Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Betaalbare woningen voor iedereen
ERA-flat de Purmerhoek in Capelle aan den IJssel tijdens de onderhoudswerkzaamheden. (Beeld: Marieke Odekerken)

Betaalbare woningen voor iedereen

Blije bewoners en sterke buurten. Dat is al meer dan een halve eeuw de ambitie van ERA Contour. “Samen met onze klanten ontwikkelen en maken wij buurten en wijken waar mensen gelukkig en veilig kunnen wonen en leven. Ongeacht de doelgroep en van nieuwbouw tot renovatie en transformatie”, vertelt directievoorzitter Bianca Seekles.

ERA Contour is in 1964 ontstaan vanuit een concept, om snel en goed in te kunnen spelen op de naoorlogse kwantitatieve woningnood, vertelt Seekles. “ERA staat voor Van Eesteren Rationale Aanpak; een revolutionaire industriële bouwmethode waarmee we grote groepen mensen in een mum van tijd aan betaalbare woonruimte konden helpen. Tussen 1964 en 1973 hebben we ruim zestig ERA-flats gerealiseerd in met name de Randstad, met in totaal zo’n 11.000 woningen. De meeste projecten zijn gerealiseerd in samenwerking met woningcorporaties, die hun sociale woningvoorraad wilden vergroten. Maar ook samen met de toekomstige bewoners, die dankzij een grote beukmaat van 7,80 meter hun woning op talloze manieren konden indelen. Vijftig jaar later zit het creëren van blije bewoners én sterke buurten nog altijd in ons hoofd en hart.”

Bianca Seekles, directievoorzitter bij ERA Contour. (Beeld: Peter van Aalst)

BEWONER ALS COPRODUCENT

“Onze organisatie is actief in de bestaande stad”, benadrukt Seekles. “Hier worden we niet alleen geconfronteerd met beperkte ruimtes, spitsuren, vergaande veiligheidsmaatregelen en geluidsrestricties, maar ook met omwonenden. Om voldoende draagvlak voor onze projecten te krijgen én te houden, is goed omgevingsmanagement essentieel. Onze omgevingsmanagers nemen omwonenden daarom actief mee bij de planontwikkeling en zijn hét aanspreekpunt bij vragen. Bovendien staan zij open voor ideeën van omwonenden. Bijvoorbeeld als het om veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid gaat. Wanneer je kijkt naar de projecten zelf, dan werken wij al jaren samen met de bewoner als coproducent. We laten bewoners vanaf het prille begin meedenken over hun woning én woonomgeving, waardoor het project echt van hen wordt.”

Afhankelijk van het type project, de locatie en de doelgroep organiseert ERA Contour regelmatige klantenpanels/bewonerssessies. “Dit begint al op stedenbouwkundig niveau”, aldus Seekles. “Want hoe zou je je buren het liefst ontmoeten? Geef je de voorkeur aan een groot plein, kleine straatjes of heb je misschien helemaal geen behoefte aan sociale interactie? Ook besteden we uitgebreid aandacht aan de uitstraling en indeling van de woning zelf. Voor beide aspecten schetsen we een duidelijke context. De invloed van bepaalde keuzes op de prijs, wordt voor iedereen zichtbaar gemaakt. Dat is wel zo duidelijk. Bovendien kunnen we zo echt samen met de bewoners en binnen hun mogelijkheden een optimale woonomgeving creëren.”

Little C

Een mooi voorbeeld van co-creatie waar de omgeving nauw bij betrokken is, is Little C. “Aan de Coolhaven in Rotterdam bevond zich jarenlang een desolaat stuk niemandsland, waar ooit een parkeergarage en tippelzone het straatbeeld bepaalden. Die plek hebben we nieuw leven ingeblazen”, aldus Seekles. “We hebben heel goed nagedacht over hoe we hier een woon- en leefgebied konden creëren, waar mensen zich prettig én veilig zouden voelen. Aanvankelijk dachten we dat vooral extraverte stedelingen (de rode leefstijl) zich aangetrokken zouden voelen, maar uit de klantenpanels bleek ook duidelijke interesse vanuit de blauwe leefstijl. Hier hebben we de stedenbouwkundige invulling en architectuur op onderdelen op aangepast. Het eindresultaat is een opzet met kleinschalige woonblokken, smalle straatjes en diverse pleintjes, waardoor een intiem en voor Nederland uniek stads karakter ontstaat.”

Bewoners en bezoekers wandelen over de karakteristieke pleintjes in Little C. (Beeld: Annet Delfgaauw)

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

“Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om goede woningen te realiseren. Ook voor mensen met een kleinere portemonnee”, benadrukt Seekles. “De ‘ERA-flat van nu’ speelt hier optimaal op in. We hebben ons oorspronkelijke concept afgestoft en aangepast aan de huidige tijd, zodat we ook nu weer snel en goed betaalbare woningen kunnen bouwen, met voldoende ruimte en 100% toekomstproof. Net voor de zomer hebben we bovendien ‘Pay it forward’ gelanceerd; een concept in samenwerking met Stadkwadraat waarbij we niet alleen goede woningen voor een betaalbare prijs willen realiseren, maar ook zorgen dat de woningen betaalbaar blijven. Benieuwd hoe we dit doen? Kijk dan op www.payitforward.nu.”

De Purmerhoek

De ERA-flats van destijds zijn ook nog altijd onder de aandacht van ERA Contour. Sinds 2017 worden deze flats net zo rationeel gerenoveerd als dat ze destijds zijn gebouwd. Zo is recent de renovatie van de Purmerhoek afgerond; een grote flat met 504 woningen in Capelle aan den IJssel. In opdracht van woningcorporatie Havensteder en vanuit Team ERAflats (een samenwerking met Smits Vastgoedzorg), heeft ERA Contour grootschalig verbeteronderhoud uitgevoerd. “De flat heeft een prachtige metamorfose ondergaan, waarbij in bewoonde staat kopgevels, wanden en bergingen zijn geïsoleerd, verwarmingssysteem zijn voorbereid op stadsverwarming en heel veel schilderwerk is uitgevoerd”, aldus Seekles. “Ook hebben de meeste woningen een nieuwe keuken, badkamer en toilet gekregen. Om overlast te minimaliseren, hebben we bouw- en bewonerswegen zoveel mogelijk gescheiden. Ook hebben we een speciaal Bad-Huis met toilet- en douchegelegenheden en een rustwoning ingericht. Alle maatregelen zijn in nauw overleg met bewoners bepaald. Hierdoor werd ook dit project zeer breed gedragen door de bewoners.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details