functioneert. Zo wordt de restwarmte van de koelinstallatie benut voor de verwarming van de kantoren, vertelt Vliek. “Bovendien heeft de koelinstallatie de mogelijkheid om harder te draaien wanneer de zonkracht toeneemt, waardoor met ‘gratis zonnestroom’ gekoeld kan worden. Op het dak komen zonnepanelen en overal in het gebouw is gekozen voor energiezuinige LED-verlichting, waarmee we de allerhoogste duurzaamheidsscore hebben behaald: BREEAM-NL ‘Outstanding’.” Conform de BREEAM-certificeringscriteria is bovendien een uitgebreid monitoringssysteem met een dertigtal kWh-meters en warmtemeters geïnstalleerd. Gekozen is voor het FOPRO® totaalbeheersysteem van zusterbedrijf RBK Automatisering, dat alle energiestromen in het gebouw inzichtelijk maakt en kan beïnvloeden.

gaskoeler-en-buitenluchtkoeler-kopieren

Gaskoeler en buitenluchtkoeler.

 

Bouwbegeleiding

RBK Food Projects heeft alle uitgangspunten uit het ontwerp vastgelegd in werkomschrijvingen, die vervolgens in de markt zijn gezet. “Per discipline mochten drie partijen een aanbieding doen, die door ons is gecontroleerd en waar nodig is aangevuld”, vertelt Vliek. “Hierdoor konden we appels met appels vergelijken en de best passende partners voor dit project selecteren. Zowel in aanpak, kwaliteit als prijs. En goede bouwpartners hebben we gevonden!” Tijdens de uitvoering heeft RBK Food Projects de bouwbegeleiding voor de installaties verzorgd. “Onze mensen waren regelmatig op de bouwplaats aanwezig om de logistieke, bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden conform het bestek te toetsen. Het komende jaar verzorgen wij bovendien de monitoring en fijnafstelling (commissioning) van de klimaatinstallaties, in nauwe samenwerking met de installatiepartijen. Met als resultaat dat DL/Jocotrans exact het comfort-, efficiëntie- en duurzaamheidsniveau ontvangt dat hen aan de voorkant is beloofd.”   

Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | RBK Food Projects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

‘Een lastige opgave met een mooi eindresultaat’

Eind 2017 werd architect Frank Loor door Marco Pfaff van Jocotrans benaderd. Of hij kon helpen bij de locatiekeuze voor een gezamenlijk project met ontwikkelaar Dammes Laban Van Uden Onroerend Goed CV? “Nadat ik kennis had gemaakt met Pieter Laban kon het puzzelen beginnen. Nu, voorjaar 2020 staan we voor een nieuw DC in Bodegraven.”

Het was lastig, bekent Loor. “De locatie was prima, maar de kavel kende veel beperkingen. De diepte van de kavel was niet groot en als erfenis uit het stedenbouwkundig plan was een vijf meter hoge muur rond het gehele complex vereist. Ik ontwerp al sinds de jaren ‘90 distributiecentra, maar alle randvoorwaarden vanuit de gemeente maakten dit tot een lastige opgave.”

Met twee gebruikers, DL voor de opslag en Jocotrans voor de expeditie, moest de diepte van het bouwvlak worden verdeeld, met de muur als lint eromheen. “Medio 2018 was het schetsontwerp gereed en kon ik beginnen met de uitwerking voor de omgevingsvergunning. Dankzij goede connecties met de omgevingsdienst heb ik gedurende het proces de nodige plooien kunnen gladstrijken. Na een voorselectie met prijsopgave zijn we uiteindelijk met ASK Romein Bouw verder gegaan.”

Het hele project is in ARCHICAD uitgewerkt. Vooral in de uitvoeringsfase kon hierdoor snel alle informatie met de installateurs en leveranciers in BIM worden uitgewisseld, aldus Loor. “De communicatie met ASK Romein Bouw verliep goed. Het is altijd weer spannend of alles op tijd af is. Dat is bijna gelukt. We mogen trots zijn op het resultaat. Volgens mij is het gelukt om voor een strakke prijs een gebouw te realiseren dat kan voldoen aan de standaard van BREEAM ‘Outstanding’.”


CO2-dx koeling met warmteterugwinning voor logistiek centrum

Bij de realisatie van hun nieuwe logistieke centrum in Bodegraven legden DL Logistics Group en Jocotrans de lat op vlak van duurzaamheid zeer hoog. Daarom werd het bouwteam met onder meer ontwikkelaar Dammes Laban Van Uden Onroerend Goed CV, aannemer ASK Romein Bouw en de opdrachtgevers tijdens het project bijgestaan door een BREEAM-NL-expert. Van Kempen Koudetechniek BV stond in voor de engineering, levering en installatie van de koelinstallatie met warmteterugwinning.

Binnen dit familiebedrijf staan naast het ontwerp, de installatie en het onderhoud ook de optimalisatie van processen en de kostenbeheersing voorop. Een installatie moet immers te allen tijde functioneren. Alle afdelingen werken nauw met elkaar samen om de klant steeds een optimale oplossing te bieden. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke koudemiddelen, zoals ammoniak, kooldioxide en propaan.

“Dit gebouw omvat een kantoorgedeelte en een opslagruimte met 16 koel- en vriescellen, waar koelers voor een aangepaste temperatuur zorgen. Om te voldoen aan de eisen op vlak van energieprestatie wordt het volledige gebouw gekoeld met een CO2-dx installatie op basis van het natuurlijke koudemiddel CO2”, licht Marcel Denecke, accountmanager bij Van Kempen Koudetechniek, toe. “Vandaag zijn koel- en vriesinstallaties met warmteterugwinning de regel. Ook in dit project gebeuren het ontdooien van de koelers én het verwarmen van de kantoren met de restwarmte uit de koelmachines in combinatie met vloerverwarming.”

Stedenbouw partners

mdl-lammermarkt-04-kopierenegbertdeboer.com-20200406-03754hr-kopieren