Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Biosintrum, Oosterwolde | Innovatieve kleefband draagt bij AAN een gezond binnenklimaat

Biosintrum, Oosterwolde | Innovatieve kleefband draagt bij AAN een gezond binnenklimaat

Een mens brengt elke dag heel wat uren binnen door: op het werk, op school, in de sporthal, …, maar uiteraard ook thuis. Hoe goed we ons dan voelen, hangt in grote mate af van de kwaliteit van de binnenlucht, de temperatuur in het gebouw, …, kortom: van het binnenklimaat. De luchtdichtheid heeft een grote invloed op dat binnenklimaat. Bij de realisatie van het biobased Biosintrum in Oosterwolde besteedden architect Paul de Ruiter en de bouwpartners van Natuurlijk Bouwen B.V. veel aandacht aan energie-efficiëntie, duurzaamheid en innovatie. Zo kwamen ze ook bij Pro Clima terecht. De specialist in innovatieve dichtingssystemen voor binnen en buiten ontwikkelde en produceerde voor dit bijzondere gebouw een nieuwe kleefband. Die werd op verschillende plaatsen toegepast, wat resulteerde in een optimale luchtdichtheid.

De basis voor het huidige Pro Clima werd eigenlijk al in 1978 gelegd, toen Lothar Moll, bedrijfsleider van MOLL Bauökologische Produkte GmbH, een adviesbureau voor ecologisch bouwen startte. In de jaren ’80 werd daar nog het ‘Biologisch Eiland’ aan toegevoegd met onder andere een handel in uitsluitend ecologische bouwmaterialen. “Vanaf 1985 werden de eerste folies voor convectiebescherming en dampremming ontwikkeld, maar de echte lancering van een volledig gamma professionele luchtdichtingssystemen kwam er pas in 1994 met de introductie van het merk Pro Clima”, vertelt directeur verkoop Axel Schmidt. “Vandaag is Pro Clima uitgegroeid tot een marktleider in de ontwikkelling en productie van complete dichtingssystemen voor binnen en buiten. Wij zijn actief in meer dan 40 landen en beschikken over een team van ervaren medewerkers, die continu op zoek zijn naar innovatieve oplossingen. Belangrijk daarbij is de combinatie van knowhow en ervaring met aandacht voor mens en milieu. Alle producten worden in-house ontwikkeld en moeten voldoen aan de strengste eisen op het gebied van milieu en luchtkwaliteit.”

Dichtingssystemen voor binnen en buiten
Pro Clima biedt een breed gamma oplossingen om bouwelementen luchtdicht te maken: damprem- en luchtdichtingsbanen uit bouwkarton en folie, onderdak- en dampremmende folies met een monolitisch membraam, tapes, aansluitlijmen en reparatieband, … om er maar een paar te noemen. “Wij willen bij elk bouwproject helpen om de energie-efficiëntie te verhogen en de CO2-uitstoot te beperken. Bovendien vermijdt een efficiënte isolatieconstructie bouwschade en draagt dit bij aan een gezond binnenklimaat en meer comfort”, geeft Schmidt aan. “Wij maken alleen gebruik van kwaliteitsmaterialen en daarom mag elk onafhankelijk instituut onze producten testen. Zo is de kwaliteit van onze dampremmende folie INTELLO officieel goedgekeurd door het Duitse Instituut voor Bouwtechniek (DiBt) en wordt die permanent bewaakt door het testinstituut MFPA in Leipzig. Een onafhankelijke test van de Universität Kassel bevestigt dan weer de langdurige functie en kleefkracht van de allround tape TESCON VANA, ook na 100 jaar. Alle producten worden ook standaard getest op schadelijke stoffen.”  

Pro Clima

Pro Clima begeleidde het project van A tot Z en was ook betrokken bij de Blowerdoortest, waarbij de resultaten de verwachtingen ver overtroffen.

Innovatieve kleefband voor Biosintrum
De specialist uit het Duitse Schwetzingen werd vorig jaar via de Nederlandse partner Oldenboom B.V. betrokken bij het prestigieuze Biosintrum project, één van de meest duurzame en innovatieve gebouwen in Europa. Architect Paul de Ruiter en de bouwpartners van Natuurlijk Bouwen B.V. – een consortium van de bouwbedrijven Buiteveld, Doornenbal en De Jong – waren immers op zoek naar een gepaste oplossing voor het luchtdicht maken van hun energieneutraal, biobased gebouw. “Tijdens een gesprek met de projectverantwoordelijken van bouwbedrijf Buiteveld bleek onmiddellijk welke hoge eisen aan dit project gesteld werden. Bovendien waren alle plannen al getekend en was men zelfs al met de bouw gestart, wat het er uiteraard niet gemakkelijker op maakte. Terwijl in andere bouwprojecten de tapes en andere luchtdichtingssystemen onzichtbaar gemonteerd worden, zouden ze hier wel duidelijk zichtbaar zijn. Daarom moesten ze in het zwart geleverd worden”, licht Axel Schmidt toe. “Geen enkel van onze standaardproducten kon gebruikt worden, waardoor we een nieuwe innovatieve kleefband ontwikkelden die in heel wat verschillende toepassingen ingezet kon worden. Bijvoorbeeld voor de afdichting van kozijnen. Dankzij een goede samenwerking met de bouwpartners verliep de montage zeer vlot. De montageteams kregen ter plaatse een gedegen opleiding en wij waren ook steeds bereikbaar om bij eventuele vragen of problemen een oplossing te bieden. Uiteindelijk waren wij ook betrokken bij de uitvoering van de blowerdoortest, waarbij de behaalde resultaten de verwachtingen ver overtroffen.”

Bij Pro Clima en hun Nederlandse partner Oldenboom B.V. zijn ze zeer trots en tevreden. Dit referentieproject moet helpen om hun positie in de Nederlandse markt te versterken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details