Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwen op een postzegel
Naar verwachting wordt de renovatie en transformatie eind van het jaar opgeleverd.

Bouwen op een postzegel

Nieuwbouw en renovatie van een monumentaal schoolgebouw

Bouwbedrijf Van Wijnen uit Stolwijk verzorgt de renovatie en uitbreiding van de Galvanischool in Den Haag. Na de nodige strubbelingen wordt het schoolgebouw eind van het jaar opgeleverd.

Het project omvat een grootschalige renovatie van het bestaande pand en een uitbreiding aan de achterzijde van de school. De bouw ging al in 2018 van start, toen nog met een andere hoofdaannemer. Die ging echter vrij snel daarna failliet, waardoor de opdrachtgever in 2019 opnieuw een tenderuitvraag deed. Van Wijnen Stolwijk kreeg de opdracht vergund en ging in 2020 van start, tot de bouw vanwege verschillende bezwaarprocedures weer stil kwam te liggen. Mark Terlouw, projectleider bij Bouwbedrijf van Wijnen Stolwijk: “Inmiddels heeft de rechter besloten dat het project door mag gaan en zijn we volop op stoom. Het was vooral vervelend voor de bewoners van de wijk. Zij wilden juist graag een nieuwe school, maar de oplevering heeft inmiddels bijna vijf jaar vertraging opgelopen. Daarnaast zitten zij al die tijd al in een bouwput.”

De combinatie van renovatie en transformatie maakt het een leuk project.

Veel materialen al op voorraad

Begin 2022 waren de bezwaarprocedures achter de rug, maar in die periode stegen de prijzen van glas, benzine, gas, staal en aluminium vanwege de situatie in Oekraïne. “En dus moesten we opnieuw om tafel met de opdrachtgever om een nieuwe begroting te maken. Uiteindelijk konden we in het voorjaar pas echt weer volop aan de slag. Gelukkig hadden we veel materialen al in huis. Zo gaan er betonnen prefabwanden in, waarop gewoonlijk een lange levertijd zit. Wij hadden ze al drie jaar klaarliggen. Dat gold ook voor de kozijnen. We konden dus weer snel van start.”

Inmiddels is de ruwbouw van de nieuwbouw op hoogte. Op de begane grond komt een grote gymzaal met daarbovenop twee verdiepingen met lokalen. “Momenteel gaan de laatste houtskeletbouwelementen erin en de dakdekker is ook volop bezig. De renovatie komt hier meteen achteraan. Het is de bedoeling dat we het schoolgebouw eind van het jaar kunnen opleveren.”

De krappe bouwplaats zorgt voor de nodige uitdagingen.

Monumentaal pand

Al met al is het een bijzonder project, ook omdat het gaat om een monumentaal pand uit 1898. Zo moest het monumentale trappenhuis in stand blijven. “Door de jarenlange leegstand heeft het pand ook wat schade opgelopen. Zo is er een lekkage geweest na een storm, waardoor het stucwerk is losgekomen.” Het hele gebouw wordt daarom opnieuw gestuukt en behangen en er komen nieuwe vloeren in de lokalen, nieuwe plafonds, binnendeurkozijnen en binnenwanden. Ook komt er een warmteterugwininstallatie en wordt de elektra vernieuwd. Het glaswerk wordt vervangen en voorzien van screenzonwering. Tot slot komt er een nieuw schoolplein aan de voorzijde en aan de achterzijde komen nieuwe sportpleinen met een grote fietsenstalling.

“De combinatie van renovatie en transformatie maakt het een leuk project. al is de locatie wel een uitdaging. Voor de nieuwbouw gebruiken we geprefabriceerde betonnen wanden, die met grote kranen op hun plek worden gezet. Dat is nog best een puzzel in de smalle straatjes rond de school. We kunnen ook niets opslaan op het terrein, dus wordt alles geleverd op het moment dat we het nodig hebben en meteen op zijn plek gezet. Het is echt bouwen op een postzegel. Gelukkig verloopt alles in overleg met de buurtbewoners in goede harmonie.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Haagse Scholen
  • Architect Nieuwe Architecten
  • Hoofdaannemer Van Wijnen Stolwijk
  • Hoofdconstructeur Madar
  • E-installatie Heuvelman Elektra
  • W-installatie Spijker

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details