Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

BOLD sluit aan op dynamisch Overhoeks

Veel aandacht voor plintwerking.

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | OZ

9 mei 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Gevel is zonnecollector met meerwaarde

Aan de skyline van Amsterdam, pal achter het Centraal Station, verrijst appartementengebouw BOLD. Bijna 80 meter hoog en ‘een stoer en krachtig gebouw’, aldus de bouwpartners. “Tegelijkertijd geeft het architectonisch ontwerp van volledig geïntegreerde zonnepanelen, met buitenruimtes afgewerkt in luxe hout, het gebouw een unieke hightech uitstraling”, vertelt architect Chris Zwiers (OZ).

Overhoeks is het nieuwe hart van Amsterdam-Noord, gelegen aan de noordelijke IJ-oever tegenover het oude stadscentrum. De wijk transformeert dit decennium tot nieuwe hotspot. Op deze dynamische toplocatie woon je op hoogte, met uitzicht over de oude binnenstad en de weidse omgeving ten noorden van Amsterdam.

BOLD is gelegen in het gebied direct achter de A’DAM Toren, naast het toekomstige Schegpark, en telt 143 dit jaar op te leveren luxe appartementen en 203 studentenappartementen (reeds opgeleverd aan woningcorporatie Lieven de Key). Het 24 verdiepingen tellende complex biedt ruimte voor een supermarkt, fitnessruimte met sauna, bioscoopzaal, logeerkamers, extra berging, wijnopslag en oplaadpunten voor elektrische auto’s. “We hebben ervoor gekozen om ook de ruimte achter de blinde gevels te gebruiken voor gemeenschappelijke voorzieningen”, zegt Zwiers.

De hoofdentree.

Klimaatsysteem

Architectenbureau OZ is gespecialiseerd in complexe stedenbouwkundige opgaven en inclusieve architectonische concepten voor de stad, aldus Zwiers. “BOLD loopt niet alleen voor op maatschappelijk en sociaal vlak, maar ook op het gebied van duurzaam wonen op hoogte, bouwmethode en technische snufjes. De tunnelbouw van de plint gaat bijvoorbeeld over in kolommen, zodat een deel van het complex flexibel is richting de toekomst. Het energiezuinige klimaatsysteem bestaat uit componenten die samen zorgen voor verwarming, koeling, ventilatie, tapwater en duurzame stroom. Bewoners kunnen gebruikmaken van de hernieuwbare energie die het gebouw levert uit zonnepanelen, warmtepompen en warmteterugwinunits. Het klimaatsysteem in de woningen zorgt met vloerverwarming en -koeling voor een goed binnenklimaat. De appartementen zijn volledig elektrisch, dus er zijn geen kosten meer gerelateerd aan een gasaansluiting.”

De combinatie van zonnepanelen en glas zorgt voor een bijzonder lichtspel.

‘Zonnepanelen deel van gevel’

De buitengevel kan worden beschouwd als zonnecollector met architectonische meerwaarde. “Voor de zonnepaneelgevel hebben we een zeer technische uitstraling gecombineerd met de warmte van de houten nissen met transparante borstwering die de buitenruimtes vormen”, vervolgt Zwiers. Het hout is ook van onderaf zichtbaar, op straatniveau. De zonnepanelen worden niet aangebracht, maar vormen zelf de gevel – niet als toevoeging, maar integraal. “Dat is echt vernieuwend in de architectuur. We hebben een bedrijf gevonden dat de zonnepanelen bijna de indruk van fluweel meegeeft, met een zachte uitstraling als resultaat.” Een en ander is een vondst en het resultaat van uitgebreide proeven met de donkere zonnepanelen, gecombineerd in een mock-up. De panelen zorgen samen voor een strakke verticale geleding, terwijl brut glas voor een bijzonder lichtspel zorgt. “Als je het vergelijkt met de Hollandse meesters: er zijn vele kleuren zwart. Met die referentie hebben wij hier gespeeld.”

De appartementen hebben een weids uitzicht.

Transparante plint

De highrise sluit aan op de verscheidenheid in architectuur van Overhoeks. “De hier gebouwde torens versterken elkaar vanuit het adagium ‘eenheid in verscheidenheid’. Waar de één een horizontaal gestapelde uitstraling heeft, heeft BOLD een donkere en krachtige technische look. Ook wilden we de plint zo transparant mogelijk maken, met onbelemmerd doorzicht; als onderdeel van een levendige omgeving. Zo zie je onder meer de sporters in de sportschool vanaf de straat. Als je een community wilt creëren, moet alles kloppen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details