Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie

Bijzonder jasje voor Rodenborch College

Gevelbekleding met unieke detaillering en bewerking

Cladding Partners voorzag de nieuwbouw van het Rodenborch College in Rosmalen van een heel bijzonder jasje. “Er staat in Nederland geen enkel gebouw dat hierop lijkt, het is echt uniek.”

Het bedrijf verzorgde het engineeringstraject en de montage van de gevelbekleding van het nieuwe schoolgebouw. Op het sportgedeelte kwam zo’n 2.000 m2 aan sandwichpanelen en op het onderwijsgedeelte 4.000 m2 aan aluminium elementen. Rondom de ramen werd in goudkleurige elementen een patroon van omgekeerde kubusjes uitgestanst. Projectleider Gilbert Romme: “Dat is heel uniek en mooi geworden, zeker nu er verlichting achter zit. Het was wel een flinke klus: een medewerker is maanden bezig geweest om handmatig alle kubusjes om te draaien.”

Op het sportgedeelte kwam zo’n 2.000 m2 aan sandwichpanelen en op het onderwijsgedeelte 4.000 m2 aan aluminium elementen.

Cladding werkt samen met de andere betrokken partijen in 3D BIM. “We worden vaak al in het ontwerpproces bij zo’n project betrokken, omdat de architect hiervoor niet altijd de benodigde kennis heeft.”

3D-puzzel van vijfhonderd verschillende elementen 

Alle elementen zijn uniek en vormen samen een enorme 3D-puzzel die op de bouwplaats in elkaar gezet en gemonteerd moest worden. In totaal zijn zes tot acht mensen van Cladding Partners er een half jaar mee bezig geweest.  “Het ging uiteindelijk om bijna vijfhonderd verschillende elementen. Onze kracht is de engineering daarvan. Alle elementen zijn 3 mm dik en kregen een speciale afwerking in de vorm van een hoogwaardige coating. De goudkleurige elementen werden geanodiseerd, waardoor het lijkt of ze geschuurd zijn.”

Het eindresultaat mag er zijn, maar de weg ernaartoe verliep niet zonder slag of stoot. Zo waren er rond de bouwplaats veel schuinlopende gedeeltes en vijverpartijen, wat het transport lastig maakte. Ook was er, mede door de oorlog in Oekraïne, een schaarste aan aluminium. “We hebben er achter de schermen hard aan gewerkt om toch alles op tijd binnen te krijgen. Zo hebben we verschillende partijen opgekocht.” Romme is trots op het eindresultaat. “De hele gevelbekleding is op maat gemaakt en het was een uniek project. Er staat in Nederland geen enkel gebouw dat hierop lijkt. Ik denk dat het heel fraai is geworden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details