Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van binnen is goed te zien hoe het dak in een trechter loopt.

Beton en staal gaan prima samen

Nieuwbouw Academie Tien bestaat uit kolommen en stalen liggers

Academie Tien in Utrecht voor mavo, havo en vwo krijgt een bijzonder nieuw gebouw, dat in september 2023 klaar moet zijn. Het gebouw wordt uitnodigend dankzij veel glas, een open indeling en een openbaar plein op het dak van de sporthal. Buiting Staalbouw leverde en monteerde zo’n 350 ton staal voor het casco.

Hoofddraagconstructie

De nieuwbouw voor Academie Tien is opgebouwd uit betonkolommen en stalen liggers. De combinatie van beton met staal maakt dat er een nauwe afstemming nodig is tussen Buiting en betonbouwer Holcon, vertelt Arthur Heesen, projectleider bij Buiting. “We moesten komen tot een goede constructieve en praktische aansluiting tussen beton en staal. Wij hebben behoorlijk wat constructieve kennis aan boord, dus we kunnen ook proactief bijdragen aan deze oplossingen. Dat heeft ook hier zeker weer een rol gespeeld. We hebben een heel prettige samenwerking ervaren met onze opdrachtgever WAM&VanDuren en de betonbouwer. Er werd voornamelijk gedacht in oplossingen en dat werkt erg prettig.”

Trechterdak inclusief geïntegreerde hemelwaterafvoer

Voor Buiting zat de bijzonderheid met name in het trechtervormige dak boven het centrale gedeelte van de school. Voor het regenwater dat zich daarin verzamelt, moest ook een goede oplossing worden bedacht voor de hemelwaterafvoer. Buiting wist hier detailoplossingen aan te dragen, wat resulteerde in de gewenste geïntegreerde hemelwaterafvoer in de staalconstructie. Heesen: “Esthetisch zie je de afvoer niet. Het gaat om een hoogte van 15 meter, dus dat was best een uitdaging. Ook waren er in het trechterdak veel aansluitingen met het beton. De maatvoering was daarom ontzettend belangrijk. Holcon was eerst aan zet en daarna konden wij aan de slag. De betonbouwer moest zorgen voor een perfect gemonteerde betonconstructie en de maatvoering moest 100% zijn om de staalconstructie goed aan te kunnen sluiten. Dat vergt veel overleg, afstemming, maar ook slimme details.”

Toen deze constructie klaar was, kon Buiting de dakplaten op het hellende dak plaatsen, wat volgens Heesen ook anders was dan anders. “Normaal gesproken leggen we de dakplaten op een platdak, dus dit was nieuw.” Op het schoolplein maakte Buiting nog een pergola als extra werk, besluit hij. “Al met al was het een intensief traject aan de voorkant, maar qua uitvoering een prima geslaagd project.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details