Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwen in sneltreinvaart
De start van de bouw.

Bouwen in sneltreinvaart

Kant-en-klare modules uit de eigen productielocatie

Daiwa House Modular Europe bouwde in Tilburg in sneltreinvaart een appartementencomplex voor gemengd wonen onder de naam ’t Kompas op Zuid. De woningen zijn bedoeld voor spoedzoekers en mensen die succesvol een zorgtraject doorliepen en weer zelfstandig kunnen gaan wonen.

“De opdrachtgevers vroegen ons om 96 tijdelijke tweekamerappartementen modulair te bouwen. Over tien tot vijftien jaar kunnen de units weer worden verwijderd of verplaatst”, vertelt werkvoorbereider Rowin van Schaik van Daiwa House Modular Europe. “Het gebouw is vijf bouwlagen hoog en er zit een ontmoetingsruimte met een gezamenlijke keuken in. Ook is er een overdekte fietsenstalling aan het gebouw.”

Het gebouw verrees in zeer korte tijd.

Afgelopen augustus startte het bedrijf met het produceren van de modules in de eigen productielocatie in Montfoort. Elk appartement bestaat uit twee units van 6×3 m en heeft een totaaloppervlak van 32 m2. Van Schaik: “De rioleringsbuizen worden door de installateur aangeleverd en storten we mee onder de vloeren. De badkamers laten we prefab maken. Die zijn een ruimte op zich met wanden, vloeren, plafonds, toilet en douche. Wij plaatsen deze in de fabriek al in de unit voor het dak erop gaat. De keukens worden geleverd bij onze assemblagehal en plaatsen wij ook zelf.”

Extreem korte bouwtijd

Door deze manier van bouwen kan het project in extreem korte tijd gerealiseerd worden. In negen weken tijd werden de modules geproduceerd en in oktober werden de eerste geplaatst. Begin 2024 wordt het pand opgeleverd, nadat het is voorzien van houten gevelbekleding. Daiwa House Modular Europe verzorgt het complete traject: van productie tot plaatsen en afbouwen. Op de bouwplaats is het belangrijkste onderdeel van het werk het wind- en waterdicht maken van het dak. Vervolgens worden de standleidingen gekoppeld en worden de gangen afgewerkt met vloer-, plafond- en wandafwerking. Maar het bedrijf denkt al mee vanaf de ontwerpfase. “Wij kijken dan mee aan de voorkant wat er met een ontwerp mogelijk is met onze bouwmethode. We maken de werktekeningen, die ook nodig zijn voor de vergunningaanvraag. Naast de appartementen bestaan ook de gangen, trappenhuizen en liften uit modules.”

Stalen frames als hoofddraagconstructie 

De vloeren van de modules zijn van beton, de wanden van houtskeletbouwelementen. Elke module heeft een stalen frame dat gezamenlijk functioneert als hoofddraagconstructie. Hoewel modulair bouwen de corebusiness is van Daiwa House Modular Europe, blijft het bijzonder om te zien dat er in vier weken tijd een compleet gebouw staat, vindt Van Schaik. “Als je een week niet op de bouwplaats bent geweest, staat er alweer een hele bouwlaag. In dit geval was het helemaal snel: we zijn al begonnen met plaatsen, terwijl de productie nog liep. We plaatsten hier zestien modules per dag, maar afhankelijk van de bouwplaats en de logistiek zouden we er wel 24 per dag kunnen plaatsen.” 

De modules werden per twee op een vrachtwagen met aanhanger naar de bouwplaats gebracht. Daar gebruikte het bouwbedrijf een speciaal hijsframe om de units in de bouw te hijsen. Dit gebeurt volledig automatisch, wat de snelheid en veiligheid ten goede komt. Modulair bouwen is op zichzelf al duurzaam, omdat de modules hergebruikt kunnen worden voor andere doeleinden. Daarnaast komen er 240 zonnepanelen op het gebouw, die individueel worden aangesloten op de woningen, afhankelijk van de energiebehoefte.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Tiwos Woonstichting
  • Aannemer Daiwa House Modular Europe

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details