Aannemersbedrijf De Geus Bouw bouwt in Oudkarspel een nieuw kantoorpand voor verzekeringsmaatschappij Nh1816 Verzekeringen. Een bijzonder project, dat verschillende uitdagingen kent. “Het is een uniek ontwerp met uniek materiaalgebruik.”
Beide bedrijven komen uit de gemeente Dijk en Waard en hebben al een jarenlange relatie, vertelt Brenden Scheltema, bedrijfsleider van De Geus Bouw. “Het nieuwe pand van Nh1816 Verzekeringen komt op een steenworp afstand van het oude pand aan de Dorpsstraat in Oudkarspel. Wij zijn ingestapt toen het definitieve ontwerp van Studio Piet Boon gereed was. Het gebouw heeft een bijzonder ontwerp, dat onder andere door de grote overstekken een mediterrane uitstraling krijgt. Het zit goed doordacht in elkaar.”
Om het project goed in te passen in zijn omgeving, werd gekozen voor laagbouw. Een deel is enkel begane grond en een deel krijgt een verdieping. Het totale vloeroppervlak is zo’n 7.000 m2 en er is ruimte voor zo’n vierhonderd medewerkers. Het pand komt op een plek met een weids uitzicht over de polder en het naastgelegen kanaal. In het voorjaar van 2022 ging de bouw van start. Constructief gezien bestaat het nieuwe kantoorgebouw uit een betonskelet met eikenhouten dakspanten. “Op diverse plekken is prefab beton toegepast in de schil en voor enkele constructieve wanden. Daarnaast bestaat de schil uit metselwerk van Deense stenen en stucwerk.”
Voor De Geus Bouw is dit geen doorsnee project. Er zitten een paar bijzonderheden aan. “Vijfentwintig jaar geleden bouwden we ook al voor Nh1816 Verzekeringen. Daarnaast is het een uniek ontwerp met uniek materiaalgebruik. Het gebruikte eikenhout komt uit hetzelfde bos als het eikenhout waarmee de restauratie van de Notre Dame in Parijs wordt uitgevoerd. Bovendien is de constructie het grootste eikenhouten constructiewerk in Nederland”, somt Scheltema op. De samenwerking in bouwteamverband is erg prettig. “Het bouwteam is door de opdrachtgever samengesteld, waarbij onder andere de installateurs fungeren als nevenaannemers. De partijen in het bouwteam komen vrijwel allemaal uit deze regio. We kennen elkaar we hebben eerder al prettig samengewerkt.”
Hoewel de bouw vlot verloopt en de opleverdatum begin volgend jaar gehaald zal worden, betekent dat niet dat er geen uitdagingen waren in het bouwproces. Scheltema: “Door de hoeveelheid eikenhout die wordt gebruikt, moesten we ons goed verdiepen in dit materiaal. Hout kan immers krimpen of kromtrekken en daar kun je het niet tegen behandelen. Dus moesten we ervoor zorgen dat het niet nat werd in de tijd dat de constructie in de open lucht stond. Daarnaast hebben we verschillende voorzieningen getroffen waardoor ruimte ontstaat om bewegingen op te vangen.”
Een andere uitdaging bleek de aanleg van de stroomaansluiting. Door problemen op de stroommarkt en de beperkingen op stroomleveringen, zal de definitieve stroomaansluiting pas jaren na de oplevering worden aangelegd. Als oplossing hiervoor is er nu een bron geslagen en draait het pand op een warmtepomp. Het dak is voorzien van indaks zonnepanelen, die geïntegreerd zijn in de keramische leienpannen. “Het was ook voor de leienleverancier een bijzonder groot werk: het dak beslaat zo’n 6.000 m2. Gezien de flauwe helling van het dak wil je dat het 100% waterdicht is. Anders gaan de pannen verzadigen en bestaat het risico op vorstschade. Met deze pannen is dat geen probleem. Daarnaast ligt de gehele E- en W-installatie van het pand in de installatiekelder. Dat was bouwtechnisch nog wel een puzzel: hoe leg je dat aan terwijl er nog geen pand staat? Uiteindelijk is het wel gelukt.”