Voor het onderhoud en energetisch verbeteren van 201 flatwoningen in het Haarlemse Meerwijk hebben corporatie Elan Wonen en Hemubo Bouw BV de handen ineen geslagen. De woningen in de vijf galerijflats uit 1972-1973 beschikken na de verbeterslag over energielabel A.
“Onze duurzaamheidsdoelstelling is dat in 2050 al onze woningen energieneutraal zijn”, zegt projectleider Richard van Zwet van Elan Wonen. “Meerwijk krijgt als eerste wijk in Haarlem een warmtenet, onze energetische verbeteringen bij dit project staan volledig in dat teken.”
Het plan voor de woningverbetering is in onderlinge samenwerking tussen Elan Wonen en Hemubo opgesteld, vertelt Arno Dankers, bedrijfsleider bij Hemubo. “Het verbeterplan omvat naast energetische maatregelen ook onderhoudswerkzaamheden, esthetische verbeteringen en veiligheidsmaatregelen waardoor het Politiekeurmerk Veilig Wonen van toepassing wordt.” Daarbij is uitgegaan van een no-regret aanpak. “Dat wil zeggen dat het gaat om maatregelen die nu nodig zijn en waar je later geen spijt van krijgt. Dat betekent dat je ingrepen ook kunt uitstellen omdat we die over een jaar of tien beter kunnen uitvoeren. Zo is bij een eerdere renovatie al isolatieglas en halogeenverlichting aangebracht. Vervanging daarvan is nu niet nodig. Het is zonde om de halogeen armaturen nu weg te gooien; LED-verlichting kan dan op een later tijdstip.”
Het onderhoud omvat onder meer de vervanging van de gietijzeren standleidingen voor het riool en de vernieuwing van de warm- en koudwaterleiding. Leidingen worden meteen brandwerend gemaakt door middel van manchetten of het aanbrengen van een pasta. Het leefklimaat in de woningen aan de Bernadottelaan, Bertha von Suttnerstraat en Elsa Brändströmstraat wordt verbeterd door het aanbrengen van een ventilatiesysteem met CO2-sensoren. De kozijnen worden rondom afgekit. Het dak krijgt extra isolatie, nieuwe dakbedekking met een extra lange levensduur en wordt volgezet met zonnepanelen. De buitengevels worden geïsoleerd door de spouw te vullen met een foam, de gemetselde kopgevels worden ingepakt in een 14 centimeter dikke laag polystreen die wordt afgewerkt met een stuclaag. Dankers: “We hebben daarvoor ook een flora- en faunaonderzoek gedaan, in de nieuwe muren komen aluminium openingen voor de vleermuizen.”
In elke woning wordt een aansluiting voor elektrisch koken gemaakt. Van Zwet: “Kiezen bewoners er voor om gasloos te koken, dan wordt op kosten van Elan Wonen de gasmeter verwijderd.”
De vijf flatgebouwen, in hoogte variërend van vijf tot zeven lagen, krijgen een frisse uitstraling. Elk gebouw krijgt een eigen kleurstelling dankzij onder meer een verticale glasstrook boven de entree en willekeurig langs de galerijen geplaatste glaspanelen. De galerijen en balkons worden voorzien van een nieuw hekwerk met lamellen die onder verschillende hoeken zijn geplaatst.
Door op de galerijen een ophoging met planken van houtcomposiet aan te brengen, wordt de galerij toegankelijker voor rollator- en rolstoelgebruikers en daarmee de woning levensloopbestendiger.
Om bewoners goed te informeren is een modelwoning ingericht. Van Zwet: “De verbeteringen gaan gepaard met een huurverhoging, maar daar staat een verlaging van de energielasten tegenover. De aanpak van de eerste flat is nu afgerond, de resultaten van de evaluatie daarvan nemen we mee bij de andere flats. Onze inzet is om een klanttevredenheid van 8 te bereiken.”