Boot & Co
01:42
22-01-2019

Boot & Co, Amsterdam | Hotel in stijl van de Amsterdamse School

‘Niet het grootste, wel het mooiste project van de Houthaven’

Hotel Boot & Co op de kop van het Reval-eiland in de nieuwe Amsterdamse woonwijk Houthaven moet de blikvanger van dit eiland worden. Het door Kollhoff & Pols Architecten ontworpen gebouw langs het IJ is een ode aan de Amsterdamse School. ‘Niet het grootste gebouw van de Houthaven, maar wel het mooiste.’

Dat stellen projectleider Bas Kok en hoofduitvoerder Ron Schwarze van Vink Bouw over dit bijzondere bouwproject. Met de City ID Group en IQNN Vastgoed vormt Vink Bouw de ontwikkelcombinatie Boot & Co. Deze combinatie wist de tender te

Tekst: Henk Geist
Beeld: Henk Geist
Projectinfo

Kunststof dakbedekking voor Boot & Co
Het dakwerk bij hotel Boot & Co is verricht door Cornelissen dak- en installatiewerk. Het hotel is sinds 2014 het 9de grote dakwerk dat door Cornelissen is gerealiseerd voor aannemer Vink Bouw.

Bij hotel Boot & Co ging het in totaal om drie verschillende betonnen dakdelen: het H-vormige hoofddak, het atrium en het parkeerdek. Het hoofddak en het atrium, samen goed voor 1.170 m², zijn afgewerkt met een pvc dakbedekking. Onder deze dakbedekking ligt een isolatielaag met afschot. Bijzonder aan dit project is de dikte van de PIR isolatie, op sommige plaatsen wel 33 cm, waardoor er een Rc-waarde van 9,0 is behaald. Het parkeerdek van 490 m² is met een cementdekvloer op afschot gesmeerd en ongeïsoleerd afgewerkt met een bitumineuze dakbedekking.

Oprichter en eigenaar Peter Cornelissen heeft in 2018 het 25-jarige bestaan van zijn bedrijf kunnen vieren. Bij Cornelissen dak- en installatiewerk, gevestigd in Mijdrecht, zijn momenteel tien mensen werkzaam.


Pluvia-systeem voor afvoer hemelwater
Bij project hotel Boot & Co is door installatiebedrijf J.C. Kersbergen het zogeheten Pluvia-systeem van Geberit toegepast voor de afvoer van het regenwater. Het regenwater van het dak van het hoofdgebouw en van het atrium wordt daarbij opgevangen in meerdere trechtervormige afvoeren, die door hun zuigende werking het water van het dak afvoeren. Dit volvulsysteem maakt het mogelijk dat er kleinere diameters afvoerleidingen kunnen worden toegepast.

Daarnaast verzorgt J.C. Kersbergen voor de 88 kamers van het hotel de installaties voor de afvoer van het afvalwater van de douches, toiletten en badkamers naar het hoofdriool en de toevoer van warm en koud water bij de sanitaire voorzieningen, inclusief de waterinstallatie. Daarbij wordt onder meer een hydrofoor toegepast voor de noodzakelijke drukverhoging binnen het gebouw. Voor de opwarming van het koude water wordt gebruik gemaakt van warmtewisselaars en boilers.

J.C. Kersbergen is uitgegroeid tot een landelijk opererend bedrijf met meer dan 70 vakmensen en specialisten in dienst.


Unieke kozijnen voor bijna energieneutraal hotel
De gemeente en een groot aantal ontwikkelaars en aannemers zijn hard aan het werk in de Houthaven. Naast woningbouw is in dit gebied ook ruimte voor horeca en hotellerie in de vorm van een zeer duurzaam hotel. IQNN Development, Vink Bouw en City ID Group ontwikkelen het project op Kavel 3E op het Revaleiland, dat in eigendom zal komen van Bouwinvest.

Als bouwpartner van Vink Bouw heeft Kolf & Molijn meer dan 330 aluminium kozijnen voor hotel Boot & Co geleverd en geplaatst. Vanuit een goede samenwerking van de architect, opdrachtgever, aannemer en Kolf & Molijn is gekozen voor een uniek getrapt kozijnprofiel. Voor de kozijnen in de kap zijn gewalste profielen toegepast, waarbij in het getrapte profiel twee verschillende rondingen zijn aangebracht. Voor de oppervlaktebehandeling van de kozijnen is gekozen voor anodisatie in de speciale kleur C33,5. Deze bronsachtige kleur staat prachtig in dit unieke ontwerp.

De eetzaal van dit bijzondere hotel wordt voorzien van daglicht door de toepassing van een vliesgevel, die net als de kozijnen is voorzien van het getrapte sierzetwerk. Het atrium wordt bekroond met aluminium taps toelopende pinakels, die eveneens zijn samengesteld uit geanodiseerde materialen.

Mede dankzij het door Kolf & Molijn toegepaste geïsoleerde aluminium profielsysteem van Kawneer (voorheen Alcoa) is een bijna energieneutraal hotel met een EPC van 0,041 mogelijk.

Kolf & Molijn in Emmeloord behoort tot de Nederlandse top van aluminium verwerkende gevelbouwers. De duurzame, onderhoudsarme en kwalitatief hoogwaardige aluminium gevelconstructies ontwikkelt en produceert het bedrijf in eigen huis.


Materialen binnenafbouw zoveel mogelijk op maat geleverd
De afbouw van het hotel Boot & Co wordt uitgevoerd door De Vier Totaalafbouw BV. Daarbij gaat het om de droge afbouw van alle 82 kamers en de gangzones met systeemplafonds, Metal Stud plafonds, Metal Stud wanden, brandwerende staalbekleding en zwevende dekvloeren.

In een vroegtijdig stadium is De Vier Totaalafbouw BV bij het bouwproces betrokken door deel te nemen aan het bouwteam. Mogelijke problemen in de uitvoeringsfase van de binnenafbouw konden zo in een vroegtijdig stadium worden voorkomen. Zoals overeengekomen met de fabrikant zijn de toegepaste materialen zoveel mogelijk op maat geleverd, zodat in de verwerking de materialen alleen nog pas gemaakt moeten worden. Naast de Metal Stud wanden/plafonds, systeemplafonds en zwevende dekvloeren in de sportzaal verzorgt dochteronderneming Brandbeheersing Nederland het brandwerend bekleden van de staalconstructie en de brandwerende doorvoeringen. 

In de Houthaven wordt milieuvriendelijk gebouwd, met specifieke aandacht voor energie- en materiaalgebruik. De Vier Totaalafbouw heeft zich gecommitteerd aan het streven om een BREEAM ‘Excellent’ certificering te behalen.

Stedenbouw partners

Terugblik03-carousel-kinsize-wanden-minder-hijsbewegingen-kopieren