Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie

Boshuis biedt ruimte en vrijheid

Modulair bouwer Daiwa House Modular Europe zette voor ouderenzorgorganisatie De Wever het nieuwe zorgcomplex Boshuis neer. Het complex aan de Bredaseweg bestaat uit 128 zorgappartementen, heeft een totale vloeroppervlakte van ca. 9.500 m2 en biedt huisvesting aan bewoners uit verschillende woondoelgroepen.

“Boshuis is een tijdelijk pand, een tussenoplossing omdat het bedrijf druk is met de renovatie van andere gebouwen. Er is een vergunning voor 15 jaar, maar het pand kan gemakkelijk 30 jaar staan”, zegt Henri Smets, projectleider bij Daiwa House Modular Europe. “Het betreft een turnkey project, inclusief het aanleggen van een belevingstuin met specifieke eisen. Bijvoorbeeld ten aanzien van planten, routes van looppaden, enz. De tuin is ontworpen door tuinarchitect Adry Hoeven uit Moergestel. We hebben echt alles gedaan, van de eerste schop in de grond tot de laatste plantjes.”

Iedereen is welkom in het restaurant.

Bijzondere gevel en rustige uitstraling

Boshuis is ontworpen door architectenbureau Van Aken. In het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met het bosrijke gebied net buiten Tilburg. Hierdoor sluit het zorgcomplex volledig aan op de groene en bruine kleurtinten uit de omgeving. Zo zijn er op de gevels van het pand verticale, houten lattenstructuren aangebracht. Ook zorgt het gebruik van hout voor een rustige, natuurlijke uitstraling. Een ander bijzonder detail is de gebruikte kamstructuur in het ontwerp. Daardoor komt de omringende natuur ook binnen het gebouw goed tot zijn recht. Tegelijkertijd zorgt deze opbouw ervoor dat specifieke woongroepen bij elkaar geclusterd zijn.

Boshuis heeft een hoogwaardige afwerking gekregen.

Veel dementerende cliënten en zorgbehoevende zullen tijdelijk in Boshuis gaan wonen. “We zijn enorm trots op deze hoogwaardige, veilige en duurzame woonruimtes voor de bewonersgroepen van De Wever”, vertelt Smets. “Er is veel aandacht besteed aan de veiligheid van de bewoners, met dien verstande dat de bewoners in vrijheid kunnen bewegen en leven. Natuurlijk is er bewaking, maar door technisch vernuft kunnen ze zich vrij bewegen in het pand.” De technische installaties zijn hierop uitgerold met de daarbij behorende vernuften. Voor dit specifieke project hebben we met veel partners, onderaannemers, leveranciers en partijen vanuit De Wever in goede harmonie samengewerkt.”

Bewegingsvrijheid en privacy

Het nieuwe zorgcomplex telt meerdere bouwlagen voor de woonzorggroepen. Op de begane grond zijn verschillende binnenhofjes en -tuinen aangelegd tussen de ‘inhammen’ van de kammen. Hier kunnen de bewoners genieten van de natuur terwijl ze duidelijk zichtbare looproutes volgen. “De appartementen hebben echt privacy, eigen sanitair en een keukentje. Daar wordt door deze doelgroep nog geen gebruik van gemaakt maar dit biedt mogelijkheden voor de toekomst.” Natuurlijk is ook rekening gehouden met de bewoners door een rolstoelvriendelijke indeling en aangepaste bedden.   

Daiwa House Modular Europe heeft ook de belevingstuin aangelegd.

Modulair bouwer Daiwa House Modular Europe bereidde de bouw zoveel mogelijk in de fabriek voor. “De eenheden die wij maken, kun je ter plekke gewoon stapelen. Het ging hierbij om twee types, van 4,5 bij 6 meter (waarbij het vervoer complex was) en van 3 bij 6 meter. Door de keuze van 4,5 meter breedte hebben de bewoners nu veel meer ruimte dan in hun vorige gebouw. Daarnaast is er veel meer licht en natuur, daar zijn de bewoners erg blij mee. Het restaurant is voorzien van professionele apparatuur en is erg mooi geworden. Loop eens binnen, neem een kopje koffie en beleef het!”  

Puzzelen met ruimte

ITH Installatie Techniek Hardinxveld is gespecialiseerd in installaties voor permanente en semipermanente gebouwen. Voor woonzorgcomplex Boshuis in Tilburg realiseerde het bedrijf de ventilatie, waterleiding en riolering al zoveel mogelijk in de fabriek van Jan Snel. Daarna verzorgde ITH de montage te plaatse. 

Projectleider Roy Vink: “Het voordeel is natuurlijk dat je bij Jan Snel in de fabriek droog en warm binnen staat, het grootste deel van het werk kunnen we in de prefab doen. In dit voortraject hebben we de uitdagingen die zich voordeden al getackeld. Elk appartement heeft een schacht waar alles doorheen moest, die was vrij krap, dus we moesten puzzelen om het allemaal te laten passen.”

ITH werkt vaak voor de zorg en is sinds een jaar of vier een vaste partner van Jan Snel. “In dit geval wist de klant precies wat hij wilde qua aangepast sanitair. Het mooie aan dit project is dat we met meerdere partijen aan dezelfde installatie werkten en dat het allemaal goed gekomen is. Tijdens de afbouw werken allerlei bedrijven naast elkaar en het moet allemaal op tijd af zijn. Het is inherent aan ons werk dat de systeembouw snel en goed moet gebeuren.” 

