Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Biosintrum, Oosterwolde | ‘Bewust bouwen met hout past perfect in biobased filosofie’

Biosintrum, Oosterwolde | ‘Bewust bouwen met hout past perfect in biobased filosofie’

In opdracht van Natuurlijk Bouwen B.V. engineerde, produceerde en monteerde De Groot Vroomshoop de gelamineerde houtconstructie, CLT-vloerplaten, HSB binnenwanden en houten daken voor het Biosintrum in Oosterwolde. 

“Een op ons lijf geschreven werk”, zegt accountmanager René Jansen van De Groot Vroomshoop. “Het Biosintrum moest voor meer dan tachtig procent uit biobased materialen bestaan. Wij bouwen al meer dan negentig jaar bewust met hout, dat als hernieuwbaar product perfect in de biobased filosofie past. Daarbij moest een BREEAM Outstanding certificering behaald worden. Wij hebben veel kennis en ervaring in BREEAM en hebben die op dit project ter beschikking gesteld.”

Middenring
De Groot Vroomshoop werd al in een vroeg stadium bij de realisatie van het Biosintrum betrokken. “De hoofdopzet stond vast en wij dachten mee over een zo mooi mogelijke invulling daarvan”, aldus Jansen. “Het spannendst was de middenring, die vorm geeft aan het centrale atrium en waarin zich de luchtkoepel bevindt. De detailleringen, maar ook de maatvoering luisterden heel nauw. Alles moest perfect op elkaar aansluiten. We hebben de gehele constructie in 3D uitgewerkt en onderling uitgewisseld met de architect, constructeur en aannemer. Dat werkte goed.”

De Groot Vroomshoop

De Groot Vroomshoop engineerde, produceerde en monteerde o.a. de CLT-vloerplaten en HSB binnenwanden.


Biobased materialen
“Een andere uitdaging betrof het zoeken naar de juiste biobased materialen”, vervolgt Jansen. “Dat hebben we overigens niet alleen gedaan. Met het hele team zijn we tot een aantal mooie, circulaire producten gekomen. Voor de HSB buitenwanden hebben we bijvoorbeeld een Agepan houtvezelpaneel en Gutex-platen toegepast. En zo is de gelamineerde houtconstructie behandeld met een biobased verf. En wat ook mooi is: de gelamineerde spanten zijn gemaakt van verantwoord gekapt larikshout uit onze eigen Nederlandse bossen.”

Hout is de toekomst
Met de oplevering achter de rug, kijkt Jansen terug op een mooi en bijzonder project. “Onze mannen hebben echt vakwerk geleverd. En ze hebben de ongekende mogelijkheden van prefab bouwen met hout laten zien. Wij denken al jaren in prefab en wat ons betreft is dat de toekomst. Of je het nu vanuit kwaliteitsoogpunt bekijkt, vanuit efficiency of vanuit de inzet van personeel. Bovendien is hout als circulair materiaal zoveel toekomstbestendiger dan beton of staal. Het wordt tijd dat Nederland dat gaat beseffen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details