Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouw stoere huurwoningen op voormalig industrieterrein Cruquius van start

Bouw stoere huurwoningen op voormalig industrieterrein Cruquius van start

149 zeer duurzaam gerealiseerde huurwoningen

Op 7 april ging de bouw van 149 duurzame huurappartementen en 11 commerciële ruimten van deelgebied 6 op het voormalige industrieterrein van het Cruquiusgebied in Amsterdam officieel van start. Deze dag werd de eerste paal de grond in geslagen door Bot Bouw. De ontwikkeling van Cruquius is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Porten Development en VORM voor CBRE Global Investors. De oplevering van de drie gebouwen aan de kade van Cruquiusweg 140-142 staat gepland in de zomer van 2022. 

In totaal komen er 149 huurwoningen aan de kade van Cruquiusweg 140-142 met royale balkons en dakterrassen, verdeeld over drie gebouwen. De architectuur van deze drie gebouwen is geïnspireerd op de bakstenen pakhuizen die voorheen vaak in de havens stonden. 16 woningen zijn bestemd voor de middeldure huur. Op de begane grond van twee gebouwen wordt circa 1500 m2 commerciële ruimte gerealiseerd. Tevens worden alle huurwoningen en zeer duurzaam gerealiseerd, met een EPC van 0,19. Daarnaast beschikt het plan over een eigen Warmte- en koudeopslag. Extra bijzonder bij dit nieuwbouwproject is dat één gebouw blijft bestaan: het voormalige schaftlokaal van de locomotieven-werkplaats van firma Orenstein en Koppel. Het pand krijgt een horecafunctie met een terras direct aan het water.

Gebiedsontwikkeling

VORM kreeg van de gemeente Amsterdam de vrijheid om eigen kennis, creativiteit en kunde te gebruiken, om binnen een zogenaamde spelregelkaart een aantrekkelijk werk- en woongebied te ontwikkelen. Nu wordt deze kavel op het voormalig industrieterrein, tussen de Entrepothaven en de Nieuwe Vaart getransformeerd, van een voormalige industriële zone, naar een nieuw en levendig woon- en werkgebied. Een geweldige nieuwe plek om te wonen in Amsterdam. Een ruimtelijke en groene plek en aan het water. De architectuur van de drie gebouwen doet denken aan oude loodsen en verwijst naar de rijke industriële geschiedenis van dit gebied.

Aan het water

De gebouwen worden direct aan het Amsterdam Rijnkanaal op een schiereiland in een autoluw gebied gerealiseerd door Bot Bouw. Cruquius ligt in stadsdeel Oost in het Oostelijk havengebied. De architecten, Diederik Dam en Maurice van den Berg van Dam & Partners Architecten, hebben de ligging benut om de stoere woningen op het water en de kade uit te laten kijken. De woningen worden onderdeel van het CBRE Dutch Residential Fund. Dit Fonds is volgens GRESB het duurzaamste woningfonds in Europa.

Cruquiusgebied

Het project ontleent zijn naam aan de Cruquiusweg die over de gehele lengte van het gebied van west naar oost loopt. Deze weg werd in 1879 aangelegd en is vernoemd naar landmeter en waterbouwkundig plannenmaker Nicolaas Samuel Cruquius (1678-1754). Sinds 1887 waren hier de Veemarkt en het Abattoir gevestigd, waar de Veelaan naar vernoemd is. Vanaf 1987 worden er woningen en bedrijven gevestigd op de locaties van de vroegere met vee en vlees verbonden bedrijvigheid.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details