Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bolero als Haagse blikvanger
Project Sonate.

Bolero als Haagse blikvanger

In Den Haag verrijzen langs de Schedeldoekshaven twee bijzondere woontorens, naast onderwijs- en cultuurgebouw Amare. Het stedenbouwkundig plan is van JCAU, woontoren Adagio is ontworpen door MVSA en Klunder Architecten is verantwoordelijk voor de 85-meter hoge Bolero. Deze toren wordt volgens het bureau een gracieus gebouw met veel allure.

Bolero.

Nadat Jo Coenen (JCAU) het masterplan voor project Sonate in het Spuikwartier maakte, werd Klunder Architecten benaderd voor het ontwerp van de woontorens Bolero en Cantate. “Bolero is een project waar wij erg trots op zijn en waarmee we grote toegevoegde waarde bieden aan Den Haag”, zegt directeur Sjoerd Berghuis. Gemeente Den Haag moet het nog eens worden over de bouw van Cantate.

Architect Gijs Burg: “In de beginfase hebben we veel samengewerkt met MVSA, JCAU en de Welstandscommissie, om de kleuren en materialen van Adagio en Bolero op elkaar af te stemmen.” Volgens Berghuis was de allereerste visual van het gebouw moderner dan het uiteindelijke ontwerp. “Er is in de loop van de tijd veel veranderd. Er was de wens om het gebouw meer Haagse allure te geven. Haagse gebouwen hebben vaak een bekroning in de vorm van kantelen en deze hebben wij ook toepast om het pand te beëindigen.” Mede daardoor past Bolero echt in de Haagse skyline. 

Het penthouse en de kantelen.

Een plint met wauwfactor

Het meest in het oog springt de plint, waarvoor veel glas en Portugees natuursteen gebruikt is, zowel binnen als buiten. Burg: “Vanwege het opgetilde maaiveld aan de Amare-zijde, ook wel het stadsbalkon genoemd, hebben we gekozen voor een plint van 10 meter hoog. Het stadsbalkon vormt een verbinding tussen de Schedeldoekshaven en het Spuiplein, dat bereikt wordt door zogenaamde Spaanse Trappen. De glazen plint zorgt voor veel transparantie en een open en aantrekkelijke uitstraling.” De plint kreeg een arcade, die de ruime stoep overdekt en de voetgangers beschermt tegen de elementen.

De arcade van Bolero.

Wie naar Bolero kijkt, ziet een gebouw dat uit twee delen lijkt te bestaan. Berghuis: “Er was de behoefte om het brede volume te breken in twee delen. De middenstrook maakt dat het gebouw subtieler wordt.” In plaats van uitkragende balkons heeft Klunder Architecten de woningen voorzien van loggia’s. Berghuis: “Op deze manier blijven de buitenruimtes deel van het pand.” De penthouses hebben een balkon over de hele lengte om optimaal van het uitzicht te kunnen genieten. 

Vanwege de beperkte bouwruimte is er voor een prefab gevelsysteem gekozen. Burg: “Deze delen worden ter plekke op hun plek gehesen, daardoor hoeft de bouwer niet met steigers te werken. Het was een uitdaging om de naden van de prefabdelen weg te werken. De naad valt tussen kozijn en gevel, om zo weg te vallen in de aanwezige lijnen in de gemetselde gevels van beige strengperssteen.”

De indrukwekkende entree.

De oplevering van Bolero staat gepland voor het eerste kwartaal van 2022, de 188 woningen in verschillende groottes zijn inmiddels in de verhuur gegaan. Berghuis: “Het is prettig dat we als team hebben geopereerd, niet alleen als bureau, maar ook met de adviseurs en ontwikkelaars. Zo’n locatie kun je niet alleen verzinnen, daarvoor is goede samenwerking nodig en daar zijn wij sterk in.”  

Bouwinfo
  • Architect Klunder Architecten
  • Uitvoerder Boele & van Eesteren

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details