Pro Clima

Geen enkele standaardoplossingen voldeed aan de hoge eisen van het bouwproject. Daarom ontwikkelde de specialist een nieuwe innovatieve kleefband, die in heel wat verschillende toepassingen ingezet werd.

02:28
11-03-2019

Biosintrum, Oosterwolde | Innovatieve kleefband draagt bij AAN een gezond binnenklimaat

Een mens brengt elke dag heel wat uren binnen door: op het werk, op school, in de sporthal, …, maar uiteraard ook thuis. Hoe goed we ons dan voelen, hangt in grote mate af van de kwaliteit van de binnenlucht, de temperatuur in het gebouw, …, kortom: van het binnenklimaat. De luchtdichtheid heeft een grote invloed op dat binnenklimaat. Bij de realisatie van het biobased Biosintrum in Oosterwolde besteedden architect Paul de Ruiter en de bouwpartners van Natuurlijk Bouwen B.V. veel aandacht aan energie-efficiëntie, duurzaamheid en innovatie. Zo kwamen ze ook bij Pro Clima terecht. De specialist in innovatieve dichtingssystemen

Tekst: Johan Debaere
Beeld: Pro Clima
Projectinfo

Houtcomposiet gevelproduct voldoet op alle fronten
De gevel van het Biosintrum in Oosterwolde is voorzien van 400 m2 NEOLIFE® biobased gevelbekleding. Dit houtcomposiet gevelproduct van LJ Solutions is toegepast als afwerking tussen de gelamineerde spanten en bij de entree. De vlonderdelen zijn eveneens uit het houtcomposiet vervaardigd.

Al in het voortraject werd LJ Solutions bij de totstandkoming van het Biosintrum betrokken. Op verzoek van Bouwbedrijf Buiteveld dacht de gevelspecialist mee over een onderhoudsvrije geveloplossing die voldoet aan het beeld van de architect. “Een bijzonder proces”, zegt eigenaar Roel Tromp van LJ Solutions. “Met de aannemer, architect, opdrachtgever en andere onderaannemers deelden we kennis en kwamen we tot een mooie, duurzame totaaloplossing voor de gevel.”

‘Onze gevelbekleding en vlonderdelen leenden zich perfect voor dit project’

Onderhoudsvrije biobased gevelbekleding
“Onze NEOLIFE® gevelbekleding en vlonderdelen leenden zich perfect voor dit project”, vervolgt Tromp. “NEOLIFE® is een biobased product bestaande uit 82% hout, 10% mineralen en 8% overige additieven, waarvan circa 7% kunststof. Daarmee is NEOLIFE® het meest natuurzuivere houtcomposiet. Bovendien is het 100% onderhouds- en rottingsvrij.” De gevelelementen en vlonderdelen zijn gehydrofobeerd en daardoor waterafstotend. Regen en wind hebben geen invloed. Ook kunnen er geen mossen en algen op groeien.

Architectonisch beeld
De architect had een beeld voor ogen van een latstructuur met schaduwzijde. Ook dat kon gerealiseerd worden met de NEOLIFE® gevelbekleding. Het product is sterk geprofileerd met een rib van vier centimeter (Clad 4) en uitgevoerd in de kleur ‘night’. De vlonderdelen zijn uitgevoerd in de kleur ‘graphite’. Door de mineralen in het composiet blijft de kleur behouden. De entree is vervaardigd met een veertien centimeter rib paneel (Cover 14).

‘Ons product staat zelfs op de nominatie voor een ‘innovation credit”

‘De architect had een beeld voor ogen van een latstructuur met schaduwzijde’

Extra credit BREEAM
Met hout als duurzaam materiaal, een productielocatie op relatief korte afstand én goed afvalmanagement, draagt LJ Solutions op meerdere wijzen bij aan het behalen van het BREEAM Outstanding certificaat. Tromp: “Ons product staat zelfs op de nominatie voor een ‘innovation credit’. Dit is een extra punt van BREEAM omdat het aan de ‘exemplary performance criteria’ voldoet. Oftewel: we gaan met ons product verder dan BREEAM standaard voorschrijft en dat wordt beloond. Dat we daarvoor in aanmerking komen, daar zijn we best trots op!” 

Stedenbouw partners

OldenboomNieuwbouw hoofdkantoor Booking.com