Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bijzonder bouwproject met veel diversiteit
Binnentuin met waterbergingssysteem.

Bijzonder bouwproject met veel diversiteit

Duurzame woningen in Leidsche Rijn

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn bouwt hoofdaannemer Burgland Bouw het nieuwbouwproject Vogelhof, een onderdeel van de nieuwe woonwijk Leeuwesteyn. Het project, dat bestaat uit appartementen, boven- en benedenwoningen en grondgebonden woningen, wordt eind 2022 opgeleverd. 

In maart 2021 ging de eerste paal de grond in. Het project omvat in totaal 68 woningen: 35 grondgebonden woningen met een eigen tuin, 25 appartementen en acht boven-/benedenwoningen. Het totale bruto vloeroppervlak bedraagt 7.200 m2. 

Teus Verhoef, projectleider bij Burgland Bouw: “De woningen zijn verdeeld over zeven bouwblokken: een bouwblok met appartementen, een bouwblok met beneden- en bovenwoningen en vijf blokken grondgebonden woningen. In het midden bevindt zich een afgesloten binnentuin van 1.700 m2. Onder deze binnentuin ligt de parkeergarage voor de bewoners, met een capaciteit van 68 auto’s.” De grondgebonden woningen hebben een eigen tuin die toegang geeft tot de binnentuin. Doordat deze volledig is omsloten, is de wijk erg kindvriendelijk. De binnentuin is daarnaast voorzien van een waterbergingssysteem. Het regenwater van alle blokken wordt opgevangen in een reservoir en als buffer gebruikt bij droogte. En dat is niet het enige duurzame aspect van Vogelhof. Alle woningen worden voorzien van een duurzame installatie met een Energie Prestatie Coëfficient (EPC) van 0, een warmtepomp en zonnepanelen. Die zonnepanelen zijn eigendom van Klimaatgarant en de kopers van de woningen maken op huurbasis gebruik van de zonnepanelen.

Buitengevelmetselwerk van de grondgebonden woningen.

Negen soorten gevelstenen

De gevels van de woningen zijn divers en voorzien van veel detaillering. Verhoef: “Er zijn negen soorten gevelstenen gebruikt in de voorgevels, wat vrij uniek is bij zo’n project. Een deel van de achtergevels is gebouwd met een click-brick-systeem, bestaande uit drie soorten. Dit betekent dat de gevel demontabel is. Er wordt niet gevoegd, maar ‘los’ gestapeld. Met spouwankers wordt het systeem gekoppeld aan de spouwmuur.“ Ook de grootte van de woningen varieert. Om de naam Vogelhof eer aan te doen, is een aantal nestkasten in de gevels geplaatst om verschillende soorten vogels aan te trekken. Verhoef: “De vogel komt terug in verschillende elementen van dit project, zoals in de tuinhekjes. En de daktuin is ingedeeld in de vorm van een pauw. Dus als je de luchtfoto over een tijdje zou bekijken, zie je hier de vorm van een pauw in.”

Overzicht van het project tijdens het grondwerk van de parkeerkelder.

‘Alles staat of valt met de voorbereiding’

Het project zit nu in de afbouwfase en is voorspoedig verlopen. Ook de beschikbaarheid van materialen was nauwelijks een probleem voor de aannemer. “Als je zorgt dat je er op tijd bij bent, lukt het meestal wel. Alles staat of valt met de voorbereiding. We hebben natuurlijk wel te maken met forse prijsstijgingen.”Projectontwikkelaar VORM is de opdrachtgever van het project. Burgland Bouw werkt vaker samen met VORM. Verhoef: “VORM is een vaste relatie voor ons en weet ons te vinden. Voor dit project werken wij samen met verschillende onderaannemers. Een enkele keer loop je bij zo’n project tegen zaken aan. Omdat wij meestal met vaste relaties werken, valt dat hier wel mee.”  

‘De hoge diversiteit maakt het werk afwisselend’

Levering en plaatsing van sanitaire en werktuigbouwkundige installaties

Heating Service Installatietechniek verzorgde voor project Vogelhof in Utrecht de werktuigbouwkundige en sanitaire installaties. “Door gebruik te maken van verschillende, centraal gelegen opslaglocaties borgen we onze eigen just-in-time-levering.”

Tekst | Ramona Kezer    Beeld | Heating Service Installatietechniek

Heating Service plaatste de binnenriolering, waterleidingen, hemelwaterafvoer, badkamers en toiletten.

Heating Service Installatietechniek is een middelgroot installatiebedrijf dat werkt voor zowel aannemers en woningbouwverenigingen als particulieren. Het bedrijf werkt regelmatig samen met hoofdaannemer Burgland Bouw en werd in de aanbestedingsfase betrokken bij het project Vogelhof. Bedrijfsleider Dick Roeleveld: “We leverden en plaatsten alle werktuigbouwkundige en sanitaire installaties, behalve het warmtepompsysteem. Die zijn in dit project verleasebaar.” Heating Service plaatste de binnenriolering, waterleidingen, hemelwaterafvoer, badkamers en toiletten. “De kopers konden in onze showroom kiezen wat ze wilden. In dit project werden veel maatwerk sanitairwensen verwerkt. De hoge diversiteit maakt het werk afwisselend.”

Onder de binnentuin van Vogelhof ligt een grote parkeergarage. Hiervoor voerde Heating Service de mechanische ventilatie en uitlaatgasdetectie uit. Het was voor het installatiebedrijf een middelgroot project. Er werd een jaar lang aan gewerkt met vier mensen. 

Prefab werken bespaart tijd op de bouwplaats.

Prettige samenwerking 

Het project verliep goed en Roeleveld is met name te spreken over de samenwerking tijdens dit project. “Het was een prettige samenwerking met een hecht team, zowel met de collega’s van Burgland als van de overige partijen. We hadden wel redelijk wat last van de materiaalschaarste, al konden we dit nog onder controle houden door vroeg in te kopen. We hebben onze logistiek hier ook op aangepast. Zo werd een deel van de voorraad al op de bouw gelost en maken we momenteel gebruik van verschillende, centraal gelegen opslaglocaties. Zo borgen we onze eigen just-in-time-levering. Om een voorbeeld te geven: op de ventilatiesystemen zat een lange levertijd en die hebben we daarom een jaar geleden al ingekocht. Al kun je niet altijd alles heel vroeg inkopen, je moet eerst weten wat de specificaties zijn.”

Door vroeg in te kopen, bleef de schade door materiaalschaarste beperkt.

Pasklare installatie met Revit 3D BIM

Het volledige project werd uitgewerkt in Revit 3D BIM. “Daarin konden alle partijen meewerken, via een open source-systeem. Zo ontstaat er een pasklare installatie. Vanuit dat programma kunnen wij direct prefab genereren in onze eigen fabriek. Dat deden we onder andere met de ventilatiekanalen in de betonvloeren en met de riolering. Zo bespaart de installatie tijd op de bouwplaats.”  

‘Smart’ waterbeheer op kavelniveau

Hemelwater optimaal benutten

De binnentuin van Vogelhof in Utrecht ligt op het dak van de ondergrondse parkeergarage. Om het hemelwater van het gehele complex slim te bergen, met als doel om het optimaal te benutten, werd Optigrün bij het project betrokken.

Impressie van het eindresultaat. (Beeld: Klunder Architecten)

Tekst | Ramona Kezer     Beeld | Optigrün International/Klunder Architecten

“Onze partner Binder Daktuinen werd benaderd door de hoofdaannemer. Zij kwam vervolgens bij ons, met de vraag wat hier de beste oplossing zou zijn”, vertelt Rob Steltenpohl, product- en systeemmanager bij Optigrün International. “Dat viel samen met een doorontwikkeling waarmee we op dat moment bezig waren en die we hier konden toepassen.”

Het systeem wordt laag voor laag opgebouwd.

Vier slimme retentiedaken

Het dak van het parkeerdek wordt afgewerkt als een dakpark. Omdat het dakvlak tot wel een meter afliep, werd het verdeeld in vier compartimenten van circa 425 m2, die vervolgens vlak werden gemaakt. Op het dak kwam een beschermlaag, waarop retentieboxen van 170 mm hoog werden geplaatst. Vervolgens werd er een filterlaag aangebracht met daarop een substraatlaag, waar de planten in gaan groeien. “Als er neerslag valt, kunnen we zo 152 liter water per vierkante meter bergen. Alles wat niet in de substraatlaag kan worden vastgehouden, lekt door in de retentieboxen.” 

Tijdens de aanleg van het waterbeheersysteem.

Slimme hub

Het dakoppervlak van het hele complex omvat zo’n 4.150 m2. Het hemelwater dat daar vanaf komt, stroomt als eerste naar een slimme ondergrondse tank, de Smart Flow Hub. Als die volloopt, gaan de pompen aan en stroomt het water naar de retentiecompartementen. Steltenpohl: “Ieder dak is voorzien van Smart Flow Control. Dit eveneens slimme systeem staat continu in verbinding met de weersverwachting. Zo kan het water worden afgevoerd vóór het gaat regenen en er weer water bijkomt.” Het systeem maakt zijn analyse 24 uur vooruit en berekent ook hoe lang het duurt om het water af te voeren. Het water wordt dan in eerste instantie afgevoerd naar de wadi en stroomt pas het riool in zodra ook die het niet meer kan verwerken.
“Het water blijft zo lang mogelijk opgeslagen, zowel voor de bewatering van de planten als voor koeling. Via de Smart Flow Hub kan er met Smart Flow Control ook water tussen de verschillende compartimenten worden uitgewisseld. Je zou het daarnaast ook nog kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de toiletten in een gebouw door te spoelen. Daar is bij dit project echter niet voor gekozen.” Het systeem past helemaal in de trend dat het waterprobleem per kavel wordt aangepakt. Er komt wel wat techniek bij kijken. Steltenpohl: “Daktuinen opbouwen kunnen onze partners al. Voor de techniek hebben we er een specialistische installatiepartner, HWT Hemelwatertechniek, bij gehaald om installatietechniek en daktechniek samen te brengen.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever VORM
  • Architect Klunder Architecten
  • Constructeur Vocon
  • Hoofdaannemer Burgland Bouw
  • Installaties Hofman DME (E) en Heating Service Installatietechniek (W en S)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details