Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Bijzonder buigwerk voor de ‘Tornado van FENIX’

MAD-architects_Fenix-Museum_WatchingTheClouds_HighRes-(1)(ENT_I
De trappen naar het uitkijkpunt zijn vormgegeven als een driedimensionaal draaiende trap. (Beeld: MAD Architects)

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Van Rijsoort Bending en MAD Architects

7 maart 2023 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Buizen, profielen en platen buigen. Dát is wat de vakmannen van familiebedrijf Van Rijsoort Bending al sinds 1903 met veel passie doen. De gebogen producten zijn inmiddels over de hele wereld te vinden, in stadions, concertzalen, treinstations, kunstwerken, machines en andere bijzondere constructies. Binnenkort kunnen bovendien de indrukwekkende wenteltrap en het glasdak van FENIX in Rotterdam aan de referentielijst worden toegevoegd.

Eyecatcher van FENIX wordt het door MAD Architects ontworpen uitkijkpunt, dat een fraai panoramisch uitzicht biedt op de hoogbouw op de Wilhelminapier, de binnenstad van Rotterdam, de Maas en de Rotterdamse haven. De trappen naar het uitkijkpunt zijn vormgegeven als een driedimensionaal draaiende trap (Tornado); een kenmerkende signatuur van staalconstructiebedrijf CSM NV. Van Rijsoort Bending verzorgde al het 3D buigwerk voor de zware trapconstructie. “Onze opdracht startte met de engineering van de gebogen stalen delen”, vertelt Eric Koenhein, Managing Director van Van Rijsoort Bending. “In een hecht projectteam met FENIX en CSM NV hebben we o.a. de juiste vormen, materialen en werkwijze afgestemd. Vervolgens hebben we de gebogen buizen opgedeeld in verwerkbare pasdelen, die perfect op elkaar aansluiten. De ronde buizen hebben een doorsnede van 219, 244 en 355 mm en een flinke wanddikte tot 50 mm, waarmee een optimale stabiliteit én veiligheid van de vrijhangende trap wordt gewaarborgd.” In de eigen staalbuigerij van Van Rijsoort Bending in Klaaswaal zijn de stalen buizen ambachtelijk, door middel van kracht en op een speciale koud-buigmachine in exact de juiste vorm gebogen. “Hierbij hebben wij het 3D-model nauwgezet gevolgd. Vervolgens zijn alle pasdelen just-in-time bij CSM NV in Hamont-Achel aangeleverd, die de delen constructief samenbouwt. De trapconstructie wordt straks afgewerkt met een gepolijste huid van RVS plaatdelen.”

Van Rijsoort Bending verzorgde al het 3D buigwerk voor de zware trapconstructie.

Indrukwekkend is ook het glasdak van FENIX, dat moet zorgen voor een optimale daglichttoetreding. “Het glasdak onderscheidt zich door een bijzondere vorm, die de golven van de zee volgt”, aldus Koenhein. “Dit stelde bijzondere eisen aan de constructie, waarvoor wij wederom de gebogen stalen delen hebben geëngineerd en geleverd. Gekozen is voor hetzelfde type buizen als de trappen, waarbij in het werk alle glas wordt bevestigd.” In 2024 wordt het  vernieuwde FENIX geopend voor publiek. “Vanaf dat moment is onze achtertuin weer een mooi visitekaartje rijker.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details