TOREN
01:35
13-09-2018

Bouw TOREN in Hoorn gestart

Appartementen­complex met VOC-allure

In Hoorn is de bouw gestart van appartementencomplex TOREN, tussen de Maelsonstraat en de Provinciale weg en op korte afstand van alle belangrijke faciliteiten. Het complex bestaat uit laagbouw en een toren van 20 verdiepingen met bovenin twee penthouses. TOREN is een ontwikkeling van en wordt gerealiseerd door de Scholtens Groep.

TOREN

Het heien is begonnen en er is een start gemaakt met de aanleg van de keldervloeren. De verwachting is dat de laagbouw in het najaar van 2019 kan worden opgeleverd en de toren in 2020, vertelt directeur Guido Scholtens van de Scholtens Groep. In TOREN komen luxe appartementen van verschillende afmetingen met in de toren de mogelijkheid tot het samentrekken van twee appartementen. Ook andere wensen kunnen worden meegenomen. “Er lagen eerst andere plannen voor deze locatie, maar die gingen uiteindelijk niet door. Vervolgens hebben wij de gronden verworven en vanuit onze kennis van het gebied een eigen plan ontwikkeld, dat nu wordt gerealiseerd. Vrijwel alle appartementen zijn inmiddels verkocht.”

De architect, zegt Scholtens, heeft zich bij het ontwerpen van TOREN duidelijk laten leiden door de historie van Hoorn als VOC-stad. “Dat zie je terug in het gebruik van de VOC-kleuren. De toren is geïnspireerd door de pakhuizen uit die tijd. Verder is het een gebouw dat ambitie en dynamiek uitstraalt, vanuit een bepaalde hoek robuust, vanuit een andere slank en sierlijk. TOREN gaat mede het aanzicht van de stad bepalen.” Het complex, vervolgt hij, krijgt een ondergrondse parkeerkelder met ruime fietsenstalling. Op het dak van de kelder komt een binnentuin. Er is gekozen voor een warmtekoudeopslag met twee bronnen. “Er komt overigens ook een aansluiting op gas, voor de momenten dat het nodig is.”

TOREN

Met de werkzaamheden is begonnen na een zorgvuldige voorbereiding, geeft Scholtens vervolgens aan. Er is sprake van een lean planning waarin rekening is gehouden met onvoorziene omstandigheden. “Die zijn er bij ieder bouwproject. Wekelijks wordt er overleg gepleegd om te kijken of alles nog volgens planning verloopt.” De logistiek vroeg eveneens om een zorgvuldige benadering, zegt hij. “We werken met drie kranen en volgens bouwplaatsmanagement. Dat betekent dat de aan- en afvoer volgens een vastgesteld schema verloopt. Daarom zijn er ook wachtplekken ingericht. Verder zijn er drie aanvoerroutes.”

Dat TOREN een markant en bijzonder gebouw wordt, staat buiten kijf voor Scholtens. Het meest bijzondere aspect zal echter niet zichtbaar zijn. “Dat zit onder de grond en heeft betrekking op de fundering. Er is sprake van twee diepten; dat zie je niet vaak. Tijdens het maken van de berekeningen kregen we te horen dat als het gebouw klaar is, de toren nog wat kan nazakken ten opzichte van de laagbouw. Dit betekent qua maatvoering dat je twee peilen hebt om van te meten. Dat is rekenwerk tot op de millimeter. Razend knap.”   

TOREN
Het is een gebouw dat ambitie en dynamiek uitstraalt, vanuit een bepaalde hoek robuust, vanuit een andere slank en sierlijk.

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: Scholtens Groep
Projectinfo

Gevelelementen en dakranden
Op de hoek van de Provincialeweg en de nieuwe verbindingsweg met de Maelsonstraat in Hoorn wordt het appartementencomplex de Toren gerealiseerd. Blikvanger zal de woontoren worden, met een hoogte van ruim 55 meter en penthouses met uitzicht over het oude stadscentrum en het Hoornse Hop.

