Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwen met een bouwbegeleider: Alle neuzen naar één kant
De fundering is gestort.

Bouwen met een bouwbegeleider: Alle neuzen naar één kant

In het te bouwen pand kan efficiënter worden gewerkt en is meer ruimte om meerdere projecten gelijktijdig te produceren.

Stacon is producent van metalen zetwerken. Om voorbereid te zijn op de toekomst heeft zij gekozen voor een forse bedrijfshal van 4.000 vierkante meter met een geïntegreerd kantoor aan de voorzijde. Ter ondersteuning van de productieprocessen wordt de hal voorzien van drie kraanliggers. Aanvankelijk had Stacon het plan om zelf de functie van hoofdaannemer op zich te nemen voor de bouw van het bedrijfspand. Daarom zette zij met behulp van een bouwkundige de deelopdrachten in de markt en selecteerde zij zelf de neven­aannemers. Toen het aan de tijd ontbrak om deze taak te blijven uitvoeren, schakelde zij Manfred Borreman in van Utiliteitsbouw Profs, die als bouwkundig adviseur en bouwbegeleider het bouwmanagement overnam.

Gedurende het bouwproces regelt Utiliteitsbouw Profs om de vier weken een bouwvergadering.

Soepel lopend bouwproces

Het bedrijfspand wordt traditioneel gebouwd. Een staalconstructie zorgt ervoor dat de hal kolommenvrij is en ruimte biedt voor de forse metaalbewerkingsmachines van Stacon. De zetwerken levert Stacon zelf aan. “Op het moment dat ik in beeld kwam, waren de tekeningen nog niet definitief”, vertelt Borreman. “Het was vooral mijn taak om van alle nevenaannemers een team te maken. Alle neuzen moesten naar één kant. Een belangrijk onderdeel is dan het definiëren van de grijze gebieden. We hebben voor iedereen geformuleerd wat wel en niet van hem wordt verwacht. Dat zorgt voor een soepel lopend bouwproces.”

Bouwvergaderingen

Gedurende het bouwproces regelt Borreman om de vier weken een bouwvergadering met de grootste spelers. De kleinere spelers haken aan op het moment dat zij hun bijdrage leveren. Borreman: “Deze sluiten vaak aan met het hele team. Een efficiënte manier van werken; iedereen heeft dan dezelfde informatie.” En over de aanpak met een bouwmanager: “De eigenaren van Stacon hebben nu hun handen vrij om het bedrijf te runnen. Ik neem alle contacten over, neem de leiding als dat nodig is en houd de eigenaren op de hoogte van wat er speelt. Zo bespaart Stacon tijd en geld.”  

Projectinfo

‘Mooi staaltje installatietechniek in korte tijd’

Voor de nieuwbouw van Stacon in Nieuwleusen is Breman Utiliteit Zwolle BV verantwoordelijk voor de complete installatietechniek. Het overgrote deel hiervan wordt in een kort tijdsbestek gerealiseerd.

Breman Utiliteit Zwolle is sinds het ontwerpstadium bij de nieuwbouwplannen van Stacon betrokken. In september 2020 volgde de opdracht voor de uitvoering van alle technische installaties. “In de hal installeren we de warmtepomp, vloerverwarming, LED-verlichting en machineaansluitingen”, vertelt projectleider Wim Holstege van Breman Utiliteit Zwolle. “Het kantoor voorzien we van een warmtepomp, vloerverwarming en luchtbehandeling. Verder plaatsen we een trafostation, voeren we het loodgieterswerk uit en realiseren we de installaties voor data, toegangscontrole, inbraakbeveiliging en brandmelding. In het kader van duurzaamheid komen er laadpalen voor elektrische auto’s en zonnepanelen op het dak.” Breman Utiliteit Zwolle bracht vorig jaar de riolering van het kantoor aan. Sinds medio februari zijn de werkzaamheden volledig gestart. “We leveren een mooi staaltje installatietechniek in korte tijd”, zegt Holstege. “Medio mei leveren we op.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Stacon Plaatbewerking bv, Nieuwleusen
Architect Van Dijk ontwerp en engineering, Nieuwleusen
Constructeur Alferink van Schieveen, Zwolle
Bouwmanagement Utiliteitsbouw Profs, Hattem
Aannemer Aannemersbedrijf Heetebrij, Nieuwleusen
Bouwperiode oktober 2020 – mei 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details