Functionele en betrouwbare LED-verlichting

Lumission ontwikkelt en produceert premium LED-verlichting. Als onderaannemer van Van den Pol Elektrotechniek werkte het bedrijf mee aan zorgomgeving Boshuis.

Sales Director Marcel Kramer: “Wij zijn voor Van den Pol een van de vaste leveranciers voor verlichting. De E-installateur kiest onder meer voor ons vanwege de bewezen betrouwbaarheid van onze armaturen en de flexibiliteit in productie. De armaturen zijn makkelijk aan te sluiten, maar zijn naast functioneel ook decoratief.”

Lumission is een Nederlands bedrijf dat snel kan schakelen. “We hebben veel kennis van verlichting, voldoende op voorraad en eigen assemblagelijnen in onze fabriek in Haarlem zodat we snel kunnen leveren. Daardoor zijn we ook zeer flexibel in de uitvoering. Bij dit project zorgden we dat alle armaturen kant-en-klaar stekerbaar waren uitgevoerd en volgens een afroepschema op het juiste moment aangeleverd werden. In het project is onder andere ons armatuurtype ‘Inplano Circo’ veel toegepast. Dit is een nieuw inlegarmatuur voor een standaard systeemplafond met een decoratieve ronde opening waardoor dit functionele armatuur een designuitstraling heeft. Door de LED’s alleen achter de ronde opening te plaatsen, behouden we een hoog rendement.” 

Snel schakelen en in oplossingen denken

A.S.T.A BV werkte als partner van Jan Snel mee aan zorgcomplex Boshuis. Jorrit Poelman: “Op projectbasis verzorgden wij de afwerking van alle scheidings- en voorzetwanden, de montage van alle deuren en kozijnen, maar ook alle systeemplafonds en de brandwerende bekleding van de stalen kolommen.” 

Poelman: “Alle scheidingswanden zijn opgebouwd uit twee metalstud systemen met dubbel vezelverstekt gips. Daarnaast hebben we mooie koven mogen bouwen voor de raambekleding, aangevuld met strakke vensterbanken. Bij de wanden hebben we extra veel rekening gehouden met de akoestiek. De afsluiting tussen de gang en algemene ruimtes moest goed zijn. Jan Snel werkt graag met ons samen omdat wij snel kunnen schakelen en meedenken. Dit is extra belangrijk bij modulaire bouw, waarbij alles vlotter gaat dan bij de traditionele bouw. Het is belangrijk om in oplossingen te denken als zich een probleem voordoet.”

Eén van de grootste uitdagingen waar A.S.T.A mee te maken had, waren de weersomstandigheden, maar door goed samen te werken met de verschillende partijen en Jan Snel werd ook dit goed opgelost. “Dat we met drie verschillende teams wandenbouwers op drie verdiepingen tegelijk aan slag waren, was ook uitdagend. Al met al een prachtig project waar we trots op zijn!”

Showcase voor veelzijdig E-specialisme

Naast studentenwoningen realiseren Daiwa House Modular Europe en Van den Pol Elektrotechniek samen regelmatig zorgcomplexen, met De Wever als actuele opdrachtgever. Beide bedrijven zijn vertrouwde partners. “Sommige oplossingen uit Daiwa’s modulaire werkwijze zetten wij succesvol in bij traditionele projecten. Denk bijvoorbeeld aan stekerbaar installeren”, zegt projectleider Sebas L’Ortye. “Tegelijkertijd is onze brede ervaring waardevol voor Daiwa. Kortom: kruisbestuiving brengt ons allebei verder.”

Het complex in Tilburg is een aansprekende showcase voor het veelzijdige specialisme van Van den Pol. “Al in een vroeg stadium zijn wij betrokken bij de engineering. Dit leidde tot een doortimmerd plan voor de elektrotechnische voorzieningen.” In de fabriek van Daiwa zijn de installaties voorbereid. “Op locatie hebben wij deze gekoppeld en de bekabeling aangelegd.” Van den Pol was ook verantwoordelijk voor de gecertificeerde brandmeldinstallatie, camerasysteem, data-installatie, wifi, automatische zonwering, lichtregeling en vier dubbele laadpalen. “In de zorg gaat zekerheid boven alles. Zo is een UPS als back-up voor het zorgsysteem geïnstalleerd en hebben we de hoofdverdeelkast voorbereid voor een noodstroomaggregaat.”

De energiezuinige LED-verlichting beschikt over dag- en nachtschakeling in de gangzones. “Dankzij bewegingsmelders brandt de verlichting in de trappenhuizen alleen als het nodig is. En in de woonkamers kunnen via een iPad eenvoudig verschillende lichtsferen worden ingesteld.”

Duurzaam installeren

De semipermanente huisvesting van De Wever heeft een beoogde instandhoudingsperiode van vijftien jaar. “Desgewenst gaan deze gebouwen veel langer mee”, zegt L’Ortye. “Wordt een complex toch ontmanteld, dan zetten we veel componenten opnieuw in. Verdeelkasten worden op wel drie of vier aansluitende projecten hergebruikt. Echt duurzaam installeren dus.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details