Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
BIK Challenge, Alkmaar | De beste optie voor energielabel A en betere portieken

BIK Challenge, Alkmaar | De beste optie voor energielabel A en betere portieken

BOUWEN AAN INTEGRALE KETENSAMENWERKING

Kennemer Wonen wilde de portiekflats in de Rivierenbuurt verbeteren op het gebied van toegankelijkheid en energieverbruik. Zij had hiervoor een bijzondere werkwijze voor ogen. Dat bezorgde het project de krachtige naam ‘BIK Challenge’. BIK staat hierbij voor Bouwen aan Integrale Ketensamenwerking.

Het ‘Bouwen In Ketensamenwerking’ (BIK) begon al bij de aanbesteding. Waar woningcorporaties in de regel hun renovatieopdrachten exact formuleren, legde Kennemer Wonen de invulling geheel in handen van een – nog onbekend – samen te stellen team, met daarin diverse gespecialiseerde bedrijven. Het enige dat de teamleden te horen kregen, was het beoogde resultaat: een revitalisatie van de Rivierenbuurt met energielabel A en een verbetering van de toegankelijkheid van de portieken. Meer dan 70% van de bewoners koos voor het plan ‘Hecon duurSaam’.

Door de trap te versmallen, ontstond de ruimte voor een lift.

 

Een keuzemenu

Hecon liet met Hecon duurSaam de regie bij de opdrachtgever door een ingenieus samengestelde menukaart. Zij stelde deze samen met een team van deskundigen en liet iedereen meedenken, inclusief de bewoners. “Zo ontstond een soort keuzemenu”, vertelt Oscar Koch, ontwikkelaar/acquisiteur van de Hecon Groep. “Werd de keuze gemaakt voor bijvoorbeeld zonnepanelen, dan werd onmiddellijk inzichtelijk wat dat betekende aan kosten en besparing. Datzelfde gold voor isolatie van de buitenschil en ga zo maar door. Zo kon iedereen aangeven wat voor hem belangrijk was.”

Frisse kleuren zorgen voor een moderne uitstraling.

 

Energiebesparende maatregelen

Het democratische beslissingstraject leidde tot dakisolatie, kopgevelinstallatie, spouwisolatie en bodemisolatie. Per woning worden zonnepanelen en algemene elektra geïnstalleerd. Het nieuwe ventilatiesysteem wordt uitgerust met een warmteterugwinunit om het energieverbruik nog verder te verlagen. Kunststof kozijnen met triple glas zorgen voor extra isolatie. Een lift in elk portiek vergroot de toegankelijkheid en maakt de woningen geschikt voor de steeds ouder wordende bewonersgroep. Een video-intercom verhoogt de veiligheid en ten slotte wordt de uitstraling van de flat verbeterd.    

Dakisolatie brengt het energieverbruik naar beneden.

 

Verbeteren toegankelijkheid en comfort

Op deze manier verduurzaamde Hecon duurSaam in 2017 en 2018 vier portiekflats aan de Rijn- en Maasstraat. In 2019 startte zij met de volgende drie portiekflats aan de Rijn- en Waalstraat en in 2020 pakt zij de laatste drie portiekflats aan de Waalstraat aan. “Vooral de oplossing met de liften wordt erg gewaardeerd”, vertelt Koch. “We creëerden hiervoor de ruimte door de trappen wat smaller te maken. Elk portiek werd hierdoor toegankelijker; veel bewoners zagen een groot probleem verdwijnen als sneeuw voor de zon.”

BIK Challenge

“Het was een stoere stap van de woningcorporatie en voor ons een innovatieve ontdekkingstocht”, blikt Koch terug. “Toch ben ik nu al van mening dat dit de werkwijze is waar de bouwwereld naartoe moet. Het voelt geweldig om allemaal je knowhow in te zetten en naar hetzelfde doel te werken. Met die grote verantwoordelijkheid liep het werk bovendien als een trein. Soms belde de opdrachtgever: ‘Gaat het eigenlijk wel goed? We horen niks.’ Dit heeft voor alle partijen – en niet in de laatste plaats voor de bewoners – een positieve uitwerking gehad.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details