Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwen in sneltreinvaart, met bewonersbelang als vertrekpunt

Bouwen in sneltreinvaart, met bewonersbelang als vertrekpunt

De 333 woningen in dit omvangrijke project gaan er ook technisch en esthetisch op vooruit. Om de bewoners zo min mogelijk tot last te zijn, voert Nijhuis Bouw B.V. de hiervoor benodigde werkzaamheden in hoog tempo uit. 

De Donken is een wooncomplex van woningcorporatie Mooiland en bestaat uit de Viltmakersdonk, Tingietersdonk en Klingmakersdonk. Voor de verduurzaming en verbetering van deze drie woongebouwen maakte Mooiland in 2019 de eerste plannen. Nijhuis werd hier vanaf het begin bij betrokken. “Als ketenpartner voeren wij elk jaar een aantal projecten met Mooiland uit”, zegt projectleider Richard Ligtenberg van Nijhuis. “Voor dit jaar staan er ruim vierhonderd woningen op de planning.”

‘Uit de enquête kwamen tocht en kou als grootste verbeterpunten naar voren’

Lagere energielasten, hoger comfort

Voor De Donken in Apeldoorn is Nijhuis verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering. Ook neemt Nijhuis de complete bewonersbegeleiding uit handen. “Verduurzaming is van meet af aan een belangrijke randvoorwaarde”, zegt Ligtenberg. “De woningen worden energiezuiniger en gaan van energielabel D naar A. Het belang van de bewoners staat hierbij voorop. Hun energielasten moeten omlaag en hun wooncomfort omhoog. Uit de enquête die we in het voortraject onder de bewoners hielden, kwamen tocht en kou als grootste verbeterpunten naar voren.” Esthetisch gezien krijgen de gevels, daken en trappenhuizen een nieuwe, eigentijdse uitstraling. GAAV Architecten werkte het volledige ontwerp van De Donken uit in een integraal 3D-model.

Met betere isolatie worden de woningen duurzamer en comfortabeler.

35 kilometer gevelbekleding

De uitvoering startte net na de bouwvak van 2020 en wordt uitgevoerd in twee bouwstromen. Ligtenberg: “We begonnen met de buitenstroom. Deze bestaat voornamelijk uit het aanbrengen van de dak-, spouwmuur- en vloerisolatie, het monteren van PV-panelen en het plaatsen van brandveilige voordeuren. Verder gaat er zo’n 35 kilometer aan nieuwe gevelbekleding op de gebouwen.” Elf weken na de start van de buitenstroom ging de tweede bouwstroom van start. “Dit zijn de binnenwerkzaamheden”, zegt Ligtenberg. “In de gebouwen vernieuwen we het ketelhuis, we isoleren de transportleidingen en we vervangen de waterleiding. In de woningen installeren we ventilatiewarmtepompen. Uitzondering hierop zijn de bovenste verdiepingen, waar we zonneboilers plaatsen. Verder verrichten we schilderwerk en op verzoek vervangen we de keukens, badkamers en toiletten.”

‘We nemen de bewoners zo veel mogelijk mee in het bouwproces’

Overlast beperken

Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de bewoners. Met slimme oplossingen, zoals kant-en-klare tegelpanelen voor de keukens en sanitaire ruimten, werkt Nijhuis snel en efficiënt. Bovendien wordt geluidsoverlast uit hak- en breekwerk voorkomen. Tegelijkertijd zet de aannemer stevig in op goede bewonersbegeleiding en -communicatie. “We nemen de bewoners zo veel mogelijk mee in het bouwproces”, zegt Ligtenberg. “Dat moet ook, om de trein aan werkzaamheden continu te laten rijden. We bouwen in sneltreinvaart, om de bewoners zo kort mogelijk tot last te zijn. De uitdaging hierbij is dat de werkzaamheden sterk van elkaar afhankelijk zijn.” Om het aantal transportbewegingen in de buurt te beperken, richtte Nijhuis nabij De Donken een centrale bouwplaats in. Hier worden alle materialen gebracht en klaargemaakt voor verwerking op de bouwplaats. Eén keer per dag rijdt een vrachtwagen met de benodigde materialen en producten richting de woningen. 

Goede samenwerking

Met tien woningen per week en twaalf dagen doorlooptijd in de woning zit het bouwtempo er goed in. De buitenstroom is voor de helft gereed en er zijn ongeveer zestig woningen opgeleverd. Ligtenberg: “De samenwerking met Mooiland loopt, zoals we gewend zijn, uitstekend. Met de andere partijen raken we steeds beter op elkaar ingespeeld. Dit werpt zijn vruchten af, zowel qua voortgang als bewonerstevredenheid.”

‘3D-model is op verschillende vlakken van toegevoegde waarde’
Sinds oktober 2019 is GAAV architectural engineers betrokken bij de renovatie van De Donken in Apeldoorn. Het bouwkundige bureau, vaste partner van Nijhuis Bouw, modelleert het gehele project in Revit 3D en verzorgt de esthetische begeleiding. GAAV had tevens een adviserende rol op het gebied van flora en fauna. “Het 3D informatiemodel is op verschillende vlakken van toegevoegde waarde”, zegt bureaumanager Chris van der Maten van GAAV. “De aannemer gebruikte het model onder meer voor de vergunningaanvraag en ondersteuning van de werkvoorbereiding. Onze werkzaamheden droegen tevens bij aan het creëren van draagvlak bij de bewoners.” GAAV deed al in een vroeg stadium kleur- en materiaalvoorstellen voor de nieuwe situatie, die de bewoners konden bekijken in een proefwoning. Aan de hand van een interactieve site konden zij eveneens kleurkeuzes maken. Van der Maten: “Waar ik vooral trots op ben, is dat we op dit project op meerdere niveaus ons steentje bijdragen aan fijne, toekomstbestendige woningen met respect voor de omgeving.”

Snelle montage, minimale overlast
Tot het groot onderhoud van De Donken in Apeldoorn behoort ook het vernieuwen van de sanitaire ruimten. De wanden en vloeren hiervan worden bekleed met Keratop Tec-Board panelen. De lichtgewicht grootformaat tegels met scheur-verbuigende capaciteit worden gemonteerd door Asschert tegelwerk & totaalafbouw. “We brengen de Keratop Tec-Board elementen aan in de badkamers en toiletruimten”, zegt projectleider Wouter Spit van Asschert. “In een aantal woningen nemen we ook de keukens mee.” De panelen worden op de bouwplaats op maat gemaakt en in kant-en-klare pakketten bij de woningen afgeleverd. Dat biedt voordelen voor zowel de bewoners als de montageploeg. Spit: “De panelen zijn eenvoudig en droog te monteren. En omdat ze buiten de woningen op maat gemaakt zijn, hoeven we in de woningen niet te zagen of snijden. Dat scheelt veel stof en herrie. Bovendien zijn we de bewoners minder lang tot last. We hebben per woning ongeveer 2,5 dag nodig. Bij traditioneel tegelzetwerk is dit al gauw vier tot vijf dagen!” Het bouwtempo op De Donken ligt hoog. Om dit tempo met alle partijen te kunnen volgen, was er in het voortraject veel aandacht voor de planning en onderlinge afstemming. “Dat heeft zijn vruchten afgeworpen”, besluit Spit. “Met elkaar leveren we tien woningen per week op.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details