01:45
13-03-2015

Berkel en Rodenrijs | Plan Gouden Hart

Ode aan Holland
‘Denkend aan Holland, zie ik breede rivieren, traag door oneindig laagland gaan, rijen ondenkbaar ijle populieren, als hooge pluimen aan den einder staan…’ Deze dichtregel, uit ‘Herinneringen aan Holland’ van H. Marsman, prijkt straks op de gebouwen van het Gouden Hart in Berkel en Rodenrijs. Het is één van de vele aspecten die dit typisch Hollandse centrumplan bijzonder maken.

Het Gouden Hart is onderdeel van de Gouden Buurten, een grootschalige ontwikkeling bestaande uit zo’n 2.900 woningen met voorzieningen in Westpolder/Bolwerk nabij de halte van Randstadrail in Berkel en Rodenrijs. Ontwikkelingscombinatie Westpolder / Bolwerk C.V., een samenwerking van Amvest en Kavel Vastgoed, is verantwoordelijk voor de gehele ontwikkeling van het gebied. Van Mierlo Bouwprojecten bv is sinds het begin als aannemer bij dit project betrokken.

Gouden Hart
Projectleider Bert Bosch van Van Mierlo: “Het Gouden Hart omvat twee bouwvolumes, genaamd ‘De Molen’ en ‘Het Gemaal’. Samen zijn deze gebouwen goed voor zo’n 5.000 vierkante meter commerciële ruimte op de begane grond. Daarboven bevinden zich twee tot vier bouwlagen met in totaal 102 appartementen, die aan de galerijzijde uitkijken op een binnentuin. Aan de voorzijde van de gebouwen komt een levendig plein en aan de zijkant een bovengrondse parkeergarage.” In lijn met de stedenbouwkundige opzet en aansluitend op de bestaande bebouwing, gaf Van Bergen Kolpa Architecten de gebouwen van Het Gouden Hart een Hollands en dorps karakter. Kenmerkend zijn de schuine daken en de robuuste bakstenen en dakpannen, die per beuk in kleur variëren.

Verschillende bouwtechnieken
De bouw van het Gouden Hart ging in november 2013 van start. “In het werk zie je verschillende bouwtechnieken terug”, aldus Bosch. “Zo combineren we in het werk gestort beton met prefab beton, metselwerk, prefab lateien met steenstrips en op de begane grond kalkzandsteen wanden. De woningen worden ingedeeld met verdiepingshoge panelen. De balkons worden achteraf aangestort met een Schöck IDock®-systeem waardoor we in de ruwbouwfase minder afhankelijk waren van de levering van deze onderdelen.” De commerciële units hebben per beuk een eigen meterkast, maar zijn ook eenvoudig samen te voegen. Dit vergroot de flexibiliteit, en dus de duurzaamheid van de gebouwen. Een ander duurzaam aspect is dat de appartementen en commerciële ruimten worden aangesloten op een WKO-installatie. Verder zijn de gebouwen onderhoudsarm met  onder andere aluminium en kunststof kozijnen.

120 vormen stenen
Van Mierlo bouwt het Gouden Hart in drie fasen: de ruwbouw, het metselwerk en de afbouw. Elke fase wordt lean uitgevoerd, met aandacht voor een gedetailleerde voorbereiding en optimale gebruikmaking van ieders kennis en kunde. “Het metselwerk vormt een van de complexe fases”, aldus Bosch. “In totaal brengen we 7.000 verschillende vormstenen aan, in 120 verschillende vormen en vier verschillende kleuren die ook nog eens in drie verschillende patronen gemetseld worden. Onze werkvoorbereider is maanden bezig geweest om dit tot in detail voor te bereiden. Ook is hij, samen met de uitvoerder, nauw betrokken bij de uitvoering.” De fases overlappen elkaar voor een deel. Terwijl ‘Het Gemaal’ nog van metselwerk voorzien wordt, bevindt  ‘De Molen’ zich al in de afbouwfase. Vanaf de zomer van 2015 worden de eerste winkels en woningen opgeleverd. De eindoplevering staat gepland voor oktober 2015.

Tekst: Patricia van der Beek    Beeld: Van Bergen Kolpa Architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners