Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bestand tegen de zoute zeelucht in Noordwijk aan Zee
De kozijnen in productie in de productiehal van Lieftink Geveltechniek.

Bestand tegen de zoute zeelucht in Noordwijk aan Zee

Kozijnen en vliesgevels

Voor Lieftink Geveltechniek verkeert de Brede School in Noordwijk aan Zee nog in het beginstadium. Op dit moment buigt de gevelspecialist zich over het ontwerp van 67 aluminium kozijnen (totaal 325 m2) en een vliesgevel (totaal 11 m2). Deze moeten straks duurzaam bestand zijn tegen de zoute zeelucht in Noordwijk aan Zee. Dat vereist een speciale bewerking.

Welke sloten bieden de juiste bescherming in panieksituaties?

In de regel biedt poedercoaten een uitstekende bescherming voor aluminium kozijnen, maar in het winderige klimaat van Noordwijk aan Zee kiezen Lieftink Geveltechniek en de architect voor anodiseren. “Deze elektrochemische behandeling – die in dit geval een fraaie bronzen kleur geeft – is bij uitstek geschikt voor dit soort omgevingen”, vertelt Joost Plompen, directeur van Lieftink Geveltechniek. “Hij biedt optimale bescherming.”

Bijzondere eisen

Behalve de beschermingslaag worden de kozijnen voorzien van zonwerend glas, waarmee onnodige opwarming van het gebouw wordt voorkomen. En ook de vorm is een punt van aandacht. “De kozijnen moeten meegaan in de gebogen hoeken van het gebouw”, wijst Plompen. “Elk kozijn moet worden ontworpen met een kleine schuinte, die meegaat in het metselwerk.”

Meedenken over de uitvoering

Terwijl het ontwerp op volle toeren draait, is Lieftink Geveltechniek ook al bezig met de organisatie van het werk. De bereikbaarheid van de werklocatie is beperkt en zij moet hierop anticiperen. Plompen: “Vanwege de beperkte opslagruimte gaan we de kozijnen per week aanleveren. Dit vinden we trouwens ook een prima werkwijze. Het voorkomt fouten en laat nog ruimte voor correcties, gesteld dat die nodig zouden zijn.”

Betrokken

“Die betrokkenheid hoort bij ons werk”, vervolgt Plompen. “Voor de Brede School hebben we ook meegedacht over het beslag. Welke sloten bieden de juiste bescherming in panieksituaties? Hoe zorgen we ervoor dat de juiste deuren dan opengaan en andere juist gesloten blijven? Er is voor elke situatie een prima oplossing en die delen we graag.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details