Om de authentieke uitstraling van een pand na renovatie of restauratie te behouden, is extra aandacht voor het dak noodzakelijk. Of het nu gaat om een monumentaal pand of een jaren-dertig stadswoning, toepassing van de juiste dakpannen blijkt altijd beeldbepalend. BMI Monier produceert en levert al sinds 1835 echte Hollandse klassieke pannen waaronder Oude Holle, Tuile du Nord, Grote Romaanse en Kruispan. Met veel vakmanschap en aandacht voor belangrijke details zoals de originele, lang geleden bepaalde afmetingen. Omdat een dak niet enkel bestaat uit dakpannen maar een complex systeem is waar veel meer bij komt kijken, start BMI Monier een workshop klassieke daken. Particuliere en zakelijke eigenaren van klassieke panden, dakdekkers en aannemers krijgen ‘les’ in alle aspecten van het klassieke dak.
Isolatie en ventilatie zijn ook bij klassieke daken belangrijke aandachtspunten. Het dak moet er precies zo uitzien als 100 jaar geleden, maar daarbij wel voldoen aan de huidige bouweisen. Dat vraagt om vakwerk en kennis. Bij BMI Monier delen ze die kennis graag. Volgens Guus Killaars, hoofd export en verantwoordelijk voor klassieke dakpannen, worden vaak de verkeerde pannen gebruikt die niets te maken hebben met echte klassieke Hollandse dakpannen. Maatvoering en kleurstelling kloppen niet of er worden verkeerde combinaties gemaakt waarbij de pannen niet passen bij de gebruikte vorsten.
“Een echte klassieke Hollandse dakpan herken je meteen,” stelt Killaars, “de juiste klei, de uitstraling van de glazuur- of engobelaag en de kleur. Allemaal zaken om op te letten. Is het glazuur niet goed aangebracht, dan ontstaat craquelé bij een te dikke of vlekvorming bij een te dunne laag. Komt er tijdens het smoren van blauwe pannen te veel zuurstof bij, dan heb je een groot kleurverloop. Maar dat is niet het enige,” vervolgt hij, “omdat een dak een systeem is, moet je het geheel overzien en ervoor zorgen dat alle componenten bij elkaar passen. Bovendien is het esthetisch een stuk mooier als de dakdetails in elkaar overvloeien. Voor elke dakpan hebben wij daarom een bijpassende panhaak en de juiste schroeven. We kennen de juiste isolatiematerialen en kunnen exact voorrekenen wat de precieze afstand van de panlatten moet zijn.”
Het klassieke dak is een beetje een ondergeschoven kindje, vindt Killaars. Bij Monumentenzorg zijn er slechts een paar richtlijnen met betrekking tot het dak en door gemeentes en provincies worden de voorschriften veelal lokaal bepaald. Dat betekent dat er in sommige plaatsen veel aandacht is voor het dak, maar de optimale uitstraling in andere plaatsen juist weer ver te zoeken is. “Zonde,” stelt hij, “met een beetje kennis van zaken weet je precies hoe een goed klassiek dak tot stand komt. Daarbij gaat het niet alleen om de authentieke uitstraling, maar ook om de kwaliteit van het daksysteem zodat het voor vele jaren gegarandeerd is tegen weer en wind en voldoende isolatie en ventilatie biedt. Onze afdeling Dakservice heeft daarom de workshop klassieke daken ontwikkeld. Een cursus die eigenaren, dakdekkers en aannemers wegwijs maakt in de vele aspecten van het klassieke dak en hen helpt de juiste keuzes te maken.”
Op veel klassieke daken tref je ornamenten, speciale pannen of afwijkende verbindingen aan. Vaak zijn dit de beeldbepalende ‘eyecatchers’ van het dak. Deze zijn meestal niet meer (standaard) leverbaar. Bij BMI Monier worden onder andere pironnen, broekstukken, knikpannen en vorsten op maat vervaardigd. Vaak op basis van een te vervangen voorbeeld waarvan een nieuwe mal wordt gemaakt. Binnen zes tot acht weken zijn de speciale onderdelen gereed.
Om het bouwen van een klassiek dak optimaal voor te bereiden en eventueel maatwerk vooraf te kunnen bepalen, heeft BMI Monier alle dakpannen, inclusief bijbehorende daksysteemcomponenten, in 3D modellen omgezet voor BIM-modulatie. Dit is ook een uitstekende tool voor ontwerpers die een nieuw pand met klassieke uitstraling overwegen.
De workshop bestaat uit een dagdeel (inclusief lunch) op de fabriekslocatie in Tegelen en kost € 150,- Aan bod komen onder andere: welke pan hoort bij welk dak?, wat voor soorten pannen zijn er?, productiemethoden, kleuren en glazuur, vervangen of schoonmaken?, reparatie en onderhoud, het dak als systeem en waar op te letten bij renovatie en restauratie? Aanmelden kan via. www.monier.nl/klassieke-daken. Hier vindt u ook meer informatie over de klassieke Hollandse dakpannen van BMI Monier