a-kopieren

De beplanting in de gevels zorgt voor een groene, duurzame uitstraling.

01:41
09-06-2020

Bibliotheek met bovengrondse parkeergarage zorgt voor sfeer

Transformatie stadskern Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn levert het cBA-gebouw – een transparant gebouw met mooie, hoge vides – een belangrijke bijdrage aan de herontwikkeling van het centrum. In combinatie met nieuwe woningen, winkels en voorzieningen maakt het gebouw het centrum een stuk aantrekkelijker.

Met de transformatie van het centrumgebied van Alphen aan den Rijn zijn het oude en nieuwe gedeelte meer met elkaar verbonden. De gezellige sfeer in het oude gedeelte loopt nu door naar het nieuwe gedeelte. De bibliotheek vervult hierin een cruciale rol. De bakstenen gevels zijn rijk gedetailleerd en maken de verbinding met de historische binnenstad. De beplanting in de gevels zorgt voor een groene, duurzame uitstraling en camoufleert de geparkeerde auto’s. Op de begane grond en eerste verdieping van het multifunctionele cBA-gebouw bevinden zich de bibliotheek, het archief en een fietsenstalling. De vier lagen daarboven zijn ingericht als parkeergarage (330 plaatsen). Hier is tevens een aansluiting gemaakt met het oude parkeerdek van het bestaande winkelcentrum dat er pal naast ligt.

zzi-kopieren

De vier bovenste verdiepingen werden ingericht als parkeergarage.

 

Hobbels

De bouw van het cBA-gebouw bevindt zich op dit moment in het eindstadium. Aannemer De Vries en Verburg verricht de laatste afbouwwerkzaamheden en stevent af op de opleveringsdatum. Maar daar ging wel wat aan vooraf. Met name in de beginfase moest zij aardig wat hobbels nemen. Kees Verdoorn, projectleider van De Vries en Verburg, geeft wat voorbeelden. “De nutsvoorzieningen van diverse winkels van de Aarhof moesten worden omgelegd en aangesloten op een nieuw te maken trafo. En dat met behulp van tekeningen die niet altijd up-to-date waren. Nu komt dat vaker voor, maar het brengt behoorlijke risico’s met zich mee.”

Tijdelijke voorzieningen

Ook de bereikbaarheid van het centrum tijdens de bouw moest vooraf geregeld worden. Het parkeerdak in het bestaande Aarhof moest koste wat het kost bereikbaar blijven voor bezoekers van het winkelcentrum. “Dit vroeg om tijdelijke voorzieningen zoals hellingbanen en omleidingen”, vertelt Verdoorn. “Hier hadden we het geluk dat de gemeente Alphen aan den Rijn onze opdrachtgever was, waardoor behoorlijk snel werd geschakeld.”

r-kopieren

Met tijdelijke voorzieningen bleef het winkelcentrum bereikbaar.

 

Taakstellende bezuinigings­ronde

Om het werk financieel haalbaar te maken voor de gemeente moest het ontwerp geoptimaliseerd te worden.   

Verdoorn: “Dit hield in dat het Definitief Ontwerp waarmee het project in de markt was gezet, zowel architectonisch als constructief moest worden aangepast. Dat heeft veel voorbereiding en engineering gevraagd, terwijl de gemeente vooral haast had.” Toch denkt Verdoorn met een goed gevoel terug aan het project. “Zodra de eerste prefab betonelementen zichtbaar werden, liep het als een trein. Ondanks de kleine bouwplaats was het logistiek goed geregeld. Ook toen de grootste bouwmaterialen werden geleverd, was de binnenstad nog steeds goed bereikbaar. We hebben een mooi, duurzaam gebouw neergezet. Het rijk gedecoreerde metselwerk met zijn rollagen en verdiepingen en de groene kozijnen en zetwerkkaders geven het gebouw een eigen karakter. Het brengt sfeer in het hart van Alphen aan den Rijn en dat was de bedoeling.”   

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | De Vries en Verburg

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Gebogen en getogen kozijnen voor de bibliotheek en een bovenliggende parkeergarage met een ‘groene’ gevel

De gemeente Alphen aan den Rijn investeert de laatste jaren fors in de herontwikkeling van de binnenstad met nieuwe woningen, winkels en voorzieningen om het centrum aantrekkelijker te maken. Het voormalige Aargebouw maakte plaats voor een combigebouw met bibliotheek, stadsarchief en fietsenstalling én een bovenliggende parkeergarage met drie bouwlagen. De opvallende gevel van deze nieuwbouw draagt de stempel van Lieftink Geveltechniek, gerenommeerd fabrikant en leverancier van ramen, deuren, kozijnen, schuifpuien, vliesgevels, lichtdakconstructies en brandwerende puien.

“We werken regelmatig samen met bouwbedrijf De Vries en Verburg en waren uiteraard trots om dit project in onze eigen gemeente te mogen engineeren, produceren en monteren. Dit uitzonderlijke project bestaat uit twee delen en omvat in totaal 160 m² aluminium Schüco kozijnen, 265 m² aluminium Schüco vliesgevels en 170 m² brandwerende stalen binnenkozijnen”, vertelt commercieel directeur Joost Plompen. “Voor de gevel van de bibliotheek volgden we het ontwerp van de architect en produceerden we getogen én gebogen kozijnen. Voor de gevel van de parkeergarage ontwikkelden we samen met de architect en aannemer zelf een oplossing. Dit komt niet zo vaak voor, maar maakte het project uiteraard nog uitdagender. We realiseerden uiteindelijk grote vliesgevels zonder glaspartijen, waar aan twee zijden van het gebouw 122 aluminium plantenbakken met klimop bevestigd zijn die een groene gevel zullen vormen. Op de andere twee zijden worden zonnepanelen gemonteerd.”

Lees meer over: cBA-gebouw , De Vries en Verburg

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Gemeente Alphen aan den Rijn

Constructeur IMd Raadgevende ingenieurs, Rotterdam

Architect Common Affairs, Amsterdam

Aannemer De Vries en Verburg, Stolwijk

Installaties Groen & Aldenkamp Installatietechnieken,
Woerden

Bouwsom € 11,5 miljoen

Bouwperiode juni 2018 – april 2020

zandafzuiger-kopieren