Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Boot & Co, Amsterdam | Hotel in stijl van de Amsterdamse School

Boot & Co, Amsterdam | Hotel in stijl van de Amsterdamse School

‘Niet het grootste, wel het mooiste project van de Houthaven’

Hotel Boot & Co op de kop van het Reval-eiland in de nieuwe Amsterdamse woonwijk Houthaven moet de blikvanger van dit eiland worden. Het door Kollhoff & Pols Architecten ontworpen gebouw langs het IJ is een ode aan de Amsterdamse School. ‘Niet het grootste gebouw van de Houthaven, maar wel het mooiste.’

Dat stellen projectleider Bas Kok en hoofduitvoerder Ron Schwarze van Vink Bouw over dit bijzondere bouwproject. Met de City ID Group en IQNN Vastgoed vormt Vink Bouw de ontwikkelcombinatie Boot & Co. Deze combinatie wist de tender te winnen voor een hotel op het derde eiland in de Houthaven. De drie partijen werkten eerder al samen in Amsterdam bij de bouw van een hotel op het Stadionplein. Het hotel met 82 ruime hotelappartementen moet bij oplevering voldoen aan de BREEAM ‘Excellent’ eisen. Het wordt een zeer duurzaam hotel dat met een EPC van 0,041 bijna geheel energieneutraal zal zijn.

Voor de bouw in Houthaven, gelegen tegenover de Spaarndammerbuurt, heeft de gemeente Amsterdam bijzondere voorschriften opgesteld. Kok: “Die eisen dragen bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van Houthaven. Want een aantal projecten is al opgeleverd, maar er zijn of komen er ook nog veel in aanbouw. Daardoor krijg je een menging van bouw- en bewonersverkeer. Daarom mag er bijvoorbeeld op de bouwwegen door niemand worden geparkeerd. Daar mogen geen auto’s in de weg staan, zodat een betonmixer wel de bouwplaats kan bereiken.”

Vernieuwend hotelconcept
De naam Boot & Co verwijst naar de naam van een houtbewerker die in het verleden op deze plek in de Houthaven gevestigd was.  Schwarze: “Het gaat om een vernieuwend hotelconcept, waarbij de 82 ruime hotelappartementen vooral bestemd zijn voor expats die voor langere tijd in Amsterdam verblijven. Vandaar dat de kamers onder meer een keuken krijgen, waar de eigen maaltijd kan worden bereid.” Op de begane grond bevinden zich 2 appartementen, elke verdieping telt 20 kamers.

Het gebouw krijgt een H-vormige plattegrond, waarbij aan de stadszijde de ruimte tussen de twee poten van de H wordt ingevuld met een groot atrium over bijna de volle hoogte van het gebouw. In het atrium, voorzien van een aluminium vliesgevel, zijn onder meer de receptie, delicatessenzaken en een restaurant te vinden.    

Aan de IJ-zijde komt tussen de twee vleugels een groot terras dat afloopt naar de waterkant. Ook wijkbewoners kunnen gebruikmaken van de horecamogelijkheden. Het interieur van het hotel wordt ontworpen door Martin Brudniski Design Studio uit Londen. Het hotel krijgt verder een spa/fitness en een ondergrondse parkeerkelder met 44 plaatsen. Vink Bouw levert het hotel turnkey op.

Boot & Co

Iconische verschijning
De plint van het hotel wordt uitgevoerd in natuursteen. Daarboven worden de gevels van de 4 verdiepingen uitgevoerd in rood metselwerk. De zinken en getoogde kap vormt de opvallende bekroning. Kok: “Het dak bestaat uit een getoogde staalconstructie afgedekt met kanaalplaten. De getoogde kapconstructie wordt baan voor baan met zink afgewerkt en ook de bijzondere dakkapellen worden in zink uitgevoerd. Echt traditioneel vakwerk, net als het metselwerk van de gevels. Daarmee wordt Boot & Co een opvallende, iconische verschijning tussen de talrijke andere bouwprojecten in Houthaven.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details