Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Betonbouw bij The Ox in Amsterdam Nieuw-West

Betonbouw bij The Ox in Amsterdam Nieuw-West

‘Een echte partner in de ruwbouw’

Een nauwkeurige voorbereiding, een oplossingsgerichte houding en strakke wanden. Het zijn zomaar wat thema’s die Nick Dijkhof, werkvoorbereider bij Van Wijnen, tijdens de ruwbouwfase van The Ox kon waarderen aan zijn samenwerking met De Kock Betonbouw. “De betonbouwer beloofde niet alleen een partner te zijn in dit werk, maar was dat ook echt.” Samen met Martin de Kock, werkvoorbereider en calculator bij De Kock Betonbouw, blikt hij terug op het project.

The Ox is volledig steigerloos gebouwd met randtafels op de open beuken en eindgevelsteigers op de kopgevel. (Beeld: Rogier Bos.)

Dijkhof: “The Ox is een appartementencomplex in Amsterdam Nieuw-West met 168 wooneenheden, verdeeld over negen verdiepingen en met daaronder een parkeergarage. We bouwen dit voor Vesteda Investment Management.” 

De Kock: “Vanuit De Kock Betonbouw realiseerden wij hiervoor de complete ruwbouw. Van de fundering tot aan het dak en van advies tot realisatie.” 

Dijkhof: “Wij hebben bij Van Wijnen best wat kennis in huis, maar in principe zijn we generalisten. Samen met jullie, als specialist in de ruwbouw, konden we verder de diepte in.” 

De Kock: “We zijn samen op zoek gegaan naar de beste aanpak voor het werk en kozen voor een combinatie van breedplaatvloeren, in het werk gestort beton en prefab onderdelen. Daarbij gebruikten we onze eigen stalen wandbekistingen voor zowel het storten van de binnenwanden als die in de kelder.” 

Dijkhof: “Dat heeft heel goed uitgepakt. Normaal heeft de stukadoor nog heel veel punten, maar die hebben we hier nagenoeg niet gehad. De gestorte betonwanden waren van hele hoge kwaliteit.”

Steigerloos bouwen

Dijkhof: “Jullie dachten aan de voorkant ook goed mee over de planning. Wij hadden in eerste instantie gevraagd om steeds in een cyclus van tien dagen per verdieping te werken, maar jullie gaven al meteen aan dat dit niet haalbaar was.” 

De Kock: “Klopt. Wij houden een planning graag zo realistisch mogelijk, om te voorkomen dat de snelheid ten koste gaat van de kwaliteit, veiligheid en uiteindelijk ook het budget; het is altijd goedkoper om het werk in één keer goed doen.” 

Martin de Kock, werkvoorbereider en calculator bij De Kock Betonbouw. (Beeld: Ministerie van Beeld)

Dijkhof: “We zijn daarom voor veertien dagen per verdieping gegaan en die planning hebben jullie nagenoeg elke keer gehaald. Aan het einde van de rit hadden jullie maar één week extra nodig om nog wat werk in te halen. Dat is echt verwaarloosbaar op zo’n project.”  

De Kock: “Zeker als je bedenkt dat we in totaal 5.300 ankers moesten storten, om de HSB-gevelsluiting en balkons later aan op te hangen. Dat moest heel nauwkeurig worden gedaan.” 

Dijkhof: “Daarbij hebben jullie echt precisiewerk verricht: we hebben er maar 2 of 3 moeten aanpassen.”

De Kock: “Wat ook bijzonder was aan onze aanpak, is dat we volledig steigerloos hebben gebouwd. We gebruikten onze eigen breedplaatondersteuning om randtafels toe te passen op de open beuken en eindgevelsteigers op de kopgevel. Met een C-haak van zo’n 5 meter armlengte konden we die steeds
een verdieping hoger plaatsen. Daardoor bespaarden we een hoop arbeidsuren én kon het gevelsysteem meteen achter ons aan gemonteerd worden.”

Nick Dijkhof, werkvoorbereider bij Van Wijnen.

Partner in het werk

Dijkhof: “Tijdens het project deden zich ook een aantal onvoorziene problemen voor. Dat hoort er een beetje bij, maar het verschil zit ‘m in hoe je daarmee omgaat. Jullie dachten altijd mee in oplossingen en mogelijkheden. De dakvloer was niet helemaal gelijk, maar dat hebben jullie netjes rechtgetrokken. En door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne had heel de branche te maken met flinke prijsverhogingen.”

De Kock: “Waar we van tevoren bij wijze van spreken hadden gerekend met 100 euro per kuub beton, werd dat opeens 140 euro per kuub. Maar ik vond dat een stukje ondernemersrisico dat bij ons lag.” 

Dijkhof: “Daar hebben jullie in eerste instantie enorm veel geïncasseerd. Pas toen het de spuigaten uitliep, zijn we samen gaan kijken naar wat we konden doen. Hoe jullie daarmee zijn omgegaan, werd door ons heel erg gewaardeerd.” 

De Kock: “Dat is ook waar we bij De Kock Betonbouw voor staan. We willen een partner in het werk zijn en nemen onze verantwoordelijkheid. Bij ons krijg je dus niet voor elk beetje meerwerk een factuur.” 

Dijkhof: “Veel onderaannemers verkopen zich zo, maar komen die belofte niet na. Jullie hebben je ook écht zo opgesteld: altijd op zoek naar een oplossing en het samen doen. Dat is best uniek.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details