Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bijzondere dakafwerking voor EMA in Amsterdam
Naast EMA in Amsterdam verzorgde Winans Dakwerken de dakwerken van een groot aantal andere, vooraanstaande gebouwen.

Bijzondere dakafwerking voor EMA in Amsterdam

Bouwcombinatie EMA (Dura Vermeer en Heijmans) was verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de nieuwbouw, waarvan het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar is. In opdracht van de bouwcombinatie verzorgde Winans Dakwerken de complete dakafwerking. Hierbij werd – als één van de eerste projecten in Nederland – ook een retentiedak aangebracht.

“In totaal kende de nieuwbouw drie dakopbouwen”, vertelt operationeel manager Peter Dibbets. “Meest bijzonder is het retentiedak, waarmee we inspelen op de ingewikkelde waterhuishouding op de Zuidas. Op het dak wordt continu een waterbuffer van 65 mm gecreëerd voor de koeling en sanitaire voorzieningen. Bovendien is een compleet infrapakket aangebracht (mossedum, tegels, …), wat bijzondere eisen stelde aan de dakafwerking. Om 200% waterdichtheid te borgen, hebben we de ouderwetse gietmethode toegepast. Het wellen van alle dakbanen en isolatiematerialen in bitumen van >280°C zorgde voor een juiste verkleving van het dakpakket. De dakisolatie is uitgevoerd in licht, hard en duurzaam cellulair glas, dat in twee lagen is aangebracht. Eén en ander is afgewerkt met twee lagen bitumineuze dakbedekking, waarvan de eerste laag is gegoten en de tweede laag verkleefd.”

Op het bovendak moest Winans Dakwerken een afschotlaag creëren, vertelt Dibbets. “Dit betrof een vrij complex dak in een specifieke vorm. Daarom hebben we gekozen voor een cementgebonden mortel, waarin het isolatiemateriaal is verwerkt. Over de mortel is een tweelaagse bitumineuze waterdichting aangebracht, met als resultaat een stevig en drukvast pakket waarop ook de glazenwassersrail direct gemonteerd kon worden.” De derde dakopbouw betrof een standaard dakopbouw, waarbij achtereenvolgens een afschot met PIR-isolatie en een bitumen afwerklaag zijn bevestigd. “Gedurende drie maanden waren we met gemiddeld zes dakdekkers op de bouw actief om alle werkzaamheden tot een goed einde te brengen”, vertelt Dibbets, die terugkijkt op een prettig project én een hoogwaardig eindresultaat. “De dakbedekking van EMA is een uitstekend visitekaartje van wat wij in projecten kunnen betekenen.”

Winans Dakwerken levert en monteert bitumineuze en kunststof dakbedekkingen, isolatiematerialen, onderconstructies, dakdoorvoeren en daglichtconstructies. “Met meer dan 25 jaar ervaring en circa 50 gespecialiseerde dakdekkers kunnen wij tevens inspelen op de groeiende vraag naar bijzondere, complexe toepassingen. Waar groendaken, waterretentiedaken, energiedaken en leefdaken ideaal zijn om de problematiek van de groeiende verstedelijking op te lossen, kunnen mossedumdaken en tuindaken perfect worden ingezet als waterbuffering. Bovendien realiseren wij bitumineuze dakbanen die voor CO2-reductie kunnen zorgen, evenals dakbanen met slimme energie-opwekkers.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details