Eosta
02:36
09-03-2018

Bouwen met circulaire aanpak en toepassing van het Nieuwe Werken

In Waddinxveen wordt momenteel gebouwd aan een nieuw bedrijfspand voor Eosta, distribiteur in biologische groente en fruit. In het 19.500 m² grote gebouw is veel aandacht voor duurzaamheid, maar ook voor een aansprekende uitstraling. Het ontwerp is van architect Thomas Rau. In juni van dit jaar wordt het gebouw in gebruik genomen.

Systeembouwer Systabo begon in juli van het afgelopen jaar met de eerste werkzaamheden, vertelt planontwikkelaar Vincent Kenkhuis. “De eerste paal ging op 29 augustus de grond in. Wij realiseren het gebouw voor opdrachtgever VolkerWessels Vastgoed die het gebouw na de realisatie overdraagt aan een belegger. Systabo neemt tijdens de bouw diverse specifieke voorzieningen voor huurder Eosta mee. Dit zijn onder andere koelcellen, koelinstallaties en diverse architectonische elementen voor de kantoorinrichting. Het aandeel aan kantoren is groter dan een doorsnee distributiecentrum.”

BIM-engineering
Kenkhuis legt uit dat het project volledig in BIM is uitgewerkt. Ook onderaannemers van Eosta hebben de beschikking over dit BIM-model en kunnen zo beschikken over alle bouwtechnische gegevens. Hoewel een bovengemiddelde periode van regen en de storm van januari voor wat tegenslag zorgden, ligt het project nog altijd op schema. “Contractueel is vastgelegd dat we het gebouw 15 juni opleveren. De oplevering halen is al een uitdaging op zich, maar die halen terwijl we gaandeweg huurderswensen van Eosta inpassen binnen een dynamisch en lopend uitvoeringsproces, voegt nog een dimensie toe. Elke wens of wijziging grijpt hierbij in op de totale engineering in 3D. Dat vraagt om extra afstemming en coördinatie, waar we met de inzet van de betrokken partijen in gaan slagen.”

Duurzaamheid
De nieuwbouw wordt volgens Kenkhuis in meerdere opzichten bijzonder. Zo worden er diverse duurzame maatregelen genomen en wordt het gebouw afgestemd op het Nieuwe Werken. Het kantorendeel is met zo’n 3.000 m² relatief groot. “Het bestaat uit een groot atrium waar alle kantoorruimten op uitkomen, en heeft ontmoetings- en relaxruimtes. Bij het inrichten wordt recyclebaar materiaal gebruikt.” De afvoer van hemelwater, zegt Kenkhuis, is gekoppeld aan een gietwatersysteem t.b.v. de lokale glastuinbouw, er komen zonnepanelen op het dak en een gasaansluiting ontbreekt. Bij het ontwerp is rekening gehouden met het feit dat de nieuwbouw op een zichtlocatie aan de A12 ligt.

Kengetallen
Tot slot noemt Kenkhuis nog enkele getallen. Zo zijn er 430 heipalen en 3.500 vloerpalen in het gebouw verwerkt. “Alles bij elkaar circa 56 kilometer.” Verder zit er 800 ton staal in. “De markt zit weer in de lift en ook de grootschalige distributiecentra zie je steeds meer in Nederland verrijzen. Het project heeft een aantal bijzondere aspecten en dat maakt het voor ons een mooi en uitdagend project.”

i-project-infov3Projectinfo

Valbeveiligingssysteem op dak Eosta

Op het dak van de nieuwbouw van Eosta is door Pelgrim Safety een valbeveiligingssysteem  aangebracht. Dit dakveiligheidssysteem dient ter voorkoming dat mensen die voor werkzaamheden op het dak zijn, het risico lopen van het dak te vallen.

Het ontwerp van het valbeveiligingssysteem is gebeurd volgens het beproefde stappenplan, dat begon met een inventarisatie van de onderhoudsbehoefte. Bij Eosta is tijdens de bouw het SafeLine kabelsysteem met een totale lengte van 650 meter gemonteerd. Het opvallend gekleurde systeem bevindt zich op 4 meter afstand van de dakrand en is gebaseerd op het principe van gebiedsbegrenzend werken. De lifeline die daaraan wordt bevestigd, is nooit langer dan 3,5 meter. Erg veilig en de kans op letsel is aanmerkelijk kleiner. Pelgrim Safety heeft ook de veilige daktoetreding verzorgd met informatiepictogrammen, klimmaterieel en een hekwerk tot in de veilige zone. De opdracht wordt afgesloten met een gebruikstraining van het valbeveiligingssysteem. “Zo zetten we de puntjes op de i.”


Prefab betonproducten in BIM gemoduleerd

Importeur en distributeur van biologische groente en fruit Eosta krijgt in Waddinxveen een nieuw distributiecentrum. Bij de bouw is ook Noordhuis Bouw- en Betonsystemen betrokken. Het bedrijf leverde er onder meer betonnen borstweringselementen, vertelt eigenaar Michael Noordhuis.

“Het betreft geïsoleerde panelen van 240 en 260 mm dik met een hoogwaardige isolatie, die onderdeel uitmaken van ons assortiment. Naast de levering en uitvoering hebben we tevens de engineering gedaan (productietekeningen voor onze eigen producten).” Het bedrijf leverde verder de liftwanden en dakplaat voor de lift. De 18 dockshelters van het gebouw maakten eveneens onderdeel uit van het project, zegt hij. “Daarvoor leveren we T- en P-elementen en breedplaatvloeren. Die elementen zijn wel specials.” De borstweringselementen zijn volgens Noordhuis inmiddels geleverd en geplaatst. Momenteel wordt gewerkt aan de docks. Hij spreekt van een soepel lopend werk. “We doen dit regelmatig. We leveren per project zoveel mogelijk prefab betonproducten uit ons uitgebreide assortiment en hebben alles in BIM gemoduleerd. Vervolgens is het een kwestie van goed afstemmen van productie en levering.”


Bouwinfo
Opdrachtgever
 VolkerWessels Vastgoed B.V. (onderdeel van Koninklijke VolkerWessels N.V.)
Architect Rau B.V.
Aannemer Systabo B.V. (onderdeel van Koninklijke VolkerWessels N.V.)
Huurder Eosta B.V.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Over Noordhuis Bouw –en Betonsystemen

Stedenbouw partners

Logport1Villa Appartementen