00:55
03-01-2020

Binnenbocht Amsterdam | Architectonische prefab betonnen bouwelementen voor project Cruquius Binnenbocht

Het Groningse Hibex, opgericht in 1983, is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van bouwelementen in beton: sandwich gevelelementen in architectonisch beton, metselwerk of natuursteen, kolommen en balken, galerijplaten, balkons en bijzondere elementen. “We zijn méér dan een producent en leverancier van bouwelementen. Bij voorkeur denken we mee bij de ontwikkeling van de plannen. Zo kunnen we onmiddellijk de meest praktische en voordelige oplossing toepassen”, zegt technisch directeur Michael Hermes. “Elk project is uniek. Bij ons vind je geen standaard gevelsystemen op voorraad, want we focussen op maatoplossingen. Het liefst leveren we kant-en-klare gevelelementen met voor- en achterlaag, isolatie en geïntegreerde kozijnen en ramen.”

Voor project Binnenbocht, dat de deelprojecten De Bocht, De Loods en 2Peer omvat en beschikt over 435 appartementen en commerciële ruimtes in het Oostenlijk havengebied van Amsterdam ontwikkelde en produceerde Hibex alle prefab gevelelementen. “In maart 2018 kregen we van algemeen aannemer Koopmans Bouw uit Enschede de opdracht voor de ontwikkeling, productie en levering van 398 grote sandwichelementen, deels met steenstrips, deels met wit sierbeton, evenals 119 sandwich borstweringen, penanten en dakranden, 211 enkelschalige witte sierbetonelementen en 144 enkelschalige borstweringen met steenstrips gegund. De sierbetonelementen worden geproduceerd in onze specialiteit ‘noors wit’ en Koopmans leverde zelf speciale steenstrips met een lengte van 290 mm”, licht Hermes toe. “Toen het originele idee met houtskeletbouw gevels niet realiseerbaar bleek, kwamen ze bij ons terecht om een gevelsysteem op maat te bedenken. Na de engineering startten we in februari 2019 met de productie. Sinds april 2019 worden de prefab delen in samenspraak met de aannemer op de bouwplaats geleverd.”

Hibex leverde ook elementen voor heel wat andere projecten, waaronder het Naturalis Museum (Leiden), appartementengebouw De Pontsteiger (Amsterdam) en het Herman Teirlinckgebouw (Brussel).

Tekst | Johan Debaere Beeld | Hibex

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Amsterdam , Hibex , Woningbouw

Stedenbouw partners