Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwen op de groei
Ruimte werd gewonnen door nog smallere gangen tussen de stellingen.

Bouwen op de groei

Het nieuwe bedrijfspand van Mitari Hijstechniek heeft een stalen constructie. Op dit moment worden in Eindhoven de eerste balken en kolommen gemonteerd en worden de contouren van het pand zichtbaar. De weg ernaar toe was er een van weloverwogen beslissingen.

De contouren van het pand worden zichtbaar.

De verhuizing van Mitari – nu nog gevestigd in Best – staat gepland in het najaar van 2024. Met bijna 11.000 m² bruto vloeroppervlak is het familiebedrijf voorlopig weer voorbereid op de snelle groei die het bedrijf doormaakt. De inrichting wordt volledig afgestemd op de administratieve en logistieke processen. Dit heeft geresulteerd in een royaal kantoor, een hal voor montage en assemblage en twee hallen voor opslag in de vorm van een stellingenmagazijn.

Veranderende vraagstelling

Het eerste gesprek tussen Mitari en ontwikkelend bouwer Hercuton vond plaats in 2020. “Het idee voor nieuwbouw stond vast”, vertelt Sander Robbe, planontwikkelaar van Hercuton. “Een deel zou zijn voor eigen gebruik, een deel voor verhuur. Maar het bedrijf groeide als kool, mede door nieuwe webshops in het buitenland, waardoor toch het idee ontstond om het hele pand voor zichzelf te houden.”

Omdat het om een hoogbouwmagazijn ging, werd gekozen voor een staalconstructie.

Snel schakelen

Een andere grote vraag was de constructie. Oprichter Cees Lavrijsen had vanuit zijn ervaring met eerdere bedrijfspanden een duidelijke voorkeur voor een prefab betonconstructie, terwijl zijn dochter, Terry Lavrijsen, die inmiddels het directeursstokje had overgenomen, neigde naar een staalconstructie. “We hebben toen alle alternatieven onderzocht”, vertelt Jack van den Broek, commercieel manager van Hercuton. “Gelukkig hebben we hiervoor de volledige knowhow in huis. Dankzij onze eigen constructeurs, tekenaars en calculators konden we snel schakelen en inspelen op Mitari’s wensen. Omdat het om een hoogbouwmagazijn ging, is uiteindelijk gekozen voor een staalconstructie.” 

Ruimte winnen

Tijdens het voortraject ging de groei van Mitari onverminderd door en rees er opnieuw twijfel. Was de locatie wel groot genoeg? “Maar de locatie konden we niet uitbreiden”, vertelt Mark Hardy, architect van Hercuton. “We gingen al de hoogte in. We konden alleen nog ruimte winnen door nog smallere gangen tussen de stellingen. We gingen dus opnieuw terug naar de tekentafel. De staalconstructie werkte nu in ons voordeel; beton was hiervoor niet geschikt geweest.”

Het heeft wat uurtjes gevergd, voordat daar de oplossing was waar iedereen tevreden over was.

Laatste hobbels

De goedkeuring door de commissies Stedenbouw en Welstand was er niet in één keer. Van den Broek: “De Eindhovense commissie Welstand had voor industrieterrein Forum een beeld-/kwaliteitsplan ontwikkeld, geïnspireerd op een containerlandschap met voor elk bedrijfspand een eigen primaire kleur. Het heeft nog wel wat uurtjes gevergd voordat we de oplossing hadden waar iedereen tevreden over was. Ook het indraaien van zeer grote vrachtwagens bleek nog een uitdaging. Dit had impact op de hoogte van de vloeren, de breedte van de deuren en de zwaarte van de constructie, maar ook dat is goed gekomen.”

“Het mooie is”, besluit Van den Broek dan, “dat de dialoog nooit verstoord is. Iedereen zat altijd begripvol aan tafel. De mensen van Hercuton realiseerden zich dat het hier ging om het levenswerk van Mitari en Mitari realiseerde zich dat zij een beroep deed op onze flexibiliteit. Dat heeft uiteindelijk bij alle partijen tevredenheid en voldoening opgeleverd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details