Biosintrum

De drie vleugels van het gebouw maken optimaal gebruik van het licht en de warmte van de zon.

02:56
11-03-2019

Biosintrum | Oosterwolde

Kloppend hart van de biobased economy

Op het Ecomunitypark in het Friese Oosterwolde wordt hard gewerkt aan de inrichting van het Biosintrum. Het splinternieuwe kenniscentrum bestaat voor meer dan 80% uit biobased materialen en voldoet aan de eisen van BREEAM Outstanding. Daarmee behoort het tot de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa.

Lokale overheids- en onderwijsinstellingen, maar ook bedrijven, komen hier vanaf maart 2019 bijeen om kennis op te doen en te delen over de biobased economy en hierbij gebruik te maken van de congreszaal, kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, flexplekken en het laboratorium. In het Biosintrum bevindt zich tevens

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Bouwbedrijf Buiteveld
Projectinfo

Duurzame kozijnen van Accoya
Tussen de houten spanten van het Biosintrum in Oosterwolde bevinden zich 85 buitenkozijnen. Deze kozijnen zijn geproduceerd en geleverd door Dijko Kozijnen Oosterwolde. De kozijnspecialist leverde tevens 31 binnenkozijnen, 28 valramen en 10 deuren. 

“De kozijnen zijn gemaakt van Accoya”, vertelt eigenaar Jacob Schipper van Dijko. “Deze gemodificeerde naaldhoutsoort sluit het beste aan op de ambitie om het Biosintrum voor 80% uit biobased materialen te laten bestaan. Accoya hout is in de fabriek al verduurzaamd, waardoor het kenmerken heeft die lijken op die van hardhout. Vanuit technisch oogpunt is er geen noodzaak Accoya af te werken. Daardoor hoefden we niet op zoek naar een biobased verfsysteem dat ook nog eens voldeed aan de gewenste BREEAM certificering.” 

Bijzonder project in eigen dorp
Dijko produceerde en leverde kozijnen van 1,10 tot bijna 5 meter breed en hoogtes tot ruim 3 meter. “Het werk is super verlopen”, blikt Schipper terug. “Dat begon al in het voortraject, waarbij wij nauw betrokken werden en waarin iedereen openstond voor elkaars mening. Heel mooi om bij te dragen aan zo’n bijzonder project in eigen dorp.”


Duurzaam installatiepakket met watergevoerd VRF-systeem
Installatiebedrijf Bakker uit Oosterwolde is groot voorstander van duurzaam ondernemen. Toen directeur Edwin Walstra over de plannen van het Biosintrum hoorde, nam hij direct contact op met de gemeente Oosterwolde. 

“Als lokaal en duurzaam installatiebedrijf wilden wij graag aan dit project bijdragen”, zegt Walstra. “Op basis van ons voorstel gunde de gemeente ons de opdracht.” Bakker Installatietechniek levert en monteert alle E- en W-installaties voor het Biosintrum. Denk aan de complete elektra, pv-panelen, riolering met individueel afvalwatersysteem, een grijswatercircuit en laagtemperatuur verwarming en koeling. Installatiebedrijf Bakker ontwikkelde ook het gehele gebouwbeheersysteem.

TripleAqua-principe
Voor de verwarming en koeling van het Biosintrum past Installatiebedrijf Bakker het TripleAqua-principe toe. TripleAqua is een nieuw en baanbrekend watergevoerd VRF-systeem, dat tot 50% minder energie verbruikt dan reguliere systemen. Walstra: “Wat ik mooi vind aan TripleAqua, is dat het met laagwaardig water koelt en verwarmt. In combinatie met de grote warmtewisselaars en fancoilunits zorgt dit voor een duurzaam en aangenaam binnenklimaat in elke ruimte van het Biosintrum.”

Stedenbouw partners

ERA ContourDe Groot Vroomshoop