Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwen op karakter
Het beste voorbeeld ben je zelf. Daarom heeft De Vries en Verburg bij de vernieuwbouw van haar kantoor in Stolwijk maximaal gefocust op duurzaamheid.

Bouwen op karakter

Of het nu gaat om een duurzaam woongebouw, een innovatief kantoorpand, een state-of-the-art laboratorium of een modern uitgerust distributiecentrum: de 190 gedreven medewerkers van De Vries en Verburg ontwikkelen en bouwen al 35 jaar met oog voor de toekomst. “Wij geloven dat onze keuzes van vandaag een fundamentele invloed hebben op de manier waarop wij – en onze kinderen – in de toekomst kunnen wonen, werken en leven”, vertelt Technisch Directeur Evert Hogendoorn. “Daarom kiezen wij bewust voor duurzame en circulaire oplossingen en materialen. Bovendien investeren we structureel in mensen, kennis en innovatie.”

Voor De Vries en Verburg heeft duurzaamheid meerdere definities. De term heeft niet alleen betrekking op de projecten, maar ook op de langetermijnrelaties met leveranciers, onderaannemers én medewerkers. “Als organisatie zijn we actief in 12 marktsegmenten binnen de regio Stolwijk-Rotterdam-Den Haag-Amsterdam-Utrecht”, vertelt Hogendoorn. “De poldermentaliteit van dit gebied zit diep in ons DNA verweven. Onze mensen hebben hart voor de zaak en zetten steevast hun beste beentje voor om projecten tot een goed einde te brengen. Zij hebben echt iets voor elkaar over. Dit vertaalt zich in meer werkplezier, kwaliteit én efficiency, maar ook in lange dienstverbanden en bijzondere familierelaties. Met zes broers en negen vader-zoonrelaties is de zorg voor onze volgende generaties een vanzelfsprekendheid. We proberen op alle vlakken kansen te zien én te benutten, met aandacht voor milieu, medewerkers en maatschappij. Onze relaties en bouwpartners hebben dit doeltreffend samengevat in de kernwoorden ‘betrouwbaar’, ‘betrokken’ en ‘gedreven’.”

Commercieel Directeur Marco Dekker. (Beeld: Adriaan Verhoeven)

Dubbel circulair

“In onze projecten geven we gebruikte materialen graag een tweede leven”, vertelt Commercieel Directeur Marco Dekker. “Bovendien gaan we bewust om met nieuwe materialen, zodat zij na 50 jaar ook een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Zo dragen we bij aan een afvalloze bouw én een efficiënter grondstoffengebruik. Deze aspecten komen maximaal tot uiting in het nieuwe kantoor- en laboratoriumgebouw BioPartner Center 5 op het Leiden Bio Science Park, dat dubbel circulair is ontworpen. In dit project hebben we niet alleen gebruik gemaakt van een donorstaalconstructie, maar ook van de oude wanden van het Gerechtshof en tal van andere gerecyclede materialen. Bovendien hebben we demontabel gebouwd, waardoor betere recyclage mogelijk wordt.”

Sociale en kennisinnovatie

De nieuwbouw voor BioPartner is een illustratief voorbeeld voor de sociale en kennisinnovatie van De Vries en Verburg, benadrukt Hogendoorn. “Als hoofdaannemer ontwikkelen we zelf geen producten. Wel hebben we oog voor de ontwikkelingen van onze partners. In onze projecten passen we waar mogelijk nieuwe technieken, producten en processen toe. Hierin nemen we graag een voortrekkersrol. Immers: het beste voorbeeld ben je zelf. Daarom hebben we bij de vernieuwbouw van ons kantoor 226 zonnepanelen, hoogwaardige zonwering, duurzame LED-verlichting en een PCM-plafond geïnstalleerd. Bovendien hebben we windwokkels toegevoegd, waardoor ook in het voor- en najaar voldoende groene energie wordt opgewekt. Verschillende opdrachtgevers hebben hier al interesse voor getoond.” Dekker: “Enkele jaren geleden hebben we ons logo aangepast. De oude werkkleding van onze medewerkers hebben we niet weggegooid, maar vermalen en een tweede leven gegeven als geluidsisolatie voor de wanden in onze kantine.”

Technisch Directeur Evert Hogendoorn. (Beeld: Adriaan Verhoeven)

BREEAM als uitgangspunt

De Vries en Verburg heeft zich als eerste partner aangesloten bij Duurzaam Gebouwd. Bovendien neemt de aannemer deel aan diverse landelijke en regionale duurzaamheidsinitiatieven, zoals Nederland CO2 Neutraal, Dutch Green Building Council en de MVO Prestatieladder. “We hebben diverse BREEAM-experts in dienst, evenals onze eigen duurzaamheidsspecialist. Per jaar leveren we circa 4-5 BREEAM-projecten op”, vertelt Hogendoorn. “Een mooi voorbeeld is de uitbreiding van het distributiecentrum van Nature’s Pride in Maasdijk, waarin maximaal aandacht is besteed aan milieubewust materiaalgebruik en energiereductie en dat we gegund hebben gekregen op basis van goede ervaringen uit het verleden. Maar ook als BREEAM geen uitgangspunt is, werken we volgens deze methodiek. Onder andere een schone bouwplaats, gescheiden afvalstromen en zonnepanelen op het dak van onze bouwketen zorgen namelijk voor meer bewustwording bij iedereen die bij de bouw betrokken is. Volgens dezelfde ambitie wisselen we actief kennis en ideeën uit met andere bouwbedrijven en ondernemers-leveranciers.”

Ook zet De Vries en Verburg hoog in op interne kennisdeling, benadrukt Dekker. “Zowel op projectniveau als organisatieniveau dagen we onze medewerkers uit om met ideeën te komen. Dit heeft inmiddels geleid tot tal van nieuwe werkmethoden en toepassingen. Zo heeft een uitvoerder op de bouw aan het begin van de coronapandemie een dubbele trappentoren gemaakt, waardoor stijgende en dalende bouwplaatsmedewerkers elkaar niet meer hoeven te passeren. Een superidee dat we ook na corona blijven inzetten, omdat dit de efficiëntie én veiligheid ten goede komt.” Een andere uitvoerder kwam met het idee om de randbekisting om de trapgatsparingen 100 cm hoog te maken, zodat geen separate valbeveiliging meer nodig is, vertelt hij. “En een derde collega legt elke vrijdagmiddag zijn houtafval buiten het terrein, waar buurtbewoners het gratis kunnen pakken. Dit scheelt ons containers, terwijl de omgeving gratis klushout ontvangt. Ook dat is duurzaamheid, volgens ons.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details