Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

BOLD voorzien van duurzame technische snufjes

verlichting-in-uitrit-garage-Bold
Verlichting in- uitrit garage.

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | E.T.B. Cas Sombroek

9 mei 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Alle E-installaties (ontwerp, engineering en uitvoering) in BOLD worden verzorgd door E.T.B. Cas Sombroek. De specialist in elektrotechniek en ICT uit Volendam houdt zo grip op het volumineuze project, dat in 2019 van start ging, dit voorjaar wordt opgeleverd en een hoog afwerkingsniveau heeft. BOLD is veelomvattend, vertelt projectleider Jaap Tol. “Wij nemen bijvoorbeeld ook de regelingsleidingen mee voor de warmtepompen en de domotica in de luxe appartementen.”

Voorzieningen technische ruimte.

De werkzaamheden voor de E-installaties van een hoogbouwcomplex met luxe en studentenappartementen, diverse voorzieningen en commerciële ruimten zijn omvangrijk en divers te noemen. Tol: “Wij doen bijvoorbeeld, naast reguliere installaties en verlichting, alle toegangscontrole- en camerasystemen, de brandmeldinstallatie, de oplaadpunten in de parkeergarage, de regelingsleidingen voor de warmtepompen en de domotica in de luxe appartementen. Bewoners kunnen straks met een app voor de smartphone, naar wens ingeregeld, de verlichting en gordijnen instellen. Ook hebben de slaapkamers een centrale schakelaar met slaapfunctie om alle verlichting te bedienen.” BOLD zit vol met dit soort snufjes.

Voedingskast videofooninstallatie.

Beperkende maatregelen

BOLD is een uiterst duurzaam gebouw. E- en W-installaties krijgen daardoor steeds meer raakvlakken en overlap. Daarnaast heeft het appartementengebouw diverse gemeenschappelijke voorzieningen met eigen techniek, zoals een fitnessruimte, een multifunctionele ruimte en een wasruimte. De bouwmethode – een combinatie van tunnelbouw, breedplaatvloeren en prefab, maakt de installatieruimte in het gebouw ‘vrij krap’. De technische aspecten van het werk zijn uiteindelijk niet doorslaggevend; logistiek en planning wel, aldus Tol. “Vooral met beperkende maatregelen is het uitdagend, waardoor je met minder mensen op een bouwlift mag. Daar heeft iedere onder- of nevenaannemer mee te maken gehad de afgelopen twee jaar. Met de aanlevering van materiaal hebben wij dan weer geen problemen gehad. Als je kort op de hoofdaannemer staat in de organisatie, lukt het goed.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details