‘fit for purpose’
01:37
26-04-2018

Bouw ‘fit for purpose’ als je het maximale uit je pand wilt halen

In de traditionele visie op utiliteitsbouw worden levensduur en restwaarde van een pand als uitgangspunt genomen, maar de realiteit is anders, zegt general sales manager Harry van der Veen van gevelspecialist Cladding Point. “We bouwen niet voor de eeuwigheid, zeker niet als het gaat om thermische waarde. Twintig jaar gaat je pand mee. En de tijd dat je er als bedrijf zelf in zit, is vaak korter. We groeien daarom toe naar bouwsystemen die teruggeleverd worden aan de producent. Voor onze opdrachtgevers geldt in alle gevallen: bouw ‘fit for purpose’.”

En dat is altijd op basis van total cost of ownership, zegt Van der Veen. “Dat weten onze opdrachtgevers natuurlijk al langer, maar vergis je niet. Er verandert zoveel op het gebied van energieproductie en materiaalgebruik, dat we de toekomst met zijn allen niet zomaar kunnen voorspellen. De iPhone is er nog maar tien jaar en nu al kun je er je bloeddruk mee opmeten, het is maar een voorbeeld. De levensduur van een bedrijfspand wordt mijns inziens eerder korter dan langer – ook als het gaat om de meest duurzame voorlopers. Ons advies is in alle gevallen: denk goed na over het doel van je nieuwbouw of gevelrenovatie; bouw ‘fit for purpose’. Wat wij als producent van sandwichpanelen wel vast kunnen beloven, met onze leverancier uit Oostenrijk Brucha: terugnamegarantie op al onze producten. Als eerste producent van sandwichpanelen zijn wij C2C-gecertificeerd en de gehele productieketen is in het bezit van ISO 14001. Wij zijn dus volledig klaar voor de circulaire bouw. En de sandwichpanelen kunnen in de bouwproductie worden hergebruikt, waardoor de circulariteit van de productiemiddelen ook economisch volledig ten goede komt van onze branche.”

‘fit for purpose’

‘Sneller en beter’
Zowel nationaal, met innovatieve producenten en applicateurs, als in Europees verband (denktank) is Cladding Point op zoek naar samenwerkingsverbanden om de innovatie nog verder in gang te trekken. Van der Veen: “Je bent er niet met een belofte van terugname. Uiteindelijk gaat de gehele bouwketen op de schop, en niet alleen het materiaalgebruik. De toekomst is alleen aan innovatieve partijen, vooral omdat de ‘handjes’ op de bouwplaats steeds moeilijker te vinden zijn.” Dat houdt overigens niet in dat er op de bouwplaats niets meer gebeurt. Sterker nog: de sandwichpaneelgevel wordt steeds meer een maatwerkgevel, zegt Van der Veen. “Wij werken bijvoorbeeld ideeën uit over 3D-printen op de bouw en montage van onderdelen van het paneel op locatie, de zogenoemde legolisering. Een circulair maatwerkproduct dat gemakkelijker te monteren is – duurzamer, efficiënter en vooral ‘fit for purpose’. Zonder kennisontwikkeling kom je er niet, zelfs niet met beproefde producten die goed in de markt liggen. Wij bouwen alleen wat het doel van onze klanten dient, zelfs als daartoe de gehele productieketen moet worden herzien. Innoveren is een must, omdat de maatschappij sneller verandert dan ooit. En het moet in onze ogen niet alleen sneller maar ook beter, en daarom loopt Cladding Point graag voorop.”

Tekst | Jan-Kees Verschuure   Beeld | Cladding Point

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

ZuidasKoningsplein