Op bedrijventerrein Hogeweide in Geldermalsen wordt een distributiecentrum gebouwd van ruim 33.000 m2 warehouse, 3.300 m2 mezzanine en 3.600 m2 kantoren. Een uitdaging, zeker met de weersomstandigheden van afgelopen winter. Joan Aarts vertelt namens Wouters Schijndel hoe de hoofdaannemer het hoofd boven water hield met deze uitdagingen.
Sommige uitdagingen zie je aankomen, anderen niet. Zo was altijd bekend dat het plot voor distributiecentrum GDM02 in Geldermalsen een hoge bebouwingsgraad had. Wat achteraf pas een uitdaging bleek, was de extreem natte winter.
Aarts: “We zijn in september 2023 gestart met het heiwerk. Al in oktober begon het veel te regenen. Daar hebben we veel last van gehad. De grondwaterstanden waren hoog en we hadden te maken met veel water op de bouw. Dat was tijdens de ruwbouwfase een echte uitdaging.” Het compacte buitenterrein, dat toch al veel transportbewegingen kende, werd daardoor vaak onbegaanbaar. “Daarbij kwam nog dat we de reinwatertank voor de sprinkler als kelder hebben uitgevoerd. Die kelder in deze situatie realiseren, was een uitdaging. De kelder is dan ook later gemaakt dan gepland: we moesten die uitstellen tot de omstandigheden beter waren.”
Dankzij de inzet van een omvangrijke bronbemaling met 16 retourbronnen werd vertraging toch voorkomen. “We hebben veel geleerd over watermanagement tijdens dit project. We hebben het zo kunnen plannen dat een aantal cruciale werkzaamheden later uitgevoerd werd, maar het project wordt wel op tijd opgeleverd.”
De online supermarkt Picnic gaat op deze locatie samenwerken met partners en leveranciers voor groente en fruit. Zij kregen volgens Aarts tijdens de realisatie te maken met veranderende omstandigheden, waardoor ook de scope aangepast werd. “Vrij ver in de bouw zijn de plannen gewijzigd, dus moesten wij ook schakelen met het aanpassen van de sprinklerinstallatie en de verlichting. Dat betekent twee keer engineeren en de laatste keer met de nodige tijdsdruk. Maar in samenwerking met alle partijen is ook dat gelukt.”
Picnic realiseert in Geldermalsen haar eerste Fruits & Vegetables Distribution Center. Daarom is duurzaamheid extra belangrijk. “Natuurlijk moeten we rekening houden met het inpassen van een koelinstallatie. Maar we hebben ook de complete vloer in het distributiecentrum extra geïsoleerd. Ook het dak en de gevels hebben een verhoogde isolatiewaarde om zo energiezuinig te zijn in relatie tot de koeling.”
Het pand wordt gebouwd met het BREEAM Excellent****-certificaat in gedachten. “Dat doen we in samenwerking met de gebruiker, want haar koelinstallatie valt binnen de certificatie.” Een landschapsarchitect zorgt ervoor dat dit project veel groen krijgt. Kikkercompensatie, bomen, struiken en bloemen verfraaien het landschap en zorgen voor biodiversiteit. Verder wordt het pand voorzien van zonnepanelen en laadvoorzieningen voor auto’s én koeltrailers. “Op deze locatie kunnen we met wadi’s en een krattenbergingssysteem zo’n 3.500 m3 water bergen, om daarna geleidelijk terug te geven aan de omgeving. Om de ecologische voetafdruk te minimaliseren, is er gekozen voor een constructie van circulair staal.”
Aarts geeft aan dat Wouters Schijndel gespecialiseerd is in het bouwen van distributiecentra, maar dat er eigenlijk nooit een ‘standaardproject’ tussen zit. “Standaard kennen we niet echt. We bouwen zeer hoogwaardige DC’s met opdrachtgever Intospace. Deze zijn vaak aangepast op de locatie en gebruiker. Hierdoor zijn er altijd wel specifieke kenmerken of bijzonderheden. Daar hoort dit project zeker weer bij!”