Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Bouwcyclus van 10 dagen per verdieping is heilig’
Voor de vloerondersteuning wordt gebruikgemaakt van het valkopsysteem.

‘Bouwcyclus van 10 dagen per verdieping is heilig’

DESA werkt momenteel aan de uitvoering van het complete betonwerk, met het leveren en monteren van de ondersteuning voor de in het werk gestorte vloeren en wandbekistingssystemen, het storten van het beton en het leveren en aanbrengen van het wapeningsstaal voor kelder en hoogbouw. 

De kavel in Sloterdijk wordt intensief bebouwd.

Het grootste deel van de constructieve werkzaamheden wordt vanaf de fundering door DESA uitgevoerd. De bouwvlek aan de Barajasweg in Amsterdam Sloterdijk is niet eenvoudig te bereiken. Er moet just-in-time gewerkt worden aan slanke torens en het casco wordt voor het overgrote deel in het werk gestort. “Kwaliteit en uitvoeringszekerheid zijn alles”, zegt uitvoeringsmanager Gert Visser. “VERTICAL is een maatwerkproject. Per verdieping is intensieve samenwerking nodig, bijvoorbeeld met de installateurs. Het is van belang dat wij zoveel mogelijk juiste ’treintjes’ kunnen laten rijden voor de voortgang.”

Voor DESA is dit dagelijkse kost, vervolgt Visser. “Wij zijn onder meer actief in de utiliteitsbouw, utilitaire woningbouw, petrochemische industrie en civiele sector en bouwen ook de vergelijkbare Trudo Toren in Eindhoven.” DESA voert het project uit met eigen uitvoerders, arbeiders, technisch kantoorteam en maatvoerders. “Om de logistieke voortgang niet te belemmeren en personeel optimaal in te kunnen zetten, werken wij soms door op zaterdagen en bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaart. Een dergelijk project is een internationale onderneming en dan moet je door wanneer het kan.”

‘Per verdieping is intensieve samenwerking nodig’

Groenbalkons

De totale duur van het project voor het betonwerk is ongeveer 18 maanden van fundering tot dak en de bouwcyclus per verdieping van de toren is 10 dagen. Bijna niets is repeterend aan het casco van VERTICAL; met diverse vloerhoogtes en verspringende loggia’s blijft het een uitdaging om met alle partijen in de cyclus te blijven. Visser: “Elke verdieping heeft ongeveer 1.100 m² vloeroppervlak tot de vijfde verdieping. Vanaf de zesde verdieping heeft elke verdieping 700 m² gegoten in situ betonnen vloeroppervlak en worden geprefabriceerde ‘bloembakken’ door middel van isokorven mee gestort.” De totale oppervlakte van deze ‘groenbalkons’ is op elke verdieping ongeveer 150 m². DESA plaatst 22.000 m² vloerondersteuning met het valkopsysteem. Vergeleken met reguliere stalen vloerstempels heeft deze aluminium onderstempeling een beduidend hoger draagvermogen en een laag eigen gewicht. De ondersteuningen zijn hiermee eenvoudiger te monteren en te demonteren, wat de bouwsnelheid ten goede komt. Verder plaatst DESA 18.500 m² bekisting voor fundering, wanden en kolommen door het leveren van eigen bekistingsmateriaal en engineeringdiensten. Daarnaast levert en installeert DESA de 1.400 ton wapening en 8 ton staalconstructie voor het project. In week 23 startte de gevelsluiting, te beginnen met de zesde verdieping, gevolgd door de bouwlagen -1 tot en met 5. “Uiteraard in goede samenwerking met hoofdaannemer Heijmans”, besluit Visser.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details