Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwen met vlas heeft de toekomst

Bouwen met vlas heeft de toekomst

Vernieuwend en groen. Zo laat het Leerpark, een nieuwe wijk dichtbij het geografische hart van Dordrecht, zich het best omschrijven. In de wijk komen wonen, werken, leren, ondernemen en ontspannen samen. Duurzaamheid en innovatie staan hierbij centraal. Zo wordt bij de bouw van 333 starters- en studentenwoningen de meest duurzame wand van Nederland gebruikt.

De bouw van het wooncomplex is in handen van Daiwa House Modular Europe. Het innovatieve bouwbedrijf streeft hierbij naar een zo goed mogelijke milieuprestatie. Daar horen producten bij met een lage milieubelasting. Voor de scheidingswanden en de deur/kozijncombinaties koos Daiwa House Modular Europe voor de producten van Faay. “De milieuprestatie van onze scheidingswanden is inzichtelijk gemaakt in een zogeheten levenscyclusanalyse”, vertelt Developer Sustainable Products Johan Mellegers van Faay. “Daaruit is gebleken dat zij binnen hun segment de laagste milieu-impact hebben.”

Door de circulaire biobased materialen zijn de wanden recyclebaar.

Kern van vlas

“De duurzaamheid van onze scheidingswanden zit vooral in de biobased materialen die we gebruiken”, vervolgt Mellegers. “De kern van onze wanden bestaat uit vlas. Dit is een natuurlijke grondstof die hernieuwbaar en herwinbaar is, en bovendien lokaal te telen. Vlas neemt tijdens de teelt CO2 op en zet dit om in zuurstof. Om een idee te geven: een hectare vlas legt in één teeltcyclus net zoveel CO2 vast als een hectare bos in één jaar. Een Faay-wand met vlaskern draagt dus positief bij aan de opslag van CO2. We hebben het dan over meer dan 580 kilogram CO2 per kubieke meter wand. Minstens zo belangrijk is dat de wand bijdraagt aan een optimaal en gezond binnenklimaat met een hoog comfort.”

Modulaire wanden met vlaskern.

Flexibel aanpasbaar

De starters- en studentenwoningen die nu in het Leerpark gebouwd worden, zijn woningen van 18 tot 24 vierkante meter. Om het wooncomplex toekomstbestendig te maken, is het van belang dat deze woningen flexibel aanpasbaar zijn op een eventueel veranderende vraag. Mellegers: “Onze geprefabriceerde modulaire scheidingswanden lenen zich hiervoor. De wanden zijn opgebouwd uit standaard panelen van 40 centimeter breed, met twee leidingschachten voor het inbouwen van elektra- of datacommunicatieleidingen. De panelen zijn demontabel en herbruikbaar en daardoor geschikt om het gebouw te herindelen. Door dit hergebruik worden transport, arbeid en afval bespaard.”

Vlas als natuurlijke grondstof.

Circulair

Met een levensduur van zestig tot wel honderd jaar gaan de scheidingswanden minstens zo lang mee als het wooncomplex zelf. En ook daarna zijn de wanden nog te hergebruiken. “Wij zijn de eerste wandproducent ter wereld met een terugnameoptie”, aldus Mellegers. “Door de circulaire biobased materialen zijn de wanden recyclebaar. We gebruiken ze opnieuw in een volgende bouwcyclus. Op die manier houden we de opgeslagen CO2 nog langer vast en besparen we opnieuw op transport, arbeid en afval.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details