Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

BOLD Amsterdam is smart en duurzaam

IHB6443bw2-deelvergr
Technisch directeur Daniël Nijboer van Facédo.

Tekst | Jan Mol

Beeld | Ivo Hilgenberg/Facédo

9 mei 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Slimme gevels bepalen nieuwe norm

BOLD is de naam van de kersvers verrezen woontoren, die met bijna 80 meter hoogte de Amsterdamse skyline verrijkt. Een naam die het gebouw op meerdere fronten eer aan doet. Het gebouw is een statement, met een krachtige, hightech uitstraling. Dan hebben we het alleen nog maar over de zwartfluwelen buitenkant. De technologie die verwerkt zit in het gebouw is state-of-the-art en maakt het gebouw comfortabel en duurzaam. Een deel van die technologie zit verwerkt in de raampartijen, geleverd door Facédo. Technisch directeur Daniël Nijboer van Facédo gunt ons een kijkje in de bouwwereld van morgen.

Het gebouw is een statement, met een krachtige, hightech uitstraling.

​Betrokken vanaf de ruwbouw

“Wij zijn als bedrijf betrokken vanaf de ruwbouw”, zegt Nijboer. “Na het storten van het beton konden we meteen aan de slag. We werkten achter de betonstort aan, als een kurkentrekker omhoog. Het was een volcontinu montageproces, een enorme uitdaging om dat middenin coronatijd en de lockdown voor elkaar te krijgen. Met de nodige flexibiliteit en creativiteit lukte dat echter goed.”

Facédo leverde bij BOLD HSB-elementen, stelkozijnen, zetwerken, isolatiemateriaal voor de betonnen geveldelen, kozijnen met speciale functionaliteit en dito beglazing. “Om even een paar getallen te noemen: we spreken over 12.000 m2 kozijnconstructies, schuifpuien en vliesgevels, 4.000 m1 stelkozijn, 1.200 HSB-elementen, 6.100 m2 beglazing, 12.500 m1 opnameprofiel voor de PV-panelen, 4.200 m2 PV-panelen, glazen balkonschermen, EPDM-aansluitingen en dichtingen”, somt Nijboer op.

Smart- en PowerWindows

In het werk zijn Smart- en PowerWindows toegepast. Nijboer: “In de PowerWindows van PHYSEE Technologies zitten PV-paneeltjes verwerkt, die stroom opwekken en deze doorgeven aan USB-aansluitingen die aan de binnenkant in het kozijn zitten. De SmartWindows (Pilkington) meten de intensiteit van de zonkracht en geven de data door aan het klimaatsysteem. Ook het naar binnen voeren van de benodigde bekabeling is door Facédo uitgevoerd. Deze vooruitstrevende technologie helpt mee om een negatieve EPC-waarde te behalen.”

Een gevel van zonnepanelen

In de verticale gevel is maar liefst 4.200 m2 aan zonnepanelen opgenomen. De opnameprofielen voor deze PV-panelen zijn door Facédo zelf ontworpen. “Deze profielen hebben we met thermische onderbrekers geplaatst, om de koudebrug op te heffen. Ook de montageankers en het schroefmateriaal is afgestemd op de situatie, gemaakt van RVS, compacter en voldoet aan de EPC-norm. Het aantal bevestigingspunten is exact berekend, om niet te veel in de gevel te boren. Alles is uiteraard theoretisch en praktisch door Facédo getoetst.”

De kozijnen die Facédo produceerde, hebben als basis het Reynaers CS77 profiel. “Voor de loggia’s en de schuifpuien hebben we de CP130 profielen van Reynaers toegepast en voor de vliesgevels de CW50 serie. Het is een hele prestatie om dit als team waar te maken, om de normering te halen. Er is niets aan het toeval overgelaten”, aldus Nijboer. BOLD bestaat in totaal uit 143 appartementen in de woontoren, 203 studentenappartementen in de belendende laagbouw en diverse commerciële voorzieningen in de plint van het gebouw.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details