Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouw vrieshuis AGRO MERCHANTS GROUP Urk: vorm volgt functie

Bouw vrieshuis AGRO MERCHANTS GROUP Urk: vorm volgt functie

De vraag naar diepvriesopslag voor foodproducten blijft groeien in Nederland distributieland, zo ook in de visindustrie. AGRO Merchants Group op Urk breidt bijvoorbeeld uit met ruim 50 procent capaciteit; de opslagcapaciteit stijgt met maar liefst 12.000 pallets. Er komt 2.000 vierkante meter expeditieruimte bij in het vrieshuis, voorzien van 11 nieuwe laaddocks. Deze zomer leverde specialist B-Built de laatste uitbreiding op, van in totaal 5.000 vierkante meter.

B-Built benadert de bouw van vrieshuizen als een nichemarkt, en kan als zodanig een verregaand ontzorgende rol spelen richting opdrachtgevers. “Van het eerste ontwerp tot en met de realisatie”, zegt projectmanager Claude Witberg. De aanpak van B-Built staat erom bekend dat de opdrachtgever zich kan blijven concentreren op haar corebusiness. “Wij doen dit volgens een op maat gemaakt concept waarin functionaliteit op de eerste plaats komt. Vorm volgt functie. Wij nemen daarbij het volledige bouwkundige deel als aannemer voor onze rekening. De vriesinstallaties en inrichting zijn doorgaans directieleveringen; wij coördineren het gehele traject, inclusief de ontwerpadvisering en samenwerking met nevenaannemers in de uitvoeringsfase, alsook de contacten met nutsbedrijven en het vergunningentraject, tot de eindinrichting aan toe.”

Er komt 2.000 vierkante meter expeditieruimte bij in het vrieshuis, voorzien van 11 nieuwe laaddocks.

 

‘Eerder en vaker aan tafel’

Het verschil met traditionele aannemers is niet alleen het specialisme, maar ook het feit dat B-Built eerder en vaker aan tafel zit bij de opdrachtgever, zegt Witberg. “Wat dat betreft is de uitbreiding van AGRO op Urk een mooi voorbeeld. Wij sluiten aan op de bestaande bouw met een fundering op palen, een staalconstructie voorzien van staaldak en sandwichpanelen, alsmede een hybride vloer (beton versterkt met staalvezels; red.). De gerobotiseerde rackingsystemen zijn aan de opdrachtgever zelf geleverd; wij maken het pand daartoe wel geschikt.” Het vrieshuis op Urk voldoet aan hoge duurzaamheidsniveaus, met een Rc-waarde van 11 voor zowel dak als gevel. “Het maatwerk richting de opdrachtgever sluit perfect aan bij diens wens om de opslagcapaciteit te vergroten en nog flexibeler te worden in het bedienen van klanten, zonder de bestaande logistieke operatie te verstoren tijdens de realisatie van de uitbreiding.”

‘Hoog isolatieniveau = duurzaam’

Boven de nieuwe expeditieruimte komen twee orderpickvloeren voor het handmatig samenstellen van pallettransport. Nieuw is een kleine diepvriescel voor de opslag van circa 200 pallets bij een temperatuur van -60°C. De bouw van de uitbreiding startte in oktober 2018, het vrieshuis werd in juli dit jaar opgeleverd. Het specialisme van B-Built zit hem in de integrale aanpak van een nicheproduct, zegt Witberg. “Zozeer zelfs, dat wij geen andere gebieden opzoeken, zoals DC’s van supermarkten. Onze clientèle bestaat met name uit opdrachtgevers in de industriële vrieshuisbranche. Wij hebben de expertise om hoge eisen op het gebied van constructie en isolatie tot het uiterste door te voeren. Voor zowel de kwaliteit van het vriesniveau als de mate van duurzaamheid geldt: hoge isolatiewaarden, een hoge luchtdichtheid en een lage vochtigheidsgraad zijn essentieel, zodat het vrieshuis presteert zoals bedoeld. Dat is een echt bouwspecialisme.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details