BouW ’85 levert de circa 500 houtskeletbouw gevelelementen en dakranden voor het complex. Een specialiteit van zijn bedrijf, vertelt directeur Joey Besseling. “Wij leveren in heel Nederland en monteren in Noord-Holland en Flevoland. Voor het project in Hoorn zijn we nu bezig met het voorbereiden en de engineering. Momenteel wordt er nog gewerkt aan de fundering, wij starten na de bouwvak.” De grootste uitdaging zit in de logistiek, maakt Besseling duidelijk. “De planning is strak en alle werkzaamheden sluiten nauw op elkaar aan. Wie er wanneer van de torenkraan gebruik kan maken, wordt zorgvuldig vastgelegd. Over een paar weken gaan we met die planning aan de slag.”


Samen bouwen
Wooncomplex TOREN in Hoorn krijgt een hoogwaardige afwerking, wat terugkomt in de elektrotechnische installatie. Beerepoot Installatietechniek verzorgt alle elektrotechnische installaties. Het bedrijf is vanaf de voorbereidingsfase betrokken bij het project, vertelt directeur Peter Lakeman.

“Het is een groot complex met meerdere VvE’s en een grote diversiteit aan woningen. Wij werden gevraagd om mee te denken in het ontwerp en om advies uit te brengen voor alle installaties. Bijvoorbeeld de lichtplannen, toegangscontrole, noodverlichting, brandmeldinstallatie en voorzieningen ten behoeve van laadpalen zijn door ons ontworpen.” Het project, zegt hij, wordt volledig in BIM en tot op detailniveau uitgewerkt. Tijdens de bouw wordt er gewerkt met drie bouwploegen, drie treintjes die het gebouw in zijn geheel omhoog brengen. “Nu het ontwerp er ligt, is het aan de uitvoering om hier een geslaagd project van te maken. Hierbij wordt de planning nauwkeurig in de gaten gehouden.”


Maatvoering
Neitraco GIT bv (Geo, Infra, Telecom) verzorgt voor Scholtens Bouw bv de complete maatvoering voor project TOREN in Hoorn, zowel in het voortraject als tijdens de uitvoering. De Neitraco GIT bv projectleider voor dit project is Alex Ziogas. Hij geeft aan dat bepaalde aspecten in de bouwmaatvoering steeds terugkomen, maar dat ieder project qua maatvoering uiteraard ook zijn specifieke eigen kenmerken heeft; zo ook TOREN.

Tijdens dit project is er een nauwe samenwerking tussen de uitvoerder/werkvoorbereider van Scholtens Bouw en de werkvoorbereider van Neitraco GIT. Alvorens in het veld één en ander wordt uitgezet, gaan de ‘voorlopige’ tekeningen (door Neitraco GIT voorbereid) eerst naar Scholtens Bouw ter controle. Na goedkeuring wordt alles door de werkvoorbereider van Neitraco GIT definitief gemaakt, zodat de maatvoerder zijn werk kan doen. Alle werkzaamheden gaan gefaseerd en er wordt per fase gekeken welke rol Neitraco GIT heeft met betrekking tot de maatvoering. Hierbij staan kwaliteit en flexibiliteit voor Neitraco GIT centraal, met een vast aanspreekpunt voor de opdrachtgever.

Naast maatvoering kan Neitraco GIT ook de volgende zaken verzorgen: topografiemeting, volumemetingen, hoogtemetingen, deformatiemetingen, ondergrondse-inframetingen.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Initiatiefnemer Scholtens Groep
Bouwer Scholtens Bouw Wognum B.V.
Architect GeO Architecten Schagen
Bouwkundige uitwerking Inbo Architecten
Constructie Constructiebedrijf Tentij B.V.
Installaties Beerepoot Installatietechniek B.V. (E), Madern Techniek B.V. (W)

Staalmeesterslaan