Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bij een transformatie hoort ook een installatie!

Bij een transformatie hoort ook een installatie!

Spie Building Solutions is als multitechnisch dienstverlener betrokken bij de transformatie van het Prins Hendrikgebouw ‘De Zoutman’ in Den Haag. Projectcoördinator Patrick Grendel van SPIE is nauw betrokken bij dit project. Hij neemt ons mee in de rol van Spie Building Solutions in deze uitdagende, maar mooie transformatie.

SPIE is de grootste multitechnische dienstverlener van Nederland. Grendel: “Ons werk is gevarieerd: SPIE is echt overal. In steden en buitengebieden, in gebouwen, in de energiesector en in alle mogelijke industrieën. Toen de Nieuwe Norm ons vroeg of we mee wilden werken aan de transformatie van het Prins Hendrikgebouw, zeiden we volmondig ‘ja’.” 

Goed voorwerk is het halve werk

Voor de transformatie van het Prins Hendrikgebouw verzorgt SPIE met haar divisie Building Solutions de installatie van de riolering, het water en het sanitair. Hierbij is goed vooronderzoek erg belangrijk. “Goed voorwerk is het halve werk. Bij dit project komt vanuit ons ook een stukje engineering kijken. Want hoe ziet de precieze installatie eruit? Als we over een transformatie praten, gaat het over bestaande bouw. In dit geval: een kantoorpand waar appartementen in komen. Omdat het om stapelbouw gaat, kun je niet zomaar overal gaten boren voor de aansluitingen. Voor de engineering was dit een uitdaging. Maar ook de locatie, middenin het centrum, vroeg om goede planning. We moesten echt vooruit denken, want je kunt niet zomaar op alle momenten goederen laten leveren.”

Verhoogde isolatienorm

SPIE moest ook rekening houden met de isolatienorm, die omhoog is gegaan. “We moeten dus goed kijken naar de buitenschil: hoe gaan we daarmee om, om de norm te behouden? We hebben deze uitdagingen aangepakt door samen met de bouwkundig aannemer onderzoek te doen naar de constructie. Zo zijn we samen tot een geschikt uitgangspunt gekomen. Want goede communicatie tussen de bouwkundig aannemer en de bouwkundige partij is erg belangrijk. Daar valt of staat alles mee!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details