De gevels werden opgefrist.

01:43
07-02-2020

BIK Challenge, Alkmaar | De beste optie voor energielabel A en betere portieken

BOUWEN AAN INTEGRALE KETENSAMENWERKING

Kennemer Wonen wilde de portiekflats in de Rivierenbuurt verbeteren op het gebied van toegankelijkheid en energieverbruik. Zij had hiervoor een bijzondere werkwijze voor ogen. Dat bezorgde het project de krachtige naam ‘BIK Challenge’. BIK staat hierbij voor Bouwen aan Integrale Ketensamenwerking.

Het ‘Bouwen In Ketensamenwerking’ (BIK) begon al bij de aanbesteding. Waar woningcorporaties in de regel hun renovatieopdrachten exact formuleren, legde Kennemer Wonen de invulling geheel in handen van een – nog onbekend – samen te stellen team, met daarin diverse gespecialiseerde bedrijven. Het enige dat de teamleden te horen kregen, was het beoogde resultaat: een revitalisatie van de Rivierenbuurt met energielabel A en een verbetering van de toegankelijkheid van de portieken. Meer dan 70% van de bewoners koos voor het plan ‘Hecon duurSaam’.

Door de trap te versmallen, ontstond de ruimte voor een lift.

 

Een keuzemenu

Hecon liet met Hecon duurSaam de regie bij de opdrachtgever door een ingenieus samengestelde menukaart. Zij stelde deze samen met een team van deskundigen en liet iedereen meedenken, inclusief de bewoners. “Zo ontstond een soort keuzemenu”, vertelt Oscar Koch, ontwikkelaar/acquisiteur van de Hecon Groep. “Werd de keuze gemaakt voor bijvoorbeeld zonnepanelen, dan werd onmiddellijk inzichtelijk wat dat betekende aan kosten en besparing. Datzelfde gold voor isolatie van de buitenschil en ga zo maar door. Zo kon iedereen aangeven wat voor hem belangrijk was.”

Frisse kleuren zorgen voor een moderne uitstraling.

 

Energiebesparende maatregelen

Het democratische beslissingstraject leidde tot dakisolatie, kopgevelinstallatie, spouwisolatie en bodemisolatie. Per woning worden zonnepanelen en algemene elektra geïnstalleerd. Het nieuwe ventilatiesysteem wordt uitgerust met een warmteterugwinunit om het energieverbruik nog verder te verlagen. Kunststof kozijnen met triple glas zorgen voor extra isolatie. Een lift in elk portiek vergroot de toegankelijkheid en maakt de woningen geschikt voor de steeds ouder wordende bewonersgroep. Een video-intercom verhoogt de veiligheid en ten slotte wordt de uitstraling van de flat verbeterd.    

Dakisolatie brengt het energieverbruik naar beneden.

 

Verbeteren toegankelijkheid en comfort

Op deze manier verduurzaamde Hecon duurSaam in 2017 en 2018 vier portiekflats aan de Rijn- en Maasstraat. In 2019 startte zij met de volgende drie portiekflats aan de Rijn- en Waalstraat en in 2020 pakt zij de laatste drie portiekflats aan de Waalstraat aan. “Vooral de oplossing met de liften wordt erg gewaardeerd”, vertelt Koch. “We creëerden hiervoor de ruimte door de trappen wat smaller te maken. Elk portiek werd hierdoor toegankelijker; veel bewoners zagen een groot probleem verdwijnen als sneeuw voor de zon.”

BIK Challenge

“Het was een stoere stap van de woningcorporatie en voor ons een innovatieve ontdekkingstocht”, blikt Koch terug. “Toch ben ik nu al van mening dat dit de werkwijze is waar de bouwwereld naartoe moet. Het voelt geweldig om allemaal je knowhow in te zetten en naar hetzelfde doel te werken. Met die grote verantwoordelijkheid liep het werk bovendien als een trein. Soms belde de opdrachtgever: ‘Gaat het eigenlijk wel goed? We horen niks.’ Dit heeft voor alle partijen – en niet in de laatste plaats voor de bewoners – een positieve uitwerking gehad.” 

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Hecon Groep

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Gevelpakket voor energielabel A

Kennemer Wonen heeft voor woningproject BIK Challenge een hoge duurzaamheidsambitie. Na de renovatieslag moeten de woningen voldoen aan energielabel A. Gevelconcept levert hiervoor het gevelpakket.

Gevelconcept vervangt de bestaande kozijnen door kunststof kozijnen met triple-beglazing, plaatst aluminium kozijnen bij de entree en trappenhuizen, voert het metselwerk aan de binnenzijde uit en plaatst muurafdekkers bij de balkons.

“Het zevende blok is nu in uitvoering”, vertelt Alex Huibers, commercieel directeur van Gevelconcept. “De renovatie verloopt voorspoedig. Het project vraagt wel communicatieve kwaliteiten van onze mensen. Als zij bij iemand de kozijnen vervangen, stappen zij in hun privégebied. Zij moeten zich dan bewust zijn dat ze bij bewoners thuis komen en hier respectvol mee omgaan. Ook op het bouwterrein moeten ze de steiger delen met veel partijen. Het is goed om te zien dat zij zich ook hier flexibel opstellen.”


Allround steiger voor veiligheid en flexibiliteit

Het totale steigerwerk rondom de woningblokken van BIK Challenge wordt aangebracht door Koedooder. Datzelfde geldt voor de Totaal Wall metselwerkverankering.

Koedooder Steigerverhuur plaatst de steigers waarop alle disciplines hun werkzaamheden goed en veilig kunnen uitvoeren. Tijdens de werkvoorbereiding inventariseerde zij hiervoor eerst de wensen van alle partijen. Toen zij deze in beeld had, koos zij voor een Layher allround steiger. “Deze steiger is tijdens de uitvoering van de werkzaamheden gemakkelijk aan te passen”, vertelt Ruud Leeuwenkamp, hoofd verkoop bij Koedooder. “De steigers zijn voorzien van netten en kappen, zodat ook bij slechte weersomstandigheden de werkzaamheden kunnen doorgaan.”

Koedooder Gevelrenovatie, gespecialiseerd in het renoveren en restaureren van gemetselde gevels, brengt ook op diverse plekken Totall Wall metselwerkverankering aan. Koedooder Gevelrenovatie is de preferred supplier van Total Wall in Noord-Holland.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

Kennemer Wonen, Alkmaar

Ontwikkeling/uitvoering

Consortium Hecon duurSaam, bestaande uit:

Ontwerp

AG Nova Architecten, Amersfoort

Constructeur

Constructiebureau Vreeken, Alkmaar

Uitvoerder

Hecon Bouwgroep, De Goorn

W-installaties

Locas totaalinstallateur, Heiloo

E-installaties

Stef Swart Elektrotechniek, Alkmaar

Bouwsom

€ 17 miljoen

Bouwperiode

2017 – 2019