Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Berenkuil, Eindhoven | 300 studentenwoningen in vijf maanden tijd

Berenkuil, Eindhoven | 300 studentenwoningen in vijf maanden tijd

Zoveel mogelijk prefabriceren en zorgvuldig plannen

Eindhoven kampt al jaren met een gigantisch woningtekort. Dit remt met name internationale studenten om voor een studie in Eindhoven te kiezen. Met 300 tijdelijke studentenwoningen bij de Berenkuil maakte Eindhoven een stap in de goede richting. Hier werden vier wooncomplexen binnen vijf maanden uit de grond gestampt.

Max Smits, projectleider van Jan Snel, lijkt niet erg onder de indruk als hij vertelt dat de opdracht op 24 juni 2019 binnenkwam en dat de eerste woningen in oktober van hetzelfde jaar al werden opgeleverd. Nog twee maanden later waren alle 300 woningen klaar voor de verhuur. “Daar ligt onze kracht.” Al moest voor dit hoge tempo wel echt alles meezitten….

print_-191129-3445-kopieren

De bewoners hebben eigen sanitair.

 

Vier woonblokken

De 300 kant-en-klare woningen kregen een oppervlakte van 6 x 3m en werden verdeeld over vier woonblokken van elk vier verdiepingen. Elke woning kreeg een eigen keuken en sanitair. De opdrachtgever koos niet voor een lift; dat houdt de woningen betaalbaar. Er werden wel gemeenschappelijke voorzieningen ingericht, zoals een wasmachine- en ontmoetingsruimte, 16 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor zo’n 400 fietsen.

Een snel vergunningentraject

Gezien de korte bouwtijd, gaf Jan Snel vanaf het eerste moment gas. Ook toen zij hiervoor risico’s moest nemen. “Een vergunningentraject vraagt gemiddeld acht weken”, vertelt Smits. “In de meeste gevallen wordt het daarna nog verlengd met zes weken. Maar voor de Berenkuil was alles binnen anderhalve week rond. Die korte periode was gevuld met ongelooflijk veel overlegmomenten en talloze telefoontjes, maar het liep als een trein.” 

De woningen zijn compact en compleet.

 

Voorbereiding en prefabricage

Omdat Jan Snel van tevoren niet kon bevroeden dat de vergunningen zo snel binnen zouden zijn, ging zij op eigen risico alvast aan de slag. Smits: “We hadden de productie van de units al in gang gezet, waaronder de prefabricage van de betonpoeren, houten wanden en daken. De staalconstructie werd al geëngineerd en de voorbereidingen voor de badkamers en keukenblokken waren al in volle gang. Het was de bedoeling dat de units maximaal werden geprefabriceerd, zodat op locatie alleen de installaties nog moesten worden aangesloten. Ook het schilderwerk van de wanden en plafonds moest nog worden uitgevoerd.”

Bikkelen

Om er een geheel van te maken, werd gekozen voor een metalen gevelbekleding voor de beganegrondunits en een houten gevelbekleding voor de drie bouwlagen daarboven. “Het was bikkelen”, bekent Smits. “We hebben zes dagen per week gewerkt met werkdagen van twaalf uur. Op de hoogtepunten bevond zich honderd man op de bouw. Het was aan ons om elke ploeg te laten weten wanneer zij hun taken moesten uitvoeren. Ook voor onze opdrachtgever was het tempo hoog. Normaliter is er tijdens de bouw nog volop ruimte om beslissingen te nemen of te herroepen. Dat was nu nagenoeg onmogelijk.”

De woningen aan Berenkuil zijn gebouwd voor een periode van 15 jaar. Daarna zoekt Woonbedrijf een nieuwe locatie voor de units. Over het resultaat is Smits tevreden: “Als student had ik hier graag gewoond. De units zijn klein, maar compleet. Eindhoven heeft een mooie slag gemaakt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details