Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Bouwen van gekoelde  opslagruimtes vraagt  om een specifieke aanpak’

‘Bouwen van gekoelde opslagruimtes vraagt om een specifieke aanpak’

Met ruim 40 jaar expertise in foodprojecten was architecten- en ingenieursbureau RBK Food Projects, onderdeel van RBK Group, dé uitgelezen partij voor het ontwerp en de bouwbegeleiding van het nieuwe, duurzame logistieke centrum van DL Logistics Group en Jocotrans in Bodegraven.

“In 2018 heeft DL Logistics Group een kavel van 12.000 m² aangekocht op bedrijvenpark Rijnhoek”, vertelt Theo Vliek, Commercieel directeur bij RBK Group. “Vervolgens zijn wij benaderd voor het ontwerptraject. Veelal nemen wij het complete, integrale ontwerp voor het gebouw en de gebouwgebonden installaties voor onze rekening. Voor dit project hebben wij echter samengewerkt met architect Frank Loor, die al bij het project betrokken was. Wij hebben ons gefocust op de interne logistiek, bouwtechnische detaillering, elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties, evenals de koudetechniek. In nauwe samenwerking met onze opdrachtgever hebben wij gezocht naar een optimale verdeling van de expeditieruimtes, palletplaatsen en koel-/vriescellen. Bovendien hebben we diverse stellingtypes en -verdelingen tegen het licht gehouden. Bepaald geen sinecure, omdat we in dit project te maken hadden met twee gebruikers. Waar DL Logistics overdag de inslag, opslag en uitslag van droge, luxe, biologische en geconditioneerde producten verzorgt, voorziet Jocotrans in de avonduren in de crossdocking van goederen.”

machinekamer-kopieren

Conform de BREEAM-certificeringscriteria is een uitgebreid monitoringssysteem met een dertigtal kWh-meters en warmtemeters geïnstalleerd. Gekozen is voor het FOPRO® totaalbeheersysteem van zusterbedrijf RBK Automatisering, dat alle energiestromen in het gebouw inzichtelijk maakt en kan beïnvloeden.

 

All-electric en BREEAM-NL ‘Outstanding’

Uniek is dat het logistieke centrum all-electric/gasloos functioneert. Zo wordt de restwarmte van de koelinstallatie benut voor de verwarming van de kantoren, vertelt Vliek. “Bovendien heeft de koelinstallatie de mogelijkheid om harder te draaien wanneer de zonkracht toeneemt, waardoor met ‘gratis zonnestroom’ gekoeld kan worden. Op het dak komen zonnepanelen en overal in het gebouw is gekozen voor energiezuinige LED-verlichting, waarmee we de allerhoogste duurzaamheidsscore hebben behaald: BREEAM-NL ‘Outstanding’.” Conform de BREEAM-certificeringscriteria is bovendien een uitgebreid monitoringssysteem met een dertigtal kWh-meters en warmtemeters geïnstalleerd. Gekozen is voor het FOPRO® totaalbeheersysteem van zusterbedrijf RBK Automatisering, dat alle energiestromen in het gebouw inzichtelijk maakt en kan beïnvloeden.

gaskoeler-en-buitenluchtkoeler-kopieren

Gaskoeler en buitenluchtkoeler.

 

Bouwbegeleiding

RBK Food Projects heeft alle uitgangspunten uit het ontwerp vastgelegd in werkomschrijvingen, die vervolgens in de markt zijn gezet. “Per discipline mochten drie partijen een aanbieding doen, die door ons is gecontroleerd en waar nodig is aangevuld”, vertelt Vliek. “Hierdoor konden we appels met appels vergelijken en de best passende partners voor dit project selecteren. Zowel in aanpak, kwaliteit als prijs. En goede bouwpartners hebben we gevonden!” Tijdens de uitvoering heeft RBK Food Projects de bouwbegeleiding voor de installaties verzorgd. “Onze mensen waren regelmatig op de bouwplaats aanwezig om de logistieke, bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden conform het bestek te toetsen. Het komende jaar verzorgen wij bovendien de monitoring en fijnafstelling (commissioning) van de klimaatinstallaties, in nauwe samenwerking met de installatiepartijen. Met als resultaat dat DL/Jocotrans exact het comfort-, efficiëntie- en duurzaamheidsniveau ontvangt dat hen aan de voorkant is beloofd